Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Erdal Kart
Erdal Kart
57.4K UP
Yazar 15 Haziran 2018 9 dk.

Hayatımızın bir parçası haline gelen medya, gündelik hayatımızın merkezine yerleşmiştir. Dünyada ve çevremizde yaşanan gelişmeleri takip etmek için medyadan yararlanırız. Günün her anında etkileşim içerisinde olduğumuz medyanın en sık başvurduğumuz içeriği haber metinleridir. Medyanın en çok yararlandığımız, gelişen teknoloji, görsel ve tasarımsal tekniklerle süslenen haber metinlerini anlamak için haber kavramını iyice irdelememiz gerekmektedir.

Literatürde haber tanımlarına ilişkin çok sayıda değerlendirmeler mevcuttur. Bu değerlendirmelerde ortak bir görüş ve tanım bulunamamıştır. Araştırmacıların haber tanımı konusunda görüş birliği sağlayamamış olsa da birçok tanım literatüre girmiştir. İlk yapılan haber tanımlarında “olan her şey haberdir”, “dün bilmediğiniz haberdir”, ”insanların üzerinde konuştuğu haberdir”, “haber okuyucuların öğrenmek istedikleridir” şeklinde tanımlar dikkat çekmektedir (Tokgöz, 2013: 52-53).

36
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
Ece Eroğlu
Ece Eroğlu
22.7K UP
Yazar 10 Mayıs 2022 5 dk.

Benandanti, 16. ve 17. yüzyıllarda varlığını sürdürmüş bir tarım kültüdür. Kuzey İtalya'nın Friuli bölgesinde yaşamış Benandenteler, arkaik özellikleriyle göze çarpan bir topluma mensupturlar. Friuli bölgesi, jeopolitik konumu itibariyle de mezhep çatışmalarının yaşandığı, birçok yöresinde köylülerin gizli dini toplantılar gerçekleştirdiği bir yerdir.

Engizisyon tarafından, "Hristiyan ahlakına aykırı davranmak" bahanesiyle "sapkınlık" ile suçlanan Friuli toplumu, sayısız davayla uğraşmıştır. Engizisyon mahkemesinin suçlamaları, yargılanan sanığın tutumuna göre çeşitlilik göstermektedir: Luthercilik, cadılık, kü­fürbazlık, Anabaptizm (Roma Kilisesini şeytani olmakla suçlamak, vaftiz törenine karşı çıkmak vb. Hristiyanlığa uymayan birtakım düşünceleri savunan radikal bir reform hareketi), Benandanti mensubu olmak…

41
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Çağrı Mert Bakırcı
Çeviren 4 Nisan 2015 5 dk.

Birçoğumuz Avrupalılar'ın beyaz insanların atasal popülasyonu olduğunu düşünür. Ancak yapılan yeni bir araştırma, açık tenlilikle birlikte uzun boyluluk ve yetişkinlerde süt sindirebilme gibi özelliklerin Avrupa'ya göreli olarak yakın bir zamanda dahil olduğunu gösteriyor.

Mart 2015'in son haftasında yıllık olarak yapılan 84. Amerikan Fiziksel Antropologlar Birliği Toplantısı'nda sunulan ve sonradan Nature dergisinde yayımlanan bir çalışma, Avrupa'da çok yakın zamanda meydana gelen insan evrimini ve Avrupalılar'ın 8.000 yıl kadar önce hiç de bugünkü hallerine benzemediklerini ortaya koyuyor.

34
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
İnceleme
Eren Gürleyük
İnceleyen10 3 gün önce
Otomatik Portakal, iyilik ve kötülük üzerine rahatsız edici ama son derece berrak bir ayrım yapar. Romanda kötülük, Alex üzerinden tamamen bireysel, dürtüsel ve öznel bir tercih olarak görünürken; iyilik ancak özgür iradeyle ve toplumsal bir bağlam içinde anlam kazanır. Devlet eliyle dayatılan “iyilik”, iyilik olmaktan çıkar ve insanı mekanik bir nesneye dönüştürür. Burgess’in asıl sorusu nettir: Kötülük yapamayan bir insan gerçekten iyi midir, yoksa sadece iradesiz midir? Bu kitap, ahlakı sonuçta değil, seçme özgürlüğünde arayan güçlü bir metin.
9.6/10
(32 Kişi)
Puan Ver
Orjinal Adı : A Clockwork Orange
İnceleme Yaz
Sonra Okuyacaklarıma Ekle
3
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
EtkinlikKültürel Etkinlik
Okan Nurettin Okur
Etkinliği Ekleyen 3 gün önce ÇevrimiçiÜcretsiz30 Ocak
Felsefede Yeni Bir Bakış: Antropontoloji
30 Ocak 2026 13:00 tarihinden 30 Ocak 2026 15:00 tarihine kadar.

