Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
125,000 ATP Ödüllü Soru: Potansiyel fark yerine elektromotor kuvvet diye birşeyin ortaya atılmasının teorik açıklaması nedir? Hemen cevapla! Hatice Kutbay'ın cevabı ödüllü bir soruda en iyi cevap seçildi! Ödüllü cevabı okumak için tıklayın!
Tüm Reklamları Kapat
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
İnceleme
Ömer Baran Pehlivan
İnceleyen10 14 saat önce
Devletler arası hırsın önlemleri hiçe sayacak boyuta ulaşmasıyla ardı arkası kesilmeyen felaketler silsilesi ve bunu telafi etmek için canından vazgeçen insan dayanışmasını içeren derinliğiyle, kullanılan renk paletiyle seni ortamın atmosferine dahil eden, kesinlikle izlenmesi gereken bir dizidir.
Dizi
9.9/10
(79 Kişi)
Puan Ver
Yalanların Bedeli Nedir?
Yönetmen: Johan Renck
İnceleme Yaz
Sonra İzleyeceklerime Ekle
1
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
Canan Y
Üye 13 Eylül 2019
nedeni pozitif ve negatif grupların farklı insan türlerinden gelmesi olabilir mi?
1 Cevap - 248 görüntülenme
0
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Aziz Alkurt
6 gün önce
Zamanı birim alarak sıralı veri setlerini işleyerek çalışan beynimiz; karanlık bir alanın içinde tutulan bir fenerin ışık alanı içindeki, bir noktadan diğer noktaya devamlı ileri yönde atlayarak seçimler yapıyor. Fenerin ışığı dışındaki noktalar ise; fizik kurallarının stabil olmadığı bilincimizin çalışmayı başaramayacağı paralel evrenler. Oysa ki, tüm bu 3. boyutlu noktalar 4. Boyut alanının içinde zaten var.
37 görüntülenme
0
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
İnceleme
Xazlaq Qarmanzie
İnceleyen4 1 gün önce
Türkiye’de evrim karşıtlığının ana motivasyonunu din olarak görüyorum ve bunu evrim karşıtlarıyla ufak bir sohbete girdiğiniz zaman rahatlıkla anlayabiliyorsunuz. Genelde sohbetleri uzatmak ve derinleştirmek hem muhatabın bilime olan ilgisinin kıtlığından, hemde evrim teorisinin gerçekten gerekçelendirilmiş doğru bir inanç olmasından dolayı mümkün olmuyor. Ama Türkiye’deki evrim karşıtlarının bir kısmı -belki de birçoğunun- kanaat önderi benimsediği bir şahsın evrim hakkında eleştirel (!) bir kitap yazması beni oldukça memnun etmişti ve hemen sipariş etmiştim. Kitabı Türkiye’de evrimin adı geçen toplulukta nasıl yanlış anlaşıldığı ve şahısların bilim okur yazarlığını tespit etmek açısından değerli buluyorum ve kitaptan birkaç alıntı yapmak istiyorum:

