Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Yeni Keşfedilen Tardigrad Proteini TDR1, Radyasyon Hasarına Hızla Yanıt Veriyor!

Yeni Keşfedilen Tardigrad Proteini TDR1, Radyasyon Hasarına Hızla Yanıt Veriyor! SciNews
Bir sanatçının tardigrad türü Hypsibius exemplaris hakkındaki izlenimi.
5 dakika
903
Tüm Reklamları Kapat

Tardigradlar ile ilgili şimdiye kadar yazdığımız yazılara göz gezdirdiyseniz bu canlıların sürekli olarak iyonize radyasyon ile karşı karşıya getirildikleri deneylerle karşılaşmışsınızdır. Bu durum elbette bir tesadüften ibaret değil!

Radyasyon; yaşamın oluşumunda etkili olan sıcaklık, pH, basınç gibi abiyotik faktörlerden biri olsa da diğer taraftan yaşamı her daim "tehdit" edecektir. Tehditten kastettiğimiz şey, radyasyonun doğası nedeniyle sahip olduğu iyonize etme özelliğidir. Bu özellik iyonize radyasyonun önüne çıkan canlı sistemlerini sekteye uğratmasına ve ölümle sonuçlanan sorunlara sebebiyet verir.

Ancak iyonize radyasyonun büyük bir bölümünün bize ulaşmasının önünde bazı engeller yer alır. Dünya'nın sahip olduğu atmosfer, ozon ve manyetosfer gibi katmanlar başta Güneş'ten kaynaklı olmak üzere yeryüzüne ulaşmaya çalışan kozmik radyasyona büyük ölçüde engel olurlar. Bu nedenle halihazırda yaşadığınız "normal" ortamınızda radyasyon nedeniyle başınıza bir şey gelme ihtimali, sahip olduğunuz bağışıklık ve onarım sistemleriniz de düşünüldüğünde oldukça düşüktür.

Tüm Reklamları Kapat

Manyetosferin gösteriminin gerçekleştirildiği illüstrasyon çalışması.
Manyetosferin gösteriminin gerçekleştirildiği illüstrasyon çalışması.
eksiseyler

Peki senaryoyu biraz değiştirip bir nükleer reaktörün infilak ettiği bir alanda bulunsak, bedenimiz bizi açığa çıkan radyasyondan koruyacak mıdır? Kısa cevap, bedenlerimizin elbette bizi koruyacağı, ancak bu korumanın yetersiz kalacağıdır.

Yetersizden kastettiğimiz şudur: 1986 yılında meydana gelen Çernobil Nükleer Tesis faciasında RBMK reaktörünün çekirdeğinde açığa çıkan radyasyon miktarının 300-500 sievert (Sv) arasında olduğu bilinmektedir. Gündelik hayatta insanların maruz kaldığı radyasyon miktarı ise Milisievert (mSv) olup yıllık ortalama maruz kalınan sievert miktarı ise 2.4 mSv'dir.

İnsan popülasyonunun yarısını kısa sürede öldürebilecek (LD50) değer ise 5 Sv'dir. Bu nedenle 300 ila 500 Sv ile direkt temasta bulunan insanların yaşama şansı yok denecek kadar azdır. Bunu Çernobil reaktör kazasında yüksek doz radyasyona maruz kalan bazı çalışanların ve itfaiyecilerin birkaç gün içinde ölmesinden anlayabiliriz. Peki insanlar düşünüldüğünde kaçınılmaz sonun ölüm olduğu bir reaktör kazasında hayatta kalabilecek başka hayvanlar var mıdır?

Çernobil Nükleer Tesisi'nin patlamadan sonraki hali.
Çernobil Nükleer Tesisi'nin patlamadan sonraki hali.
Business Insider

İlk kez 1773 yılında keşfedilen tardigradlar, uzunca bir zamandır birçok canlının yaşamını zora sokan iyonize radyasyon faktörünün üstesinden gelmeyi başarıyor. İlk kez 2016 yılında Ramazzottius varieornatus adlı tardigrad türünde yapılan çalışmalar ile sadece Tardigrada şubesinde yer alan bazı türlerde bulunan bir protein ailesi keşfedildi. Keşfedilen bu protein ailesi DNA'nın etrafını bir kılıf gibi sararak onu radyasyon ve radikaller gibi DNA'nın yapısal bütünlüğünü tehdit eden unsurlardan korumayı başarıyordu. Bu nedenle yeni keşfedilen protein ailesine Damage suppressor protein (Dsup), yani "zarar baskılayıcı protein" adı verildi. Keşfedilen bu proteinin DNA'yı nasıl sardığının matematiksel modellemesi yapılsa da DNA'nın nasıl koruduğuna yönelik net bir açıklama için çok daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardı.