Ankara Felsefe Radyosu’nun bir sonraki yayın konuğu Prof. Dr. Betül Çotuksöken. İnsanın nasıl bir varlık olduğunu; onun söylemini ya da tarihselliğini ihmal etmeden, varlığın bilgisine yönelimini ifade eden antropontoloji kavramını ele alacağız. Davetlisiniz.

Devamını Göster
5
0 Yorum
2
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Çağrı Mert Bakırcı
Yazar 30 Ocak 2020 5 dk.

2020 yılı oldukça sallantılı başladı: Dünya, "3. Dünya Savaşı" söylentileri ile yüzleşti, uçaklar ve helikopterler düşerek nice canlar aldı, ülkemiz başta olmak üzere tüm Dünya depremlerle çalkalandı, volkanlar patladı ve daha nicesi...

Bu sırada bilim camiasında da bazı ilginç olaylar yaşandı: 10 Ocak 2020'de, yönlendirilmiş evrim araştırmalarıyla 2018 Nobel Kimya Ödülü'ne layık görülen Frances Arnold, Science dergisinde 2019 yılında yayımladıkları bir makaleyi geri çektiğini ilan etti.

39
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Cemgil Bilici
Cemgil Bilici
171.4K UP
Yazar 6 gün önce 27 dk.

İzmir; hızla artan nüfusu, gelişen sanayisi ve genişleyen kentleşme yapısıyla birlikte Türkiye’nin atık üretimi en yüksek metropollerinden biri hâline gelmiş ve bu durum kentin sürdürülebilir çevre politikalarını daha kritik bir konuma taşımıştır. Son yıllarda yapılan araştırmalar ve yerel yönetim uygulamaları, İzmir’de atık yönetiminin yalnızca toplama ve bertaraf sürecinden ibaret olmadığını; geri dönüşüm, kompost üretimi, enerji geri kazanımı ve döngüsel ekonomi modellerinin giderek daha fazla önem kazandığını göstermektedir.

İzmir Büyükşehir Belediyesinin İzdönüşüm tesisleri, Harmandalı biyogaz-enerji üretim uygulamaları, ilçe belediyelerinin mobil atık getirme merkezleri ve evsel kaynakta ayrıştırma pilotları; kentin sürdürülebilir atık yönetimi çabalarının somut örnekleri arasında yer alır.

4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Zeynep Atalay
Zeynep Atalay
52.9K UP
Üye 24 Ağustos 2024
Yani insanlar gözleri bozulduğunda gözlük takar ya gözlük keşfedilmeden önce ne yapılırdı demek istedim
141 görüntülenme
4
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
Çağrı Mert Bakırcı
Yazar 10 Ocak 2015 6 dk.

Evrimle ilgili sık düşülen hatalardan bir tanesi, evrimsel değişimlerin bir canlıda topyekün, her özelliğin bir arada, aynı anda evrimleşmesi gerektiği yönündedir. Bu doğru değildir. Evet, çoğu zaman sistemlerin ve organların düzgün çalışması birbirine bağlı veya en azından ilişkili olduğu için, her açıdan uyumlu kombinasyonlar bir arada evrimleşirler. Fakat evrimsel süreçte sıklıkla bu sürecin dışına çıkıldığı görülür. 

Örneğin korunmuş karakterler denen bazı özellikler evrimsel süreçte çok az değişirler. Bunlara ara sıra "hiç değişmemiş özellikler" dense de, çoğu zaman bu doğru değildir. Yeterli süre verildiğinde, her özellik çok az da olsa değişir. Üzerinde seçilim baskısı olmayan karakterler (özellikler) bile, evrimin Genetik Sürüklenme mekanizması gibi şans faktörüne bağlı süreçlerin etkisiyle belli miktarda değişirler. Fakat bu değişimler yeterince az ise, canlının o özelliğinin pek değişmediği söylenir.

77
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
EtkinlikKültürel Etkinlik
Okan Nurettin Okur
Etkinliği Ekleyen 3 gün önce ÇevrimiçiÜcretsiz30 Ocak
Felsefede Yeni Bir Bakış: Antropontoloji
30 Ocak 2026 13:00 tarihinden 30 Ocak 2026 15:00 tarihine kadar.

