Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Dermatofaji: İnsanlar Neden Parmak Derisini Yiyor?

4 dakika
298,092
Dermatofaji: İnsanlar Neden Parmak Derisini Yiyor?
Podcast
7:06
Talha Çakırca
Seslendiren
44
  • İndir
  • Dış Sitelerde Paylaş
Tüm Reklamları Kapat

Siz de, kalemleri çiğnemekten, kendi derinizi, hatta etinizi yemeye ne zaman terfi ettiğinizi hatırlayamıyor musunuz? Parmaklarınızı, özellikle tırnağınızın etrafındaki deriyi kemiriyor musunuz? Bunu, sadece rahatsızlık veren bir "şeytan tırnağı"nı koparmak için değil, durup dururken, hiçbir şey yokken yapıyor musunuz? Derinizi yerken, alttan etiniz de kalkarak kanıyor ama kendinizi durduramıyor musunuz? Tüm bunlara cevabınız evet ise ve eğer ki aşağıdaki fotoğraftaki parmakların neden öyle gözüktüğünü biliyorsanız, muhtemelen sizin de dermatofaji adı verilen psikolojik bir sorununuz bulunuyor:

Çocukların bu tür şeyleri yapması her zaman anormal değildir. Ne yaptıklarını bilmezler, yaptıklarının kötü olduğunun farkında bile değildiler, sadece arkadaşlarından görerek taklit edebilirler ve üzerinde kafa yormazlar. Ancak 25 yaşında koca koca adamlar ve kadınlar tırnaklarını yiyorlarsa ve buna engel olamıyorlarsa, bir yerlerde hata var demektir.

Ne yazık ki ortada bir hatanın olması, hatayı yapan kişinin her zaman o hatanın farkında olması anlamına gelmiyor. Dermatofajide (tırnak etrafındaki derinin yenmesiyle karakterize edilen psikolojik sorun) de böyle bir durum görülmektedir. Dermatofaji olan birçok kişi de, tırnak etrafındaki deriyi bilerek yemez, yemeye başladığını fark etmez ve fark ettiğinde de neredeyse hiçbir zaman kendisine engel olamaz. Dolayısıyla bu kişiler derilerini ve bazen etlerini yolarlar, kanatırlar ve hatta çoğu zaman yutarak kendi kendilerini sindirirler!

Tüm Reklamları Kapat

Her ne kadar dikkate değer miktarda yaygın olsa da, tıp literatüründe çok nadiren rastlanan bir konudur. İnsanlar hakkında pek fazla konuşmaz, muhtemelen bu durumdan utanırlar. Aynı zamanda neredeyse hiçbir zaman bir sağlık sorununa yol açmadığı için, neredeyse hiçbir zaman tedavi edilmesine de gerek yoktur. Yine de, el etrafında açık yaralarla gezmek, bir insanın hastalık kapmaya büyük bir davetiye çıkarması demektir. Dermatofajinin kendisi sorun değildir; ancak davetiye çıkardığı şeyler sıkıntılar yaratabilir. Baba-oğul psikosomatik dermatolog olarak görev yapan Michael Scott Jr. ve Michael Scott III, 1997 yılında Cutis isimli bilimsel dergide şöyle yazıyorlar:

Dermatofaji, bazı raporların iddia ettiği kadar nadir görülmez. Buna rağmen ders kitaplarında neredeyse hiç bahsedilmez. Spesifik olarak bu rahatsızlık, bir insanın kendi uzuvlarını, kendi dişleriyle yolmasına yönelik nörotik ve saplantılı bir alışkanlık olarak tanımlanır.

Bunun henüz tam olarak neden kaynaklandığı ve nasıl tedavi edilebileceği bilinmiyor. Her ne kadar stres ve telaş ile ilişkilendirilse de, yapılan araştırmalar bu tür bir davranışın her zaman stres veya telaşa verilen bir tepki olmadığını gösteriyor. Çünkü yapılan bazı incelemelerde, bu ısırma davranışının görülmesi için stres veya telaşın varlığına gerek olmadığı ortaya koyuldu. Öte yandan stres ve telaş, bu davranışın ortaya çıkma ihtimalini ve sıklığını arttırıyor. Dolayısıyla arada bir ilişki olsa da, doğrudan bir neden-sonuç ilişkisi henüz kurulabilmiş değil.

Benzer şekilde, bu durum obsesif kompulsif bozukluk (OCD) ile ilişkilendirilmeye çalışmakta; ancak bu yöndeki iddialar da güçlü ve yeterli değil. 2013 yılında bu bozukluk ilk defa Zihinsel Hastalıkların Teşhis ve İstatistik El Kitabı (DSM) içerisinde, diğer "patolojik bakım sorunları" ile bir arada yer aldı. New York'taki Mount Kisco Entegre Tıp Merkezi'nden Dr. Nilah Şah, bu gelişmenin umut verici olduğunu ve bu konuda araştırmalar yapmak için artık fon başvurularında bulunulabileceğini söylüyor. Çünkü bu davranışın resmi olarak bir sorun ilan edilmesi, araştırmaların ve fonların da kapısını aralıyor.

Buna rağmen bunun OCD ile ilişkili olduğuna herkes katılmıyor. San Francisco'daki Kaliforniya Üniversitesi'nden psikiyatrist Dr. Carol Mathews şöyle diyor:

Tüm Reklamları Kapat

OCD'de görülen takıntılar gerçekten istenmeyen takıntılardır. Ancak patolojik olarak tırnak yemede birey iyi hisseder. Gerçekten iyi hisseder. O tırnaktan veya yamuk deriden kurtulduğunda kendini iyi hisseder. Bu tuhaf bir ödüllendirme hissidir; ancak nihayetinde bir ödüllendirmedir. Saç çekme, deri yeme, tırnak ısırma gibi davranışlar, günlük yaşantıyı etkilemediği ve belli bir klinik aciliyeti gerektirmediği müddetçe bozukluk olarak görülmemelidir.

Hastalığı İsimlendirme Tartışmaları

Halk arasında kimi zaman bu insanlara "kurt ısırıcılar