Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

James Webb Uzay Teleskobu, 12 Işık Yılı Uzaklıktaki Soğuk Bir Ötegezegeni Doğrudan Fotoğrafladı!

2 dakika
557
James Webb Uzay Teleskobu, 12 Işık Yılı Uzaklıktaki Soğuk Bir Ötegezegeni Doğrudan Fotoğrafladı! Nasa Science
Ötegezegen Epsilon Indi Ab'nin bu görüntüsü, James Webb Uzay Teleskobu'nun MIRI üzerindeki koronagraf ile çekildi.
Tüm Reklamları Kapat

James Webb Uzay Teleskobu, şimdiye kadar gözlemlenen en soğuk ötegezegenlerden biri olan ''Epsilon Indi Ab'' isimli bir ötegezegeni fotoğrafladı. Bu ötegezegen kütle bakımından Jüpiter'den birkaç kat daha büyük. Epsilon Indi Ab'nin yaşı, Güneş'imizin yaşına yakın ancak biraz daha soğuk olan K tipi yıldız Epsilon Indi A'nın (Eps Ind A) yörüngesinde dolanıyor.

Ötegezegenler, Güneş Sistemi'nin dışında başka bir yıldızın yörüngesinde bulunan gezegenlerdir. Ötegezegenlerin incelenmesi ve araştırılması ötegezegenlerin yapısı ve oluşumu hakkında önemli katkılar sağlamaktadır. Almanya'daki Max Planck Astronomi Enstitüsü'nden baş yazar Elisabeth Matthews araştırma ile ilgili şunları söylüyor:

Soğuk gezegenler çok sönüktür ve emisyonlarının çoğu orta kızılötesindedir. Webb, yeryüzünden yapılması son derece zor olan orta kızılötesi görüntülemeyi gerçekleştirmek için idealdir. Ayrıca görüntülerimizde gezegeni ve yıldızı ayırmak için iyi bir mekansal çözünürlüğe ihtiyacımız var ve büyük Webb aynası bu açıdan son derece yardımcı oluyor.

Araştırmalar Epsilon Indi Ab'ın sıcaklığının 2°C olduğunu göstermektedir. Bu sıcaklık diğer ötegezegenlere göre o kadar düşüktür ki Güneş Sistemi'nin dışında keşfedilen tüm ötegezegenlerden ve kahverengi cücelerden bir tanesi hariç olmak üzere hepsinden daha soğuktur.

Tüm Reklamları Kapat

Epsilon Indi Ab, Dünya'ya en yakın on ikinci ötegezegen ve Jüpiter'den daha büyük kütleli en yakın gezegendir. Araştırma ekibi, Eps Ind A'yı incelemeyi seçmiştir çünkü sistem, görüş hattımız boyunca ana yıldızın ileri geri salınımlarını ölçen ve radyal hız adı verilen bir teknik kullanarak olası bir gezegen gövdesinin ipuçlarını göstermiştir.

Epsilon Indi Ab Tahmin Edildiği Gibi Bir Sonuç Vermedi!

Araştırmacılar, Epsilon Indi Ab'den gelecek olan sonuçlara dair bazı tahminlerde bulunmuştu. Fakat Epsilon Indi Ab'den gelen sonuçlar araştırmacıların tahmin ettiği gibi değildi. Baş yazar Elisabeth Matthews bu durumu şu şekilde ifade ediyor:

Bu sistemde bir gezegenin görüntüsünü almayı beklemiştik, ancak sadece varlığına dair radyal hız belirtileri vardı. Ayrıca bulduğumuz gezegen tahmin ettiğimiz gibi değildi, beklenenden yaklaşık iki kat daha büyük, yıldızından biraz daha uzakta ve beklediğimizden farklı bir yörüngeye sahipti.

Bu tutarsızlığın nedenini hâlâ bilmiyoruz. Gezegenin atmosferi de model tahminlerinden biraz farklı görünüyor. Şimdiye kadar atmosferin sadece birkaç fotometrik ölçümünü yapabildik, bu da sonuç çıkarmayı zorlaştırıyor; ancak gezegen daha kısa dalga boylarında beklenenden daha sönük.

Tüm Reklamları Kapat

Araştırmacılar bu durumu açıklamak için gezegen atmosferinde ışığın daha kısa dalga boylarını emen önemli miktarda metan, karbon monoksit ve karbondioksit olduğunu düşünüyor. Bu durum aynı zamanda çok bulutlu bir atmosfer olduğuna işaret ediyor.

Astronomlar bu tarz ötegezegenler ile ilgili daha fazla bilgi toplamak için James Webb ile daha fazla araştırma yapmayı planlıyor. Gezegenlerin doğrudan görüntülenmesi karakterizasyon için özellikle değerli. Çünkü bu görüntülemeler sayesinde bilim insanları gözlemlenen gezegenden doğrudan ışık toplayabilir ve farklı dalga boylarındaki parlaklığını karşılaştırabiliyor.

NASA'nın 2027 yılında uzaya çıkacak olan Nancy Grace Roman Uzay Teleskobu, Güneş benzeri yıldızların yörüngesinde dönen Jüpiter benzeri gezegenleri fotoğraflayarak doğrudan görüntüleme teknolojisini göstermek için bir koronagraf kullanacak. Bu sonuçlar, Dünya'ya daha da benzeyen gezegenleri incelemek için gelecekteki görevlerin önünü açacak.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
18
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

Medya İrtibat

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 2
  • Bilim Budur! 1
  • Muhteşem! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 16/09/2024 23:13:08 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/18494

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Proton
Aminoasit
Önlem
İyi
Sivrisinek
Mühendislik
Bakteriler
Allah
Diş Sorunları
Koku
Tarih
Ağrı
Radyasyon
Ornitoloji
Sanat
Doğum
Teknoloji
Evrim Kuramı
Uçma
Mavi
Sağlık Bakanlığı
Uzay Aracı
Çevre
Hayatta Kalma
İstatistik
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Y. Y. Arslan, et al. James Webb Uzay Teleskobu, 12 Işık Yılı Uzaklıktaki Soğuk Bir Ötegezegeni Doğrudan Fotoğrafladı!. (5 Eylül 2024). Alındığı Tarih: 16 Eylül 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/18494
Arslan, Y. Y., Alparslan, E. (2024, September 05). James Webb Uzay Teleskobu, 12 Işık Yılı Uzaklıktaki Soğuk Bir Ötegezegeni Doğrudan Fotoğrafladı!. Evrim Ağacı. Retrieved September 16, 2024. from https://evrimagaci.org/s/18494
Y. Y. Arslan, et al. “James Webb Uzay Teleskobu, 12 Işık Yılı Uzaklıktaki Soğuk Bir Ötegezegeni Doğrudan Fotoğrafladı!.” Edited by Eda Alparslan. Evrim Ağacı, 05 Sep. 2024, https://evrimagaci.org/s/18494.
Arslan, Yusuf Yiğit. Alparslan, Eda. “James Webb Uzay Teleskobu, 12 Işık Yılı Uzaklıktaki Soğuk Bir Ötegezegeni Doğrudan Fotoğrafladı!.” Edited by Eda Alparslan. Evrim Ağacı, September 05, 2024. https://evrimagaci.org/s/18494.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close