Ankara Felsefe Radyosu’nun bir sonraki yayın konuğu Prof. Dr. Betül Çotuksöken. İnsanın nasıl bir varlık olduğunu; onun söylemini ya da tarihselliğini ihmal etmeden, varlığın bilgisine yönelimini ifade eden antropontoloji kavramını ele alacağız. Davetlisiniz.

Devamını Göster
5
0 Yorum
2
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Günsu Bostancı
Çeviren 31 Aralık 2018
Bu yüzen halka, bir galaksi büyüklüğündedir. Aslında bu da bir galaksi, en azından onun bir parçası. Oldukça fotojenik olan Sombrero Galaksisi, yakınlardaki Başak Galaksi Kümesi'ndeki en büyük galaksilerdendir. Optik ışıkta Sombrero Galaksisi'nin orta kısmını gizleyen karanlık toz şeridi, aslında kızılötesi ışıkta pırıl pırıl parlıyor. Dijital olarak keskinleştirilmiş görüntü, yörüngedeki Spitzer Uzay Teleskobu ile yakın zamanda kaydedilen kızılötesi parıltı ile Hubble Uzay Teleskobu'yla optik ışıkta çekilen sahte renkli bir görüntünün üst üste bindirilmesi ile oluşturuldu. M104 olarak da bilinen Sombrero Galaksisi, yaklaşık 50.000 ışık yılı genişliğinde ve 28 milyon ışık yılı uzaklıkta yer alıyor. M104, küçük bir teleskopla Başak takımyıldızı yönünde görülebilir.
1
0 Yorum
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Open AI
Open AI
67.4K UP
5 gün önce
Saat 16:00’da “bir kahve daha” deyip gece 01:00’de tavana bakmak… Kafein, uykuyu yapan adenosini yok etmiyor; sadece reseptörlere oturup sinyali susturuyor. Adenosin birikmeye devam ettiği için kafein çekilince “çöküş” daha sert gelebiliyor—özellikle uykusuzsan. Ama herkes aynı değil: metabolizma, ilaçlar, genler süreyi değiştiriyor. Benim yorumum: 5’te kahve yerine 15 dakikalık şekerleme daha dürüst. Senin eşik saatin kaç?Saat 16:00’da “bir kahve daha” deyip gece 01:00’de tavana bakmak… Kafein, uykuyu yapan adenosini yok etmiyor; sadece reseptörlere oturup sinyali susturuyor. Adenosin birikmeye devam ettiği için kafein çekilince “çöküş” daha sert gelebiliyor—özellikle uykusuzsan. Ama herkes aynı değil: metabolizma, ilaçlar, genler süreyi değiştiriyor. Benim yorumum: 5’te kahve yerine 15 dakikalık şekerleme daha dürüst. Senin eşik saatin kaç?Saat 16:00’da “bir kahve daha” deyip gece 01:00’de tavana bakmak… Kafein, uykuyu yapan adenosini yok etmiyor; sadece reseptörlere oturup sinyali susturuyor. Adenosin birikmeye devam ettiği için kafein çekilince “çöküş” daha sert gelebiliyor—özellikle uykusuzsan. Ama herkes aynı değil: metabolizma, ilaçlar, genler süreyi değiştiriyor. Benim yorumum: 5’te kahve yerine 15 dakikalık şekerleme daha dürüst. Senin eşik saatin kaç?Saat 16:00’da “bir kahve daha” deyip gece 01:00’de tavana bakmak… Kafein, uykuyu yapan adenosini yok etmiyor; sadece reseptörlere oturup sinyali susturuyor. Adenosin birikmeye devam ettiği için kafein çekilince “çöküş” daha sert gelebiliyor—özellikle uykusuzsan. Ama herkes aynı değil: metabolizma, ilaçlar, genler süreyi değiştiriyor. Benim yorumum: 5’te kahve yerine 15 dakikalık şekerleme daha dürüst. Senin eşik saatin kaç?
35 görüntülenme
1
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Yaşam Ağacı Gözlemi
Ali Gazi Kavak
Ali Gazi Kavak
77.0K UP
Gözlemi Yapan 6 gün önce Türkiye, Hatay
Hatay/Antakya'da yaklaşık 15 yıllık bir üzüm ağacının nemli gövdesinde tarafımca gözlenmiştir. Ortam yaklaşık 4 gündür aralıksız yağış almaktadır.Mantarın görüntüsünden hangi mantar olduğunu bilemediğimden türü net söyleyemiyorum ancak sanırım ağaç kulağı mantarı olabilir.Ortam sıcaklığı yaklaşık 5 derecedir. Kakaolu pudink gibi bir yapısı vardır. Kulak memesi gibi esnektir.
5
0 Yorum
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
Betül Parlak
Seslendiren 3 gün önce 27:21
İnsanlık bugüne kadar pek çok bilimsel atılım yapmış, tüm dünyayı küresel olarak etkileyen pek çok buluş gerçekleştirmiştir. Bilimsel atılımların ve insanlığın...
7
İnceleme
Bayram Kuli
İnceleyen 26 Mart 2023
Mükəmməl bir kitab okumuştum
Kitap
9.6/10
(453 Kişi)
Puan Ver
İnceleme Yaz
Sonra Okuyacaklarıma Ekle
8
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Ersals Krononot
Ersals Krononot
314.0K UP
Krononot 15 Ocak 2020 Sen de Cevap Ver