Tüm Reklamları Kapat

Gerçekleştirilen çalışmaların ardından 2018 senesinde tardigradlara özgü, TDP adı verilen yeni bir protein ailesinin keşfi gerçekleştirildi. Bu proteinlerin kurumaya karşı direnç göstermenin yanında hücrelerin desikasyona (kurumaya) karşı verdiği yanıtı regüle etmeye yaradığı keşfedildi. Bunu gerçekleştirirken hücre yaşlanmasını da yavaşlatmayı başaran TDP'ler son dönemlerde tardigradların sıkça çalışılan protein ailesi oldu. Bu yapılar hücre içerisindeki suyun yokluğunda hücre bütünlüğünü koruyarak suyun hücre içerisinde olması durumunda iyonize radyasyonun etkisinde oluşabilecek radikallerin oluşmasının önünde önemli bir engel teşkil ediyor.

TDP'lerden biri olan MAHS proteininin genel yapısı ve kuruma sırasında hücre içi moleküller ile olan etkileşimi.  A) MAHS iki farklı tipinin yapısı.  B) Bir MAHS proteininin su üzerine afilitesinin gösterimi.  C) Görsel lejandı.  D) Üst panel, MAHS proteinleri ile korunmayan fosfolipid çift katmanlarını hidratlanmış (kristalin), kurutulmuş (jel) ve rehidre edilmiş (karışık jel/kristalin) hallerde gösterir. Alt panelde, hidratlanmış (kristalin), kurutulmuş (kristalin) ve rehidre edilmiş (kristalin) hallerde MAHS proteinlerinin koruma sağladığı fosfolipit çift katmanları gösterilmektedir.  E) Bir fosfolipid çift katmanının yukarıdan aşağıya görünümü. Üst panel, MAHS proteinlerinden korunmayan fosfolipid çift katmanlarını hidratlanmış (kristalin), kurutulmuş (jel) ve rehidre edilmiş (karışık jel/kristalin) hallerde gösterir. Alt panel, hidratlanmış (kristalin), kurutulmuş (kristalin) ve rehidre edilmiş (kristalin) hallerde MAHS proteinleri ile koruma sağlayan fosfolipid çift katmanlarını gösterir.
TDP'lerden biri olan MAHS proteininin genel yapısı ve kuruma sırasında hücre içi moleküller ile olan etkileşimi.
A) MAHS iki farklı tipinin yapısı.
B) Bir MAHS proteininin su üzerine afilitesinin gösterimi.
C) Görsel lejandı.
D) Üst panel, MAHS proteinleri ile korunmayan fosfolipid çift katmanlarını hidratlanmış (kristalin), kurutulmuş (jel) ve rehidre edilmiş (karışık jel/kristalin) hallerde gösterir. Alt panelde, hidratlanmış (kristalin), kurutulmuş (kristalin) ve rehidre edilmiş (kristalin) hallerde MAHS proteinlerinin koruma sağladığı fosfolipit çift katmanları gösterilmektedir.
E) Bir fosfolipid çift katmanının yukarıdan aşağıya görünümü. Üst panel, MAHS proteinlerinden korunmayan fosfolipid çift katmanlarını hidratlanmış (kristalin), kurutulmuş (jel) ve rehidre edilmiş (karışık jel/kristalin) hallerde gösterir. Alt panel, hidratlanmış (kristalin), kurutulmuş (kristalin) ve rehidre edilmiş (kristalin) hallerde MAHS proteinleri ile koruma sağlayan fosfolipid çift katmanlarını gösterir.
BMC

Yakın zamanda ise tıpkı Dsup proteini gibi DNA'nın etrafını sarabilen bir başka tardigradlara özgü protein ailesi keşfedildi! Bu protein ailesinin keşfinin gerçekleştiği çalışmada 3 tardigrad türünün (Hypsibius exemplaris, Acutuncus antarcticus, ve Paramacrobiotus fairbanksi) iyonize radyasyon sonrası DNA hasarı ve tamiri ile ilgili gen aktivitelerinin incelenmesi amaçlanmıştı.

Gerçekleştirilen çalışmada Hypsibius exemplaris türü tardigrad 100 ve 1000 Gy γ-ışınlarına (100 Sv ve 1000 Sv [1Gy γ-ışını = 1 Sv] ) maruz bırakıldı. Bu dozların her ikisi de canlıların DNA'sında çift sarmal kırıklarına (DSB) yol açtı. 100 Gy'lik dozdan sonra DNA'nın tamiri etkili bir şekilde gerçekleşirken, 1000 Gy'lik dozun gonadlarda kalıcı hasar bıraktığı gözlemlendi.