- s.10 Niçin bulunan ilk insan fosiliyle şimdiki insan arasında fark yoktur? Madem şempanze insan olabilmiştir, evrimi insanda kim durdurmuştur? Niçin insan başka bir türe dönüşmemiştir?
- s.11 Türlerin ayrı ayrı yaratılmasını dogma olarak niteleyen ve bunun da yıkıldığını iddia eden Darwin ve taraftarları, kabulleriyle alakalı ilim dünyasına delil sunmamıştır. Şempanze ile insan arasında olduğu farz edilen ara formlar bulunmamış uydurulmuş, sonra da bilimin namusuna sadakat gösteren ilim adamları tarafından bu uygulamalar bütün çıplaklığıyla teşhir edilmiştir.
- s.11 ***Güçlü*** olanın hayatta kalıp ta zayıf olanın yok olması aklen olduğu gibi tarihen de imkansızdır. Aksi takdirde ***Güçlü*** olan dinazor gibi canlılar varlığını devam ettirecek, bakteri gibi zayıf yapılı canlılar da yok olacaktı.
- s.12Hülasa evrim; Ateistlerin "Allah teala yaratılmadıysa canlılar nasıl oluştu?" sorusuna cevap verebilmek için *uydurduğu* sonra da inanç haline getirdikleri bir **dogmadır.**
- s.19Darwin'in evrim kuramını ortaya attığı 19. yy'ın ortalarında bilim ve teknoloji bugüne göre çok düşük sevyedeydi. **Bilim adamlarını araştırmalarını basit labavatuarlarda, ilkel cihazlarla yapıyor bu yüzden mikroskobik canlıları göremiyorlardı.** Kısıtlı imkanlar Darwin'i, Darwin de insanlığı yanılttı.
- s.20 Yüzlerce kitab ve binlerce makalenin hiçbirinde bilimsel verilere göre konuşan tek bir bilim insanı evrimin ispat edildiğini iddia etmemiştir. ... **Bilimsel bir yasa olarak görmek te bir o kadar yanlıştır.**
- Hiçbir bilim insanı evrim kuramının ispat edildiğini düşünemez.
- **"Darwinizm hala bir teoridir ve hala tartışmaları kesin olarak sona erdirecek belirleyici ve rakipsiz ampirik kanıtlardan -teorinin doğruluğunu ispat eden delillerden- yoksundur."** türler arası geçişi doğrulayacak ara formlardan tek bir tane bulunmadığına, *evrimin yıllar önce olup-bittiği iddia edildiğine göre evrimi labavatuar ortamında değerlendirmek mümkün değildir.*
- s.23 Evrim iddiasının üzerinden uzun süre geçmesine rağmen türler arası geçişi doğrulayan fosiller bulunamadı.
- s.28 Allah tealanın başlangıçta her bir türü çift olarak yarattığı hakikatini inkar vardır.
- s.33 Neden insanla şempanze arasında insan kemiyyetinde bir başka tür kalmadığı gibi sorulara makul cevaplar vermekten mahrumdur.
- S.34 Yüksek dallardaki... (Lamark'ı çürütüp evrimi çürütmeye çalışıyor.)
- S.46 "Mutasyon ıslah etmez, bozar. Yapıcı mutasyon yoktur."
- S.52 Müslüman ve Yahudiler sünnet oluyor... (Ne demek istediğini anladınız umarım ben yazmayacağım.)
- S.64 Maymun insan arası canlılar olmalıydı.
- S.66 August Weisman her seferinde dişi ve erkeklerin kuyruğunu keserek 20 döl (böyle yazmış sorry) boyunca fareleri çiftleştirmiş... (anladınız devamını)
- S.67 Körelmiş değil, vazifesi *henüz tespit edilememiş* organdır. (Körelme sözü ne anlama geliyor acaba?)
- S.98 neden belli sayıdaki şempanzenin insan olmadığına cevap veremeyen evrim...
- S.98 ...fevkalade güçlü olan dinozorlar hayatta kalmalı, böcek ve daha basit canlılar yok olmalıydı (fittest'i stronger olarak mı okudu ne yaptı?)

Velhasıl Türkiye’de evrim karşıtlarının bir çoğunun “hoca” kabul ettiği şahsın bilim okur yazarlığını ve başka başka şeyleri gördünüz. Ben bu yobazca görüşleri yazanlara öfke duymakta, bu gibi kitapları okuyup etkilenecek diğer yobazlara acımakta, bu insanlardan doğan yavrulara da üzülmekteyim. Bu gibi bilgi kirliliklerine rağmen ısrarla lise biyolojisinde evrimin olmaması da ayrı bir hayal kırıklığıdır. Yazımı okuduğunuz için teşekkürler, iyi günler.
İnceleme Yaz
Sonra Okuyacaklarıma Ekle
6
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Ferit Görür
Ferit Görür
214.9K UP
Çeviren 4 gün önce 7 dk.

Bir uzay tutkunu olmak için heyecan verici bir dönemdeyiz! Artemis II mürettebatının Dünya'ya güvenle dönmesi tarihi bir dönüm noktası oldu, zira insanlar 1972'deki Apollo 17'den bu yana ilk kez Ay'a seyahat etmiş oldular.

Görev Ay yüzeyine iniş yapmamış olsa da dört kişilik mürettebat en yakın gök komşumuzun etrafında nefes kesici bir sekiz yörüngesi çizerek evlerine sağ salim dönmeyi başardı. Elde edilen bu başarı, Ay'a iniş yapması ve ilk kadının Ay'a ayak basmasını sağlaması beklenen Artemis III'ün önünü açtı.

