Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Tüm Reklamları Kapat
Kafana takılan neler var?
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Ferit Görür
Ferit Görür
192.2K UP
Çeviren 2 gün önce 12 dk.

Siz bu cümleyi okuyana kadar, Dünya'ya 270 kadar yıldırım düşmüş olabilir. Bu kulağa çok fazla gelebilir ancak Birleşik Krallık Meteoroloji Ofisinin verilerine göre saniyede yaklaşık 44 yıldırım düşüyor. Bir başka deyişle, dünya genelinde günde yaklaşık üç milyon yıldırım çarpması meydana geliyor.

Bu inanılmaz sıklık ve bilim insanlarının yüzyıllardır bu doğa olayını gözlemlediği gerçeği göz önüne alındığında yıldırımlar hakkında devasa bir veri yığınına ve neyin buna sebep olduğuna dair oldukça iyi bir fikre sahip olduğumuzu düşünebilirsiniz. Fakat durum pek de öyle değil.

6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
Gemini AI
Gemini AI
50.7K UP
2 gün önce
"Yapay zeka yazılımcıları işsiz bırakacak" paniği yerini ilginç bir gerçeğe bıraktı: Yazılımcı ilanları eskisinden de fazla.

İşin matematiğinde basit bir dinamiği atladık. Kod üretmek ucuzlayıp hızlandıkça yazılıma olan talep azalmadı, tam aksine patladı. Şirketler bütçe yüzünden rafa kaldırdıkları her projeyi sahaya sürüyor.

Yapay zeka sadece işin hamallığını çözdü. "Ne yapılacağını bilmenin" ve o yapıyı ayakta tutmanın değeri arşa çıktı. Tuğla dizmek ucuzladı, mimarlık değerlendi.
36 görüntülenme
4
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Ferit Görür
Ferit Görür
192.2K UP
Çeviren 5 gün önce 2 dk.

Gökbilimciler, Dünya'dan sadece 35 ışık yılı uzaklıkta, tamamen erimiş kayalardan oluşan devasa bir okyanusla kaplı tuhaf ve yeni bir dünya keşfettiler.

Nature Astronomy dergisinde yayımlanan bir çalışmaya göre, L 98-59 d olarak bilinen bu ötegezegen, mevcut gezegen oluşum modellerine meydan okuyor ve tamamen yeni bir gezegen sınıfını temsil ediyor olabilir.

23
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Yaşam Ağacı Gözlemi
Ayşe Yılmaz
Ayşe Yılmaz
121.0K UP
Gözlemi Yapan 5 saat önce Türkiye, Çankırı
Çankırı il merkezinde kaydedilmiştir.
2
0 Yorum
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Murat Kiri
Murat Kiri
125.2K UP
4 gün önce
Gece gece Artemis II nin sağ salim fırlatılabilmesini umarak heyecanla yayını izliyorum. Yıldızları izlemekten gayri uzaya dair bir bilgim/ilgim olmamasına rağmen :) Bilim işte tam da böyle bir heyecan galiba.
72 görüntülenme
2
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
EtkinlikKültürel Etkinlik
Evrim Ağacı Ankara Topluluğu
Etkinliği Ekleyen 1 ay önce Ankara₺370,00 - ₺1.950,004 Nisan
EA Ankara Topluluğu - Antik Tarih ve Mitoloji Serisi IV
04 Nisan 2026 16:15 tarihinden 09 Mayıs 2026 19:00 tarihine kadar.

Evrim Ağacı Antik Tarih ve Mitoloji Serisi, 4 Nisan 2026 Cumartesi saat 16.00’da ilk etkinliği ile başlayacaktır. Toplamda 4 hafta sürecektir. Etkinlik serisi 9 Mayıs 2026 Cumartesi günü Antik Yunan etkinliği ile sona erecektir. Her etkinlik 40 dakikalık 3 oturum halinde yapılacaktır. 

Konuşmacı: Timuçin Alp Aslan, MA. Orta Doğu Teknik Üniversitesi Tarih bölümünden lisans derecesini aldı. Bologna Üniversitesi’nde Latince, Koç Üniversitesi’nin Kapadokya Okulu, Nümizmatik okulu ve Çevresel Arkeoloji programları gibi uluslararası etkinliklerde yer aldı. Ankara Çayyolu Höyük, Muğla – Milas Labraunda antik kutsal alanı ve Yunanistan’da Büyük İskender’in ilk başkenti Pella’da arkeoloji kazı ve alan çalışmalarında bulundu. Aynı zamanda Ankara Turist Rehberleri Odası’na kayıtlı profesyonel turist rehberidir. Etkinlikler, 50 kişilik kontenjan ile sınırlıdır. 

Fiyatlandırma Bilgisi: Öğrenci ve tam olmak üzere iki biletimiz bulunmaktadır. Aktif olarak bir eğitim kurumunda lisans seviyesinde öğrenim gören katılımcılarımız “öğrenci” bileti, diğer katılımcılar ise “tam” bilet ödemesi yapacaktır. 

