Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Kaç Arkadaşınız Var? Peki Kaç Tane Olmalı?

8 dakika
333
Kaç Arkadaşınız Var? Peki Kaç Tane Olmalı? Vox
Tüm Reklamları Kapat

Pandemi ile birlikte geçen 2 yılın ardından kendinizi arkadaş edinme serüveninde kaybolmuş hissedebilir, sosyal çevrenizi daraltmakla sosyal ağınızın dışındaki bireylerle kaybettiğiniz zamanı telafi etmek arasında seçim yapmak zorunda kalabilirsiniz. Devam eden "yalnızlık salgını" sırasında bireyler, arkadaş gruplarındaki arkadaş sayısının azalmasından endişe duyarak sosyal çevrelerini canlandırma dürtüsü hissedebilirler. Ancak samimi ilişkiler kurabilme potansiyelini fark etmek, bu yorucu süreçte size güç verebilir.

Birçok arkadaşınızın olması, birçok fayda sağlar: Araştırmalara göre, 20'lerinizde çok sayıda arkadaşınızın olması 30'larında edineceğiniz arkadaşlıkların kalitesini yükseltebilir. Psikolog ve ayrıca yakın zamanda yayınlanacak olan Platonik: Sevgi Bilimi, Arkadaşlık Edinme ve Korumada Nasıl Yardımcı Olabilir? kitabının yazarı olan Marisa Franco, konu hakkında şunları belirtiyor:

20'li yaşlarında olan insanlar büyük bir arkadaş grubu kurmak istemeye meyillidirler, çünkü içgüdüleri kimlik duygularını genişletmek yönünde olacaktır ve bunu da ancak farklı tür insanlar ile tanışarak yapabilirler.

2012'de yapılan bir araştırmada, sürekli 10 veya daha fazla kişiyle etkileşim içinde bulunan insanların psikolojik durumlarının 10'dan çok daha fazla kişiyle etkileşim içinde bulunan insanlardan çok daha iyi olduğu keşfedildi. Ayrıca arkadaşlıkları bozmadan devam ettirmenin hayattan alınan zevki artırdığını, stresi azalttığını ve fiziksel sağlığı desteklediğini biliyoruz.

Tüm Reklamları Kapat

Fakat arkadaşlığın meyvesini yemek için düzinelerce arkadaşa ihtiyacınız yok. Franco, tek bir tane arkadaş sahip olmanın bile mutluluk getirebildiğini söylüyor, ayrıca şunu da belirtiyor:

Arkadaşlıktan aldığımız en büyük dönüt mental sağlığımız ve mutluluğumuz bakımından sıfırdan bire gitmektir. Eğer bir kişiyle ihtiyacınız olan derinliği bulabilirseniz arkadaşlığınız hem güçlü hem de etkili olacaktır, bu durumda düzinelerce arkadaşa ihtiyacınız olmaz.

Aynı anda hem üzerinizde yeni arkadaşlıklar kurmak adına baskı hissetmek hem de tanıştığınız herkesle iletişimi koparmamaya çalışmak yerine, birkaç yakın dostun değerini bilmek gerekir.

İhtiyacınız olan arkadaş sayısı tahminen 3, 5 veya 6'dır; çünkü insanlar ancak az sayıda arkadaşlığı derin bir şekilde sürdürebilir. 1990'larda, evrimsel psikolog olan Robin Dunbar insanların bilinçli bir şekilde 150'ye kadar anlamlı sosyal ilişkiyi kaldırabileceklerini iddia eden bir çalışma yayınladı, bu sayı halk arasında Dunbar Sayısı olarak da biliniyor.[18]

Ancak burada kişi iletişime geçtiği 150 kişinin hepsi ile eşit bir şekilde etkileşimde bulunmuyordu. Dunbar, düzinelerce arkadaşlık ilişkisinin yanı sıra, insanların sahip olması gereken yakın arkadaş sayısının 5 olduğunu da buldu. Yine benzer olarak, 2020'de yapılan bir araştırmada 3 veya 5 yakın arkadaşın tatmin olmuş hissetmek için ideal bir rakam olduğu ortaya çıktı.[19]