4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı üyeliği tamamen ücretsiz ve sitemizi çok daha etkili, interaktif ve keyifli bir şekilde kullanmanızı sağlayacak. Üye değilseniz, birkaç saniyede üyelik oluşturabilirsiniz! Üyeyseniz de giriş yapmanızı tavsiye ederiz.

Öne Çıkan EtkinlikKültürel Etkinlik
Evrim Ağacı Samsun Topluluğu
Etkinliği Ekleyen 2 gün önce Samsun₺100,0023 Nisan
Sanat Okumaları - EA Samsun Topluluğu
23 Nisan 2026 19:30 tarihinden 23 Nisan 2026 21:00 tarihine kadar.

Türk Sanatının Büyük Ustalarıyla Buluşuyoruz! 🎨 🖼️ 

Evrim Ağacı Samsun Topluluğu olarak sanatın izinde yepyeni bir serüvene başlıyoruz. İki haftada bir perşembe günleri bir araya geliyor; her oturumda Türk sanatına yön veren bir "Büyük Usta"yı yakından tanıyoruz. Buluşmalarımızda Neler Yapacağız? Okuma ve Tartışma: Her buluşma öncesi belirlediğimiz sanatçının kitabını okuyarak geliyoruz, ardından sanatçının hayatını, eserlerini ve sanat anlayışını bu okumalar ışığında inceliyoruz. Fikir Alışverişi: Sanatçının dönemine ve eserlerinin bizde bıraktığı etkilere dair derinlemesine sohbet ediyoruz. Birlikte Üretiyoruz: Sohbetimizin ardından serbest çalışmalara geçiyor, o günün sanatçısından ilhamla veya bağımsız olabilecek şekilde hep birlikte çeşitli sanatsal üretimler yapıp, oyunlar oynuyoruz. Sadece teoride kalmayan, ürettiğimiz ve birlikte öğrendiğimiz bu keyifli buluşmaya sen de katıl! 
Tarihler: 

  • Süleyman Seyyid - 9 Nisan 2026 Perşembe 
  • Osman Hamdi Bey - 23 Nisan 2026 Perşembe 
  • Halil Paşa - 7 Mayıs 2026 Perşembe 
  • Hoca Ali Rıza - 21 Mayıs 2026 Perşembe
  • Hüseyin Zekai Paşa - 4 Haziran 2026 Perşembe
  • Abdülmecid Efendi - 18 Haziran 2026 Perşembe
  • Nazmi Ziya - 2 Temmuz 2026 Perşembe
  • Hüseyin Avni Lifij - 16 Temmuz 2026 Perşembe
  • Namık İsmail - 30 Temmuz 2026 Perşembe 

Tüm sanat okumalarına katılacak olan katılımcılarımız Tüm Tarihler İçin Katılım biletini alabilirler. Saat: 19:30 Yer: Seyir Atölye - Körfez mahallesi 5020. Sokak No: 1 Daire: 5 Kırımlı Marina Deluxe Apt Atakum / SAMSUN