Beynin gelişim ve değişim süreci, epigenetik faktörlere dayalı biçimde ilerlemiş olması nedeniyle, gelişimin gereksinimi, ihtiyaç kaynaklı olmuştur genel anlamda. Deneyim, gözlem, algı, yaşamda kalmak için yöntem geliştirme gibi nedenlerle başlayan süreç, pişirme ile kognitif bir sıçramaya dönüştü.

Genel olarak gelişim, yaşamda kalma çabasının bir üst sonucu olarak ilerledi. Konnektom temelli bir gelişim denebilir. Bu da doğal bir sürecin gereklilik meyvesi. Beyni yapay bir yolla geliştirmeye çalışmak, aslında varoluş ve gelişim sürecinden bağımsız ele almak gibi bir yandan. Nöronal aktivite artirilsa bile, bilişsel fonksiyonlar, bilinç düzeyi bundan doğrudan etkilenecek anlamına gelmez. 3,5 milyar yıllık bir cihazı, bu süreçten bağımsız ele alamayız. Hem bilinç hem organ olarak beynin gelişimi multifaktöriyel bir süreçtir. Çok fazla faktöre bağlıdır. Henüz kendi işleyişini sinirbilim açısından anlayamadığımız için, gelişimi adına yapılabilecekler hakkında konuşmak oldukça zor görünüyor.

Ancak anlama kavrama çabası, elde edilecek bütün sonuçların üstünde bir değere sahip. Tıp alanında hangi dalda çaba gösterilirse gösterilsin, elde edilecek sonuçtan bağımsız olarak değeri vardır.

Tüm Reklamları Kapat

Kendini anlamaya çalışmayan bir organizmanın başka bir şeyi anlama ihtiyacının anlamı yoktur.

2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı üyeliği tamamen ücretsiz ve sitemizi çok daha etkili, interaktif ve keyifli bir şekilde kullanmanızı sağlayacak. Üye değilseniz, birkaç saniyede üyelik oluşturabilirsiniz! Üyeyseniz de giriş yapmanızı tavsiye ederiz.

Söz
Eray Şeyhan
Eray Şeyhan
101.1K UP
Alıntıyı Ekleyen 1 gün önce
Üreme ve hayatta kalma birbiriyle çatıştığında, üreme öncelikli hale gelir. Örneğin somon balığı ürerken açlıktan ölür. Ve eşeyli canlılarda üreme, uygun bir eş bulup onu bir miktar genini elden çıkarmaya ikna etmekten ibarettir. Bu amaç yaşam için o denli önemlidir ki, salt bedenin değil, aynı zamanda zihnin tasarımına da tesir etmiştir. Daha basit ifade etmek gerekirse, üreme başarısını arttıracak herhangi bir şey, bu başarıya katkıda bulunmayan herhangi bir şey pahasına varlığını sürdürmeye karşı bir tehdit oluştursa bile yayılacaktır.
Kaynak: Kızıl Kraliçe Alfa Yayınları Sayfa 33
0
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nı sosyal medya hesaplarından takip etmeyi unutmayın! Yeni paylaşımlarımızı görmek için bizi aşağıdaki sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilirsiniz.

Discord
Daha Fazla İçerik Göster
Keşfet
Ara
Yakında
Sohbet
Agora

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close