Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
4

Evrimsel olarak Uzak akraba türler arasında aminoasit dizilimi korunan histon proteinlerine benzer proteinler var mı?

664 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Yasemin Akın
1. nesil yazar

Eğer bir proteinin işlevi, hücrenin yaşamını devam ettirmesi için oldukça zorunlu ise, ve bu işlev tüm canlılar açısından çok temel bir fonksiyonu kapsıyorsa, o protein uzak akraba türler karşılaştırıldığında bile dizi olarak oldukça korunmuştur. Sorunuzda örneğini verdiğiniz gibi histon proteinleri, DNA'yı kromozomları oluşturması bakımından yapısal olarak desteklemek gibi çok temel ve bir o kadar da zorunlu bir göreve sahip olduklarından korunmuşlardır. Bunun haricinde rRNA dizilerini ve ribozomu oluşturan proteinleri örnek verebiliriz. Bilindiği üzere ribozomlar protein sentezinde görev alır ve tüm hücrelerin ortak bir özelliğidir. Ribozomlar arası fark o kadar küçüktür ki rekombinant DNA teknolojilerine göz attığımızda, bir insan proteinin bakteri hücrelerinde ifade edilebiliyor olduğunu görürüz; bu ribozomlar arasındaki benzerlik sayesinde açığa çıkar. Bir başka örnek ökaryotlarda gelişimi, büyümeyi, hücre göçü ve farklılaşmasını sağlayan "homebox" genleridir. Glikoliz, krebs döngüsü gibi temel metabolik olaylarda rol alan enzimler ve ATP sentaz da uzak akrabalar arasında dahi korunmuştur. Sil ve kamçı proteinleri de domainler içinde korunmuştur.

143 görüntülenme
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
İrem Kaplan
Biyoloji Öğrencisi

tüm proteinlerin aynı ölçüde farklılaşma göstermesini beklemek gerçekçi bir beklenti değildir. Proteinlerin farklılaşması, genetik mutasyonlar ve doğal seçilim gibi faktörlerle etkilenir. Bu faktörler, farklı proteinlerin farklı hızlarda ve derecelerde evrimsel olarak değişmesine neden olabilir.

Proteinlerin amino asit dizileri, canlıların evrimsel tarihini yansıtır. Eğer iki türün proteinlerinin amino asit dizileri birbirine çok benzerse, bu iki türün ortak bir evrimsel geçmişi olduğunu ve yakın akraba olduklarını gösterir. Ancak, tüm proteinlerin aynı oranda farklılaşma göstermesini beklemek gerçekçi değildir çünkü proteinlerin yapı ve fonksiyonları farklı olabilir.

Tüm Reklamları Kapat

Proteinler, çeşitli görevleri yerine getirmek üzere özelleşmiş moleküllerdir. Bazı proteinler, hücresel yapıyı desteklerken, bazıları enzimatik aktiviteye sahip olabilir veya hücresel iletişim ve sinyal iletiminde rol oynayabilir. Bu farklı görevler, proteinlerin farklı işlevsel bölgelerine ve motiflerine sahip olmalarını gerektirir. Bu nedenle, farklı proteinlerin farklı hızlarda ve derecelerde farklılaşması beklenir.

Ayrıca, mutasyonlar proteinlerin amino asit dizilerinde değişikliklere yol açar. Mutasyonlar, genetik materyalin kopyalanması veya çevresel etkiler gibi çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilir. Bu mutasyonlar, proteinlerin amino asit dizilerindeki farklılıklara neden olarak evrimsel değişimi tetikler. Ancak, mutasyonların etkisi proteinin işlevselliğini değiştirebilir veya değiştirmeyebilir. Bazı mutasyonlar nötrdür ve proteinin işlevini etkilemezken, bazıları proteinin işlevini değiştirebilir veya etkisizleştirebilir.

Sonuç olarak, proteinlerin evrimsel farklılaşması çeşitli faktörlere bağlıdır. Farklı proteinler, farklı hızlarda ve derecelerde farklılaşabilir. Bu nedenle, iki türün proteinlerinin aynı ölçüde farklılaşmasını beklemek gerçekçi değildir.

0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close