Devamını Göster
0
0 Yorum
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Eyüp Akman
Eyüp Akman
129.6K UP
Çeviren 7 Eylül 2015
Bu, gerçekten tuhaf bir gün batımıydı. Her şeyden önce, normalde yuvarlak olan Güneş geometrik biçimde çarpılmış görünüyordu; üstelik katman katman, üst üste binmiş gibiydi. Dahası, bu katmanların bazıları alışılmadık biçimde yeşile çalıyordu. Elbette Güneşte bir sorun yoktu; bu garip görünüm bütünüyle, ışığının Dünya atmosferinde kırılmasından kaynaklanıyordu. Atmosferin katmanları olağandışı derecede sıcak olduğunda, Güneş’in katmanları çarpılmış görünebilir; hatta birden fazla kez görülüyormuş gibi bile olabilir. Bu etki, özellikle gün doğumu ve gün batımına en yakın anlarda en güçlüdür. Çünkü bu sırada, yerdeki inversiyon katmanları ufkun üzerinde belirgin yüksekliklerde yer alır. Güneş’in farklı renkleri de belirgin biçimde farklı miktarlarda saptırılabildiğinden, en üstteki üstün görüntü kısa bir an için yeşil görünebilir. Bu olaya “yeşil şimşek” denir. Öne çıkan görüntü, şubat ayında Porto Venere, İtalya’da çekildi; ön planda ise San Pietro kilisesi yer alıyor.
0
0 Yorum
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Söz
Evrim Ağacı
Alıntıyı Ekleyen 18 Ocak 2019
Eğer bir şempanzenin gözlerinin derinliklerine doğrudan bakacak olursanız, zeki, kendine güvenen bir kişiliğin size geri baktığını fark edeceksinizdir. Eğer onlar hayvansa, biz neyiz?
Bu alıntı Evrim Ağacı tarafından öne çıkarılmıştır.
21
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Söz
Hasan Hüseyin Yolcu
Alıntıyı Ekleyen 18 saat önce
Tamamen bilimsel bir bakış açısıyla bilebildiğimiz kadarıyla, insan yaşamının hiçbir anlamı yoktur. İnsanlar belirli bir amacı olmayan ve körlemesine ilerleyen evrimsel süreçlerin sonucudur ve faaliyetlerimiz ilahi bir kozmik planın parçası değildir. Dünya yarın patlayarak yok olsa, evrende hiçbir değişiklik olmazdı; tahmin edebileceğimiz kadarıyla insanların kendilerine dair anlam arayışı ve öznelliklerinin eksikliği de pek hissedilmezdi. Bu yüzden, insanların yaşamlarına atfettiği herhangi bir anlam sadece sanrıdan ibarettir.
Kaynak: Harari, Y. N. (2022). Hayvanlardan tanrılara sapiens: İnsan türünün kısa bir tarihi (E. Genç, Çev.; 63. baskı). Kolektif Kitap. s. 384.
9.5/10
(197 Kişi)
Puan Ver
İnsan Türünün Kısa Bir Tarihi
İnceleme Yaz
Sonra Okuyacaklarıma Ekle
2
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Yaşam Ağacı Türü
Hüseyin Enes Pezik
Türü Ekleyen 5 gün önce
Humulus (şerbetçiotu), Cannabaceae familyasına ait, çok yıllık, tırmanıcı otsu bitkilerden oluşan bir cinstir. Bu cinsin başlıca türleri arasında Humulus lupulus ve Humulus japonicus bulunur ve bira üretiminde aromatik katkı sağlamasıyla bilinir.
0
Emir Han
Üye 4 gün önce
Evrenin sonu senaryolarında Evrenin genişlemesinin birden duracağı ve kendi içine çökeceği söyleniyor. Ama bence evren genişlemeyi durdurmayacak ve başlangıç noktasına doğru genişlemeye devam edecek (son ve başlangıç aynı noktada) en sonunda ise kendisini sıkıştırarak tekrar büyük patlama oluşturacak. Sizce mantıklı mı ne kadar doğru?
1 Cevap - 181 görüntülenme
1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nı sosyal medya hesaplarından takip etmeyi unutmayın! Yeni paylaşımlarımızı görmek için bizi aşağıdaki sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilirsiniz.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'na katkı sağlamanın bir yolu, Agora Bilim Pazarı'na uğrayarak, burada bilimseverlerle buluşturduğumuz bilim kitapları, ders kitapları, hediyelik eşyalar ve diğer ürünlerden satın almak. Bir göz atın, hoşunuza giden bir şeyler bulacağınıza hiç kuşkumuz yok!

Daha Fazla İçerik Göster
Gündem
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Keşfet
Ara
Yakında
Sohbet
Agora

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor
Türkiye'deki bilimseverlerin buluşma noktasına hoşgeldiniz!

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close
"Öldürmenin kötü olduğunu göstermek için neden öldüren insanları öldürüyoruz?"
Holly Near
Kapak Görseli Seç
Videodan otomatik olarak çıkartılan karelerden birini seçin.
Kareler yükleniyor…
Videoyu kaydırarak istediğiniz kareyi seçin.
0:00 / 0:00
Kendi kapak görselinizi yükleyin. Görsel otomatik olarak kırpılacaktır.
Görseli sürükleyin veya tıklayın PNG, JPG veya WEBP (Maks. 10MB)