Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Ersals Krononot
Ersals Krononot
251K UP
Üye
1

Bir konuya ait doğru bilgiye sahip olmak, neden doğru yapmayı sağlamaya yetmiyor?

Bilimsel detaylarına hakim olduğumuz bir konuda doğru yapmayı seçemiyor olmayı nasıl açıklarız. Örneğin alkol en güçlü toksin ve hiçbir şekilde medikal olarak temize çıkmaz. Ama biyokimyasal etkilerini bilen bireyler bile tüketimini terk edemiyor. Ya da ölümcül dert sigara gibi. Yapabilmek ≠ bilmek?
856 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Şafak Uzun
Psikolojik Danışman

Bilmek tek başına yeterli olmuyor. Belki her şeyin temeli ancak tek başına yeterli değil. Örneğin; adımızı hepimiz biliriz. Her sorulduğunda cevap verir veya tanıştığımız kişiye "Merhaba ben ......." deriz. Ancak bu isim "Ben kimim?" sorusunun cevabı değildir. Benzer şekilde alkol ve sigara da bu kapsamda ele alınabilir. Kişi bu maddelerin zararlı olduğunu bilir ancak geçmiş deneyimleri devreye girerek bu doğruyu yapmasını engeller. Maddelerle ilgili ilk öğrenilen bilgiler ki illa birinin anlatmasına gerek yok, kişinin yanlış olduğunu bilse de bunları kullanmaya devam etmesini sağlar. Bu nedenledir ki özellikle sigara, bırakılsa dahi tekrar başlama oranı hiç içmeyen birine göre çok daha yüksektir.

Bilimsel bir bilgi duygusal alanda yani kaygı, korku, haz vb. duygular devreye girdiğinde değişebilir. "Uçak Kazası Raporu" adlı programın başında "Her yıl eşekler uçak kazalarından daha fazla kişinin ölümüne sebep olmaktadır" diye bilimsel bir bilgi verilse de insanların bir çoğu uçuş/uçak korkusu yaşamaktadır. Bineceği uçağın düşme ihtimalinin neredeyse piyangoyu tutturma ihtimaliyle aynı olmasına karşın yaşanan "kaygı" bu bilimsel gerçeği örter ve kişinin doğru hareketleri (davranışları) yapmasını engeller.

Tüm Reklamları Kapat

Sonuçta insan bir bilginin bilimsel olduğunu bilse de duygu dünyasının etkisiyle doğru yapmayabilir.

234 görüntülenme
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Ufuk Derin
Öğrenci-Okur

Sebepleri çok fazla olabilir. Ama sebeplerden birini söyleyebilirim. İnsanlar ertelemeyi çok seviyor. daha kısa vadede elde edeceğimiz ödülleri, daha geç sürede alınacak olanlara tercih etmeye meyilliyiz. Tam tersi de geçerli. Sigara veya alkol bir gün sonra öldürecek olsa (intihar etmek isteyenler dışında) kimse kullanmazdı ama zarar uzun bir zamana yayıldığı için kısa vadede umrumuzda olmuyor. Uzun vadede oluşan daha kötü sonuçları da görmezden gelmiş oluyoruz.

Ama herkes böyle değildir. İnsanlar, ertelemekten şikayetçi olmak yerine, içinde bulundukları durumlardan şikayetçi olmaya eğilimlidirler. Şunu diyen birini mutlaka duymuşsunuzdur: “Düşük bir not aldım çünkü çalışmaya yeterince vaktim yoktu.” Ama bu, yeterince tatmin edici bir bahane değildir; dolayısıyla birçok erteleyicide “yükseltici duygusal tepki” denen bir yaklaşım görülür.

Tüm Reklamları Kapat

Bunun ne olduğunu bir örnek verince anlayacaksınız: “Sınavdan 63 almışım. Eh, daha da kötü olabilirdi, ya 40 alsaydım?” Buna "İçmeyen de ölüyor, hasta oluyor." gibi bahaneleri de katabiliriz.

180 görüntülenme

Kaynaklar

  1. A. L. Bakırcı-Taylor. Bu Yazıyı Okumayı Erteleyeceksiniz; Ertelemeyin!. (10 Kasım 2019). Alındığı Tarih: 11 Aralık 2020. Alındığı Yer: Evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close