Tüm Reklamları Kapat

Araştırmacı Jeffrey Hall, bir birey ile belli bir yakınlık seviyesine erişmenin yaklaşık olarak 200 saat gibi büyük bir miktarda zaman gerektirdiğini belirtiyor.[18] Rastladığımız tüm insanlar ile bu derece yakınlık seviyesine ulaşmaya çalışmak, gerçekten zaman alıcı ve yorucu bir iş olurdu. Bu nedenle de daha önce belirttiğimiz gibi, daha çok zaman ayırdığınız bireyler ile yakın arkadaş çevremizi oluşturmamız daha muhtemeldir. Dunbar konu hakkındaki düşüncelerini şöyle dile getiriyor:

Bu tarz ilişkiler karşılıklı olarak çok güçlüdür, çünkü her iki taraf da birbirlerine çok fazla zaman harcar.

Çocukluk arkadaşlarımız, belki de anaokulundan beri tanıdığımız ve her zaman görüştüğümüz insanlardır, ayrıca farklı bir ülkeye taşınsalar ve onları sadece yılda bir kez görsek bile, bu arkadaşlığı bıraktığımız ilk günkü gibi bulabiliriz

Dunbar, bu arkadaşlarla beraber olmayı "otomatik vitese geçmek" olarak tanımlıyor, çünkü bu tarz ilişkiler düzene oturmuş ilişkilerdir. Yani, bu ilişkiler hiç utanmadan kendiniz olabileceğiniz ilişkilerdir. Psikolog ve aynı zamanda Düşüncelerini İyileştir: Kendinle Olumsuz Bir Şekilde Konuşmayı Bırak ve Her Zaman İstemiş Olduğun Yaşamı Keşfet kitabının yazarı olan Andrea Bonior, konu hakkında bildiklerini şöyle dile getiriyor:

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.

Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.

Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.

En yakın arkadaşlarınızla birlikteyken kendinizi sansürlemenize veya iyi görünmeye çalışmanıza gerek yoktur. Sizi iyilikte veya kötülükte olduğunuz gibi kabul ederler.

Sizi enerjik, rahat, yenilenmiş, özgün, değerli ve hassas hissettiren, ayrıca büyük bir haber aldığınızda hiç beklemeden, anında söylediğiniz arkadaşlarınızın arkadaşlarınız arasında özel bir statüye sahip olmaları muhtemeldir. Daha derin ilişkilerimiz, olduğumuzu söylediğimiz kişiler değil, gerçekten olduğumuz kişi olarak sevildiğimizi hissetmemize yardımcı olur.

Bonior ise sosyal medya sayesinde arkadaşlıkların kolaylıkla ölçülebildiğini ve karşılaştırmanın oldukça doğal olduğunu da söylüyor. Ancak mesela üniversitedeki arkadaşlarınızın sosyal medya üzerinden sürekli olarak dopdolu bir sosyal program paylaşmaları, yetersizlik hissiyatını artırabilir veya takip ettiğiniz kişilerle iletişimi kesmemek adına baskı hissettirebilir. Ancak, en derin arkadaşlık ilişkilerimiz bu zorunluluk zincirini kırar. Çevrimdışı vakit geçirdiğimiz kişiler arkadaşlık ilişkilerimizin çoğunluğunu oluşturur. Bonior, konuya ilişkin şu sözleri söylüyor:

Sosyal medyada yaklaşık 200 kişiden doğum günü mesajı almak saygınlığınızı ve aidiyet duygusunu artırabilir. Ancak bu kişilere işler kötüye gittiğinde ve konuşmaya ihtiyacınız olduğunda yazamayabilirsiniz. Çünkü bu bağ, doğum günü mesajlarıyla kurulabilecek bir bağdan çok daha derindir.