Radyasyona maruz kalmanın ardından DNA tamiri ile alakalı olan 421 genin aktivitesi arttı. Bu genler arasından TDR1 geninin yüksek radyasyon sonrasında tetiklenerek RNA ve protein seviyesindeki korele artışa sebep oldu. TDR1 geninin ürettiği, yine TDR1 adı verilen tardigradlara özgü protein; yapılan proteomik analizler ve Western blot yöntemi ile doğrulandı.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

TDR1 proteini Dsup proteininden farklı olarak bir koruyucu protein değil onarıcı proteindir. Bu nedenle radyasyon etkisi sırasında değil sonrasında bir artış göstererek DNA'da oluşan çift sarmal kırıklarına karşı harekete geçtiği düşünülüyor. Proteinin hasarlı DNA bölgelerine bağlanarak DNA tamir proteinlerinin bu bölgelere toplanmasını kolaylaştırdığı ve böylece tamir sürecini hızlandırdığı gözlemlenmiş.

Tıpkı Dsup proteininin laboratuvar ortamında insan hücrelerine aktarılması gibi TDR1 geni de başka canlılara aktarılarak işlevi test edilmiştir. Dikkat çekici bir şekilde, TDR1 insan hücrelerinde ifade edildiğinde radyomimetik (radyasyona benzer tepkiler veren) bir ilaç olan Bleomisin'e karşı direnci arttırmıştır. Özetle çalışma, tardigradlarda yüksek düzeyde DNA hasarı ile başa çıkmaya yardımcı olan DNA onarım mekanizmalarından bir yenisini keşfetmiştir.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
12
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

Medya İrtibat

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Bilim Budur! 2
  • Muhteşem! 1
  • İnanılmaz 1
  • Umut Verici! 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Korkutucu! 1
  • Tebrikler! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • C. Hesgrove, et al. (2020). The Biology Of Tardigrade Disordered Proteins In Extreme Stress Tolerance. Cell Communication and Signaling, sf: 1-15. doi: 10.1186/s12964-020-00670-2. | Arşiv Bağlantısı
  • C. Chavez, et al. (2019). The Tardigrade Damage Suppressor Protein Binds To Nucleosomes And Protects Dna From Hydroxyl Radicals. eLife Sciences Publications, Ltd. doi: 10.7554/eLife.47682. | Arşiv Bağlantısı
  • M. Anoud, et al. (2024). Comparative Transcriptomics Reveal A Novel Tardigrade Specific Dna Binding Protein Induced In Response To Ionizing Radiation. eLife. doi: 10.7554/eLife.92621.2. | Arşiv Bağlantısı
  • PubMed. (2007). The 2007 Recommendations Of The International Commission On Radiological Protection. Icrp Publication 103. Annals of the ICRP, sf: 9-34. doi: 10.1016/j.icrp.2007.10.003. | Arşiv Bağlantısı
  • U. N. S. C. O. T. E. O. A. Radiation. (2011). Sources And Effects Of Ionizing Radiation, United Nations Scientific Committee On The Effects Of Atomic Radiation (Unscear) 2008 Report, Volume Ii: Report To The General Assembly, With Scientific Annexes C, D And E - Effects. United Nations. doi: 10.18356/ce8f288a-en. | Arşiv Bağlantısı
  • WHO. Health Effects Of The Chernobyl Accident And Special Health Care Programmes. Alındığı Tarih: 12 Haziran 2024. Alındığı Yer: WHO | Arşiv Bağlantısı
  • T. C. Boothby, et al. (2017). Tardigrades Use Intrinsically Disordered Proteins To Survive Desiccation. Molecular Cell, sf: 975. doi: 10.1016/j.molcel.2017.02.018. | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 18/06/2024 16:35:22 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/17849

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Diş Hekimi
Kimyasal Element
Korku
İnsanlık
Nörobilim
Değişim
Neandertal
Şempanzeler
Besin
Doktor
Maymun
Balık Çeşitliliği
Kök Hücre
Homeostasis
Yaşlılık
Viral
Sağlık Personeli
Tardigrad
Enfeksiyon
2019-Ncov
Dalga
Elektrik
Dil
Fobi
Zehir
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
A. Karahasan, et al. Yeni Keşfedilen Tardigrad Proteini TDR1, Radyasyon Hasarına Hızla Yanıt Veriyor!. (13 Haziran 2024). Alındığı Tarih: 18 Haziran 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/17849
Karahasan, A., Alparslan, E. (2024, June 13). Yeni Keşfedilen Tardigrad Proteini TDR1, Radyasyon Hasarına Hızla Yanıt Veriyor!. Evrim Ağacı. Retrieved June 18, 2024. from https://evrimagaci.org/s/17849
A. Karahasan, et al. “Yeni Keşfedilen Tardigrad Proteini TDR1, Radyasyon Hasarına Hızla Yanıt Veriyor!.” Edited by Eda Alparslan. Evrim Ağacı, 13 Jun. 2024, https://evrimagaci.org/s/17849.
Karahasan, Akın. Alparslan, Eda. “Yeni Keşfedilen Tardigrad Proteini TDR1, Radyasyon Hasarına Hızla Yanıt Veriyor!.” Edited by Eda Alparslan. Evrim Ağacı, June 13, 2024. https://evrimagaci.org/s/17849.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close