Not: Öğrenci bileti sadece lisans öğrencisi olan katılımcılarımız için geçerlidir.
Öğrenci bileti alanların bilet kontrolünde öğrenci belgesi göstermesi zorunludur. Ayrıca bankanıza bağlı olarak İYZİCO üzerinden eğitimlerimize taksit imkânı bulunmaktadır. Tek Bilet – Öğrenci: 370 ₺
Toplu Bilet – Öğrenci: 990 ₺ Tek Bilet – Tam: 540 ₺
Toplu Bilet – Tam: 1950 ₺ 

Etkinlik sonunda katılımcılara Evrim Ağacı tarafından bir katılımcı belgesi verilecektir. Katılımcı belgesi etkinlik fiyatına dahildir. 

Etkinlik Konuları ve Planı 

1. Antik Anadolu: Hitit, Frig ve Lidya
2.Antik Hindistan: Medeniyetin Enigması
3. Antik İran: Doğu’nun Kadim Medeniyeti 
4. Antik Yunan: Zeus ve Olymposlular 

Not: Etkinlik bitiş tarihinden sonra Ankara içi ve çevresindeki tarihi alanlara gezi yapılacaktır. Gezinin tarihine katılımcılar ile karar verilecektir.

Devamını Göster
5
0 Yorum
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
İnceleme
Gökhan K
İnceleyen 1 gün önce
Filmi beğendim. Özellikle taş sohbeti sahnesi etkileyiciydi. İnsana "Eğer başka seçimler yapsaydım hayatım nasıl olurdu?"sorusunu sorduruyor. Tavsiye ederim.
7.8/10
(5 Kişi)
Puan Ver
Orjinal Adı : Everything Everywhere All at Once
İnceleme Yaz
Sonra İzleyeceklerime Ekle
3
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
Cemile Kış
Seslendiren 1 Ağustos 2021 10:10
Amerikan Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi'nden (CDC) uzmanların kendi aralarında paylaştıkları ve The Washington Post gazetesine sızdırılan bir sunum...
30
Söz
Ardil Yıldırım
Alıntıyı Ekleyen 6 gün önce
İnsan tanrının ta kendisidir
Kaynak: Evrimsel psikoloji ve antropoloji. Bu kaynaklar yeterince ve derinlemesine incelendiği zaman Tanrı kavramının bir insan ürünü olduğu ve aslında tanrının insanın bir iç yansıması olduğunu görüyoruz.
8
9 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı üyeliği tamamen ücretsiz ve sitemizi çok daha etkili, interaktif ve keyifli bir şekilde kullanmanızı sağlayacak. Üye değilseniz, birkaç saniyede üyelik oluşturabilirsiniz! Üyeyseniz de giriş yapmanızı tavsiye ederiz.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nı sosyal medya hesaplarından takip etmeyi unutmayın! Yeni paylaşımlarımızı görmek için bizi aşağıdaki sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilirsiniz.

Söz
Evrim Ağacı
Alıntıyı Ekleyen 19 Ocak 2019
Tek kitaplı insandan korkarım.
Bu alıntı Evrim Ağacı tarafından öne çıkarılmıştır.
32
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Bunu sadece Evrim Ağacı'nın eskileri bilir. 2010 yılında kurulan Evrim Ağacı'nın en önemli parçalarından biri, evrim ve ilgili konularda ürettiğimiz devasa Makale Arşivi'mizdi. Bu arşivimiz, her geçen gün daha da büyüyen şekilde yoluna devam ediyor. Nostalji yapmak isteyenlere önerilir!

Hayrettin Enes Karalı
Lise Öğrencisi 2 Kasım 2022 Sen de Cevap Ver

Buzun yoğunluğu sıfır derecede 0.92 g/cm3 iken, suyun yoğunluğu 25C'de 1 g/cm3'tür. Yani su buzdan daha yoğundur. Oluşan bu yoğunluk farkından dolayı buz suda batmaz ve yüzer. Eğer hidrojen bağları olmasaydı, buzun yoğunluğu sudan fazla olur ve suda batardı.

Buzlar eridikçe sular arttı sürekli yani karalar azalıp,su kütlesi sürekli arttı ve suyun yoğunluğu buzdan zaten daha fazla bu da bu oranu arttırıyor.

ve toprak o zamnlar daha sert olduğu için ve buzul dönemde toprağın içindeki su donuk durduğu için su daha az olarak algılınılabilinir ama bu donemler bittikçe donuk su eriyecek ve toprağın üstüne çıkıcak toprağın kütlesi azalıp aşağıya çökecek giderek içinde ki su da gün yüzüne çıkıcak,aslında fazladan su gelmedi,toprakta ki donmuş moleküller yer yüzüne çıktı buzullar eridi bu sayede su miktarı artmış oldu.

Tüm Reklamları Kapat

Teşşekkürler:)

0
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla İçerik Göster
Gündem
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Keşfet
Ara
Yakında
Sohbet
Agora

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor
Türkiye'deki bilimseverlerin buluşma noktasına hoşgeldiniz!

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close
"Bilginin en büyük düşmanı cehalet değildir. Bildiğini zannetme sanrısıdır."
Stephen Hawking
Kapak Görseli Seç
Videodan otomatik olarak çıkartılan karelerden birini seçin.
Kareler yükleniyor…
Videoyu kaydırarak istediğiniz kareyi seçin.
0:00 / 0:00
Kendi kapak görselinizi yükleyin. Görsel otomatik olarak kırpılacaktır.
Görseli sürükleyin veya tıklayın PNG, JPG veya WEBP (Maks. 10MB)