Arkadaşlık İlişkilerimizi Geliştirmek İçin Ne Yapmalıyız?

Arkadaşlarınızın olması elbette önemlidir, fakat asıl onlarla vakit geçirebilmeye odaklanmak gerekir. Eğer arkadaşlıkları derinleştirmek istiyorsanız buna zaman ve boşluk ayırmanız gerekecektir. Kansas Üniversitesinde iletişim çalışmaları alanında profesör olan Hall, şunları söylüyor:

Yüksek ihtimalle, en yakın dostlarınız birbirinizle sıklıkla görüştüğünüz ve eğlenceli aktiviteler yaptığınız kişilerdir.

Müsait olmak ve arkadaşlarla takılabilmek için yeterince enerjiye sahip olmak kimin arkadaşlık çemberinize dahil olduğunu gösteren büyük belirleyicilerdir. Uzak şehirlerde bulunduğunuz bir arkadaşınız veya büyük bir hayat değişikliği döneminde olan birisi bu tarz derin ilişkileri koruyup devam ettirmek için sizin kadar zamana sahip olmayabilir. Hall ayrıca şunu da belirtiyor:

Haftalık yoga derslerine katılmak, işten önce bir kahve içmek gibi bir rutine sahip olmak arkadaşlarınızla sıklıkla görüşmenizi sağlar. Spontane bir film gecesi gibi sıradan bir şey bile tutarlılığı devam ettirmek için yeterli bir adımdır. Bir kişinin hayatında olan biteni haftadan haftaya veya aydan aya konuşabilmek, anlık olarak daha iyi bağlantı kurabilmenize yardımcı olur ve size mesajlaşma esnasında da hızlıca diyaloga girebilme fırsatı verir. Bir başkasının günlük programını bilmek de bir yakınlık davranışıdır.

Yakın arkadaşlıklarınızdan her biri hayatınızdaki farklı bir rolü yerine getirebilir. Bir arkadaşınız iş ile alakalı şeyleri konuştuğunuz kişi olabilirken bir diğeri ilişki tavsiyesi için sırrınızı açtığınız kişi olabilir. Bütün bu görevleri üstlenen tek bir arkadaş olamaz. Bu derin dostluklar hakkında hatırlanması gereken en önemli şey, onlar için çaba sarf etmemiz gerektiğidir. Dunbar'ın konu hakkındaki sözleri ise şöyle karşımıza çıkıyor:

Tüm Reklamları Kapat

Bu tarz arkadaşlıklara bolca zaman ayırmanız gerekir.

Beraber zaman geçirmediğiniz, hayatlarında neler olup bittiğini bilmediğiniz, beraber gülmediğiniz ve zor zamanında kol kanat germediğiniz biriyle samimiyet kurmayı bekleyemezsiniz.

Bir bireyin kaç tane yakın arkadaşı olması gerektiğine dair kesin kurallar olmasa da kendinizi yalnız hissetmeniz daha fazla yakın arkadaşa ihtiyacınız olduğunu gösteren bir işarettir. Franco bunu şöyle açıklıyor:

Yalnız hissetmeniz, yeteri kadar sosyal etkileşimde bulunmadığınızı gösteren bir işarettir.

Arkadaş grubunuza odaklanmanın yalnızlık etkilerini azaltmaya yardımı dokunabilir. Çevrenizden çok uzak bir yerde yaşayan bir yakın arkadaşa sahip olsanız bile, çocuklarınızın okulundaki bir veli grubuna katılmak veya binanızdaki aktivitelere dahil olmak aidiyet ve bağlanmışlık duygularını geliştirir. Eğer yeni bir şehre taşındıysanız veya ilk kez ebeveyn oluyorsanız, hangi insanlarla ilişki geliştirebileceğinizi belirlemek amacıyla hayatın bu dönüm noktalarını veya kimlikleri kullanabilirsiniz.

