Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Hatice Kutbay'ın cevabı ödüllü bir soruda en iyi cevap seçildi! Ödüllü cevabı okumak için tıklayın!
Tüm Reklamları Kapat
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Sibel Özkan
Sibel Özkan
192.9K UP
Yazar 2 gün önce 4 dk.

Matematikteki değişkenleri ya da sabitleri, belli açıları ya da fiziksel nicelikleri ne ile ifade ederiz? Tüm fen bilimlerini düşünürsek tek bir alfabenin yeterli olmadığını anlarız. Dolayısıyla Yunan harfleri, sayılar ve özel semboller bir araya gelerek evrensel bir gösterim dili oluşturmaya destek olur.

Milattan öncesine uzanan tarihsel kökeniyle Yunan harfleri, kelimeleri oluşturmaktan çok daha fazlasını yerine getirir. Bilinmeyenleri adlandırmada ve evreni açıklamada Yunan harflerinden yararlanılmıştır. Bazılarımızın çok iyi bildiği veya bir kısmımızın ise içlerinden birini en az bir kez gördüğü bu semboller, matematik ve fen bilimlerinde çeşitli ölçüleri temsil etmek için kullanılır.

9
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
Ferit Görür
Ferit Görür
214.6K UP
Çeviren 2 gün önce 3 dk.

Missouri-Kansas City Üniversitesi (İng: "University of Missouri-Kansas City") ve Arizona Üniversitesi araştırmacılarının yayımladığı yeni bir çalışmaya göre, sözlü iletişimin giderek azaldığı bir döneme tanık oluyoruz.

Araştırmacıların elde ettiği verilere göre, 2005 yılından bu yana ortalama bir insan her yıl bir önceki yıla kıyasla daha az konuşuyor. Araştırma verileri, insanların günde ortalama 338 kelime daha az sarf ettiğini gösteriyor.

10
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Ardil Yıldırım
1 gün önce
#EgitimdeŞiddeteHayır
Okullarımızda yaşanan şiddeti ve "canavarca"  olayları kınıyorum!

52 görüntülenme
9
1 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Flört şiddeti; bireylerin partnerleri tarafından, vücut bütünlüğüne, ruh bütünlüğüne veya sosyal anlamda hayatlarına etki eden şiddete maruz kalmalarıdır....
24
İnceleme
Hatice Kutbay
Hatice Kutbay
186.5K UP
İnceleyen 6 gün önce
Merhaba
Bazen insanın içinde tarif edemediği bir ağırlık olur. Ne tam bir acıdır ne de açık bir mutluluk eksikliği daha çok, hayatın neden bu kadar karmaşık olduğuna dair sessiz bir sorgulama. Ben bu kitabı tam da böyle bir dönemde okudum. Açıkçası büyük cevaplar bulmak için değil, sadece biraz anlaşılmak için. Felsefenin Tesellisi tam olarak bunu yaptı ve bana yalnız olmadığımı hissettirdi.
Alain de Botton bu kitapta felsefeyi akademik bir alan olmaktan çıkarıp hayatın içine yerleştiriyor. Sanki bir filozof değil de, hayatı senden biraz daha önce deneyimlemiş biri gibi konuşuyor. Kitapta farklı filozoflar üzerinden insanların en temel dertlerine dokunuyor: sevilmemek, başarısız olmak, yoksulluk, yetersizlik hissi.
Kitapta geçen ve beni etkileyen bir kaç düşünce var. “Başkalarının bizim hakkımızda ne düşündüğüne verdiğimiz önem, çoğu zaman gereğinden fazladır. Ki ben hayatım boyunca bu konuya hep takılı kaldım .Bu, Sokrates üzerinden anlatılırken aslında modern insanın en büyük yaralarından birine dokunuyor. Çünkü bugün de çoğumuz, başkalarının gözünde nasıl göründüğümüzü, kendimizin kim olduğundan daha fazla önemsiyoruz.
Bir başka yerde Schopenhauer üzerinden aşkın doğası anlatılırken “Aşk, sandığımız kadar masum bir duygu değildir; çoğu zaman bizi yanıltan güçlü bir arzudur.” Bu cümle o kadar doğru ve gerçek ki. Çünkü insan çoğu zaman hissettiği şeyin büyüklüğüne kapılıp onun getireceği acıyı görmezden geliyor. Kitapta Epikuros'un üzerinden verilen şu yaklaşım ise sanırım içimi en çok rahatlatanlardan biri oldu “Mutluluk, düşündüğümüz kadar ulaşılmaz değildir; çoğu zaman basit şeylerde saklıdır.”
Bu, insanın hayatı gereğinden fazla zorlaştırdığını yüzüne vuruyor aslında.
Genel olarak hissettiğim duygu şu. Hayat zor, evet. İnsan kırılıyor, yanılıyor, kaybediyor hayatı boyunca bunları o kadar çok yaşıyorum yaşadım ama bütün bunlar sadece sana özgü değil. dedim. Yüzyıllar boyunca insanlar aynı şeyleri yaşamış, aynı soruları sormuş, bazıları bu karmaşayı anlamlandırmayı başarmış.
Bu yüzden Felsefenin Tesellisi, insanın acısını tamamen geçirmiyor belki ama o acıyı anlamlı hale getiriyor. Bazen bu, iyileşmenin ilk adımı oluyor. Doğruluğu tartışılır gerçi :)) iyileşmek çoğu zaman kolay olmuyor.

Teşekkür ederim.
10.0/10
(3 Kişi)
Puan Ver
Orjinal Adı : The Consolations of Philosophy
İnceleme Yaz
Sonra Okuyacaklarıma Ekle
6
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Kerim Taşcı
Kerim Taşcı
101.3K UP
5 gün önce
Betonla ilgili çoğu zaman karıştırılan terimler

● Kirlilik : Betonda kullanılacak agregadaki ince madde oranıdır. Kirlilik deneyi 200 Elek (0.075) vasıtasıyla suyla elenerek yapılır alta geçen malzeme miktarı kirliliği belirler. Betonda su kullanımını artırır ama boşlukları doldurduğu icin genel olarak göz ardı edilir. Not: Filtre malzemede (kili koruyan (baraj gövde dolgusu) suyu süzen malzeme) önemlidir. Filtre malzeme kirlenip suyu iyi suzemeyeceginden ileride kile baskı yapar)

● Kil oranı : Konvansiyonel Betonda asla istenmeyen zararlı bir malzemedir çünkü betonun icinde şişer betonun bütünlüğünü ve homojenligini bozar. Metilen Mavisi deneyiyle tespit edilir. Ssb (Rss) betonda sızdırmazlığa faydası olabileceğinden Konvansiyonel betona nazaran bir miktar daha tolere edilebilir. Kırma taştan yapılan agregada daima dikkat edilmelidir, kayalar heterojen olduğundan katmanlarında kil bulunma olasılığı çok yüksektir takip edilmelidir. Dere malzemesinde eser miktarda bulunur çoğu zaman temizdir.

●Betonda Dayanım : Basınca karşı mukavemettir. Unutulmamalıdır ki gradasyon (tane çapı dağılımı) hayatidir. Agrega iyi seçilmeli boşluksuz bir ürün uretilmelidir. İnce agrega (4 elek altı) boşluk doldurur iri agrega (4 elek üstu) yük taşır.

● Betonda Dayanıklılık (Durabilite) : En az önem verilen konudur, dayanım iyi çıktığında her sey bitmiş gibi görülür. Lakin dayanıklılık servis ömrünü ifade eder. Hava boşlukları alınmış iyi yerleştirilmiş, geçirimsiz bir beton takribi 100 sene sorunsuz çalışır. Segragasyon olmaz, çatlayıp patlamaz. Ayrıca güneşin alnında beton dökülmez su uçar gider cimento pastası hidratosyonu verimli devam ettiremez. Buz gibi havada su donar beton un gibi dağılır.

Deprem ülkesiyiz kullanılacak beton ve demir ölüp ölmeyecegimizi belirleyecek. Güzel donatılmış demir, gerilmeleri minimize ederek bu özelliği hiç olmayan betona destek olacaktır. Aderans önemlidir kurallara,ilme ve fenne uygun yapılar inşa etmek daha da önemli. Iyi günler dilerim.
38 görüntülenme
1
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Seda Baştürk
Seda Baştürk
193.5K UP
Çeviren 15 Ekim 2020
Gezegenimsi bulutsu Abell 78, teleskoptan alınan bu renkli gökyüzü manzarasında kendini gösteriyor. Aslında artı şeklinde görülen Samanyolu yıldızlarının renkleri, yüzey sıcaklıklarına bağlı. Sarımsı olanlar Güneş’ten daha soğuk, mavimsi olanlar ise daha sıcaktır. Ancak Abell 78, merkezdeki yoğun derecede sıcak bir yıldızdan ayrılmış ince malzeme örtüsü içindeki iyonlaşmış atomların kendine özgü yaydıkları emisyon ile parıldıyor. Atomlar iyonlaşırken elektronları kendilerinden sıyrılır bu da merkezdeki yıldızın yaydığı enerjik fakat gözle görülmeyen morötesi ışık sayesinde gerçekleşir. Bulutsunun merkez bölgesindeki halkaların ve iplikçiklerin mavi yeşil parıltısı, iki kat iyonlaşmış oksijen atomlarının yaydığı emisyona karşılık gelir. Etrafındaki güçlü kırmızı emisyon ise hidrojen atomları ile yeniden birleşen elektronlar sebebiyle gerçekleşir. Kuğu Takımyıldızı’na doğru yaklaşık 5.000 ışık yılı uzaklıkta bulunan Abell 78, yaklaşık üç ışık yılı genişliğindedir. Abell 78 gibi bir gezegenimsi bulutsu, kendi Güneş’imizin de yaklaşık 5 milyar yıl içinde yaşayacağı yıldız evriminin çok kısa ve son aşamasını gösteriyor.
2
0 Yorum
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
Eser
Saruhan Ahmet Ertürk
Eseri Ekleyen 1 gün önce Film
9.0/10
(1 Kişi)
Puan Ver
Koro
İnceleme Yaz
Sonra İzleyeceklerime Ekle
Öne Çıkan EtkinlikKültürel Etkinlik
Evrim Ağacı Ankara Topluluğu
Etkinliği Ekleyen 2 hafta önce Ankara₺600,00 - ₺1.000,0018 Nisan
MTA Doğa Tarihi Müzesi Gezisi
18 Nisan 2026 12:30 tarihinden 18 Nisan 2026 16:00 tarihine kadar.

Evrim Ağacı MTA Doğa Tarihi Müzesi Gezisi etkinliği 18 Nisan 2026 tarihinde saat 12.30’da başlayacaktır. 
Etkinlik Konuları ve Planı:

1. MTA Şehit Cuma Dağ Doğa Tarihi Müzesi gezisi

Konuşmacı: Dr. Babür Erdem, Evrim Ağacı Ortak Kurucusu
Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Biyolojik Bilimler Bölümü’nde doktorasını tamamlamıştır. Araştırma alanları davranış biyolojisi, hesaplamalı biyoloji ve evrimsel biyolojidir ve bu konularda yayımlanan çeşitli makaleleri vardır. Ayrıca TÜBİTAK destekli projelerde yürütücülük yapmış ve birçok projede yer almıştır. Şu anda ODTÜ Robotik ve Yapay Zekâ Merkezi’nde arılar ve davranışları üzerine araştırmacı olarak çalışmaktadır.

Etkinlik, 30 kişilik kontenjan ile sınırlıdır. 30 kişiye ulaşılması durumunda kayıtlar kapanacaktır. Kontenjan dolduktan sonra yatırılan ücretler iade edilecektir.

Fiyatlandırma Bilgisi:

Gezimiz, tek ve çift olmak üzere iki fiyatlandırmaya tabi olacaktır. 

Ayrıca bankanıza bağlı olarak İYİZİCO üzerinden etkinliklerimize taksit imkânı bulunmaktadır. 

Gezi Bilet Tek: 600 ₺

Gezi Bilet Çift: 1000 ₺

Konum Bilgisi
Gezimiz için Şehit Cuma Dağ Doğa Tarihi Müzesi önünde buluşulacaktır. 
https://share.google/3Dv8vgJCiWrhT2urC
Adres: Çukurambar Mahallesi, Öğretmenler Caddesi, Tabiat Tarihi Müzesi, 06510 Çankaya/Ankara

Ulaşım için Söğütözü Metro İstasyonundan kalkan EGO otobüslerinden 132 numaralı otobüsü ya da Kızılay Güvenpark önündeki otobüs duraklarından geçen 411-7, 482-7 ya da 421-7 numaraları Özel Halk otobüslerini kullanabilirsiniz.
 

Evrim Ağacı bilim severlerin destekleri ile faaliyetlerini sürdürmektedir. 

Devamını Göster
5
0 Yorum
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Yaşam Ağacı Türü
Hüseyin Enes Pezik
Türü Ekleyen 3 gün önce
Solanum tuberosum (patates), Solanum cinsine ve Solanaceae familyasına ait, yumru oluşturan çok yıllık otsu bir bitkidir. Kökeni Güney Amerika olan bu tür, özellikle And Dağları çevresinde kültüre alınmış ve dünya nüfusunun önemli bir bölümünün beslenmesinde yer alır. Nişasta bakımından zengin yumruları nedeniyle temel bir gıda bitkisi olup tarımsal ve ekonomik açıdan büyük önem taşır.
2
Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nı sosyal medya hesaplarından takip etmeyi unutmayın! Yeni paylaşımlarımızı görmek için bizi aşağıdaki sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilirsiniz.

Daha Fazla İçerik Göster
Gündem
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Keşfet
Ara
Yakında
Sohbet
Agora

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor
Türkiye'deki bilimseverlerin buluşma noktasına hoşgeldiniz!

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close
"Yalnız başıma aydınlıkta yürümektense, bir arkadaşımla karanlıkta yürümeyi yeğlerim."
Helen Keller
Kapak Görseli Seç
Videodan otomatik olarak çıkartılan karelerden birini seçin.
Kareler yükleniyor…
Videoyu kaydırarak istediğiniz kareyi seçin.
0:00 / 0:00
Kendi kapak görselinizi yükleyin. Görsel otomatik olarak kırpılacaktır.
Görseli sürükleyin veya tıklayın PNG, JPG veya WEBP (Maks. 10MB)