Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

2013 Yılında Soyu Tükenme Tehlikesi Altında Olan Canlıların Sayısı Arttı!

2 dakika
4,236
2013 Yılında Soyu Tükenme Tehlikesi Altında Olan Canlıların Sayısı Arttı!
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 11 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

2013 senesinin Kırmızı Listesi açıklandı. Uluslararası Doğanın Korunması Birliği'ne (IUCN) göre, çok nadir bulunan ve ilginç bir zürafa türü ile ondan çok daha nadir bulunan bir kuş türü çok yakında tamamen yok olacak. İsveç temelli bu grup, Dünya'nın en nadir bulunan türlerini takip ediyor ve tehdit altında olan memeliler, sürüngenler, kuşlar ve bitkilerden oluşan Kırmızı Liste'yi güncellediler.

Aslında tüm haberler kötü değil. Koruma çabaları olumlu sonuçlar da veriyor. Örneğin Kaliforniya Kanal Adası Tilkisi ve derisırtlı deniz kaplumbağalarının sayısı koruma çabaları sayesinde artıyor. Ne var ki bu iki tür de halen listedeler; ancak "tehlike altında" kategorisinden, "en düşük derecede tehdit" kategorisine kadar geniş bir skaladan oluşan listede daha düşük bir dereceye alındılar. Ancak IUCN sözcüsü Jane Smart şunları söylüyor:

Yine de genel mesaj oldukça kötü. Her bir güncellemeyle, bazı türlerin durumunda gelişme olsa da, çok daha fazla sayıda tür tehdit altına girmeye başladı.

Listede yer alan 71.576 türden 21.286'sının statüsü "yok olma tehdidi altında". Listede yer alanlardan bazıları şu şekilde:

Tüm Reklamları Kapat

1) Okapi:

Zürafaların kuzeni olan okapiler "neredeyse tehdit altında" statüsünden "tehdit altında" statüsüne alındılar. Yani yok olmalarına 3 adım kaldı. Sadece Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde bulunan bu tür, insanlar tarafından öldürüldüğü ve avlandığı için; ayrıca yaşam alanları insanlar tarafından yok edildiği için tehdit altında. Son 18 yılda türün yaşam alanlarının %50'sini yok ettik.

2) Beyaz Kakadu

İnsanların ev hayvanı olarak alma meraklarının giderek artmasından ötürü, türün yakalanma ve öldürülme miktarları da katlanarak arttı. Öyle ki, artık türün birey sayısının, türün devamlılığı için yeterli olmadığı düşünülüyor. Bu sebeple "tehdit altında" kategorisinde yer alıyor. En çok Endonezya'da bulunan türün tüm popülasyonunun her yıl %17'sinin insanlar tarafından hapsedildiği ve satıldığı düşünülüyor.

3) Kaliforniya Kanal Adası Tilkisi

Yeniden doğal ortamına salınma ve aşılama çabaları sayesinde bu türün popülasyonu 2002 yılındaki 1500 bireyden, 5500'e başarıyla çıkarıldı. Bu sayede artık tür "kritik olarak tehdit altında" kategorisinden "neredeyse tehdit altında" kategorisine yükseltildi.

4) Derisırtlı Kaplumbağa

En büyük kaplumbağa türü olan derisırtılıların durumu Atlantik Okyanusu'nda giderek iyileşiyor. Bu sebeple durumları "kritik olarak tehdit altında" seviyesinden "korunmasız" seviyesine yükseltildi. Ancak Pasifik Okyanusu'ndaki bireylerin sayısı giderek azalıyor. Bunun sebebi de yumurtaların insanlar tarafından çalınması ve balıkçılık...

Tüm Reklamları Kapat

5) Beyaz Dudaklı Pekari

Yaşam alanlarının tahrip edilmesi, yasadışı avlanma ve epidemik hastalıklar sebebiyle beyaz dudaklı pekamilerin popülasyonları hızla çöküyor. Eskiden Orta ve Güney Amerika'da rahatlıkla bulunabilen bu türün durumu hızla "korunmasız" düzeyine indi. Eğer önlem alınmazsa bu gidişat devam edeceğe benziyor.

6) Beyaz Kanatlı Tüykuyruk

Afrika'nın en nadir kuşlarından biri olarak bilinen bu türün fotoğraflarını bile bulabilmek imkansıza yakındır. Toplamda 1000'den az bireyi kaldığı düşünülen türün durumu "kritik olarak tehdit altında"dır ve yakın bir gelecekte tamamen yok olmaları çok muhtemeldir.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • Üzücü! 1
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: Salon | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 18/12/2024 21:11:39 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/1707

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Gebelik
Yumurta
Veri Bilimi
İspat Yükü
Işık Yılı
Ölüm
Çeviri
Diş Hekimliği
Dilbilim
Dinozorlar
Kanser Tedavisi
Kara Delik
Geometri
Taklit
Hayatta Kalma
Nörobiyoloji
Şempanzeler
Radyasyon
Burun
Arı
Depresyon
Atom
Primat
Sağlık Örgütü
Beslenme Davranışı
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
L. Abrams, et al. 2013 Yılında Soyu Tükenme Tehlikesi Altında Olan Canlıların Sayısı Arttı!. (27 Kasım 2013). Alındığı Tarih: 18 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/1707
Abrams, L., Bakırcı, Ç. M. (2013, November 27). 2013 Yılında Soyu Tükenme Tehlikesi Altında Olan Canlıların Sayısı Arttı!. Evrim Ağacı. Retrieved December 18, 2024. from https://evrimagaci.org/s/1707
L. Abrams, et al. “2013 Yılında Soyu Tükenme Tehlikesi Altında Olan Canlıların Sayısı Arttı!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Çağrı Mert Bakırcı, Evrim Ağacı, 27 Nov. 2013, https://evrimagaci.org/s/1707.
Abrams, Lindsay. Bakırcı, Çağrı Mert. “2013 Yılında Soyu Tükenme Tehlikesi Altında Olan Canlıların Sayısı Arttı!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, November 27, 2013. https://evrimagaci.org/s/1707.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close