Tüm Reklamları Kapat

Çocuklarınızın futbol antrenmanındaki diğer ebeveynler, favori kafenizdeki barista ve bir berber gibi tanıdıklarla ve tanıdık yüzlerle gündelik sohbetlere katılmak sosyal hayatınızı güçlendirmek adına kolay ve düşük riskli bir yoldur, ayrıca bu yolun mutluluğu da arttırdığı gözlemlenmiştir. Bu düşük riskli ilişkiler yakın arkadaşlıklara dönüşme potansiyeline sahiptir, hem de etkileşim içinde bulunmanın faydalarından yararlanabilmek için bu arkadaşlarınızın her birini çok iyi bir şekilde tanımanıza gerek yoktur.

Araştırmalar gösteriyor ki insanlar tanıdıklarıyla sohbet ettikten sonra daha mutlu olurlar ve daha fazla aidiyet duygusu hissederler. Ancak, en sağlıklı sosyal çevre, iyi tanıdığınız kişilerin yanı sıra tanımadığınız kişilerle de etkileşim içinde bulunduğunuz bir çevredir.

Hall, çok fazla kişiyle uğraştığımız için birkaç kişiye zaman yatırımı yapmanın az da olsa dezavantajlı olduğunu söylemektedir, çünkü arkadaşlarınızın her zaman sizin yanınızda olmalarını engelleyen başka yükümlülükleri veya çatışmaları olabilir.

Hall, eğer izole olmuş hissediyorsanız başkalarını desteklemenin ve sevgiyle iletişim kurmanın yalnızlıkla mücadeleye yardımcı olduğunu ortaya koyan çalışmalarının da altını çiziyor. Bu yüzden eğer çoktan iletişimi kopardığınız ve zor bir zamandan geçtiğini bildiğiniz bir dostunuza teşvik edici bir mesaj atmayı düşünüyorsanız, hemen yapın. Hall bu konudaki düşüncelerini şöyle anlatıyor:

Böylece arkadaşlığınızın olumlu etkilerini görebilirsiniz. Birbirimize bağlılık ve aidiyet duygusu hissedebilmek temel bir ihtiyacımızdır ve eğer bu ihtiyacı karşılıklı olarak yerine getirirsek daha sağlıklı insanlar olacağımıza inanıyorum.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
7
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 3
  • Muhteşem! 2
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: Vox | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 27/09/2024 00:45:00 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/18440

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Kadın Doğum
Genetik Değişim
Bitki
Higgs Bozonu (Parçacığı)
Koruma
Psikanaliz
Tümör
Sürüngen
Dil
Balıkçılık
Ses Kaydı
Fizyoloji
Işık Hızı
Hastalık Kontrolü
Beslenme Bilimi
Sinirbilim
Hidrojen
Küresel İklim Değişimi
Biyocoğrafya
Tohum
Ateş
Küresel
Temel
Carl Sagan
Psikoloji
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
A. Volpe, et al. Kaç Arkadaşınız Var? Peki Kaç Tane Olmalı?. (25 Eylül 2024). Alındığı Tarih: 27 Eylül 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/18440
Volpe, A., Ekiz, A. F., Alparslan, E. (2024, September 25). Kaç Arkadaşınız Var? Peki Kaç Tane Olmalı?. Evrim Ağacı. Retrieved September 27, 2024. from https://evrimagaci.org/s/18440
A. Volpe, et al. “Kaç Arkadaşınız Var? Peki Kaç Tane Olmalı?.” Edited by Eda Alparslan. Translated by Ali Ferruh Ekiz, Evrim Ağacı, 25 Sep. 2024, https://evrimagaci.org/s/18440.
Volpe, Allie. Ekiz, Ali Ferruh. Alparslan, Eda. “Kaç Arkadaşınız Var? Peki Kaç Tane Olmalı?.” Edited by Eda Alparslan. Translated by Ali Ferruh Ekiz. Evrim Ağacı, September 25, 2024. https://evrimagaci.org/s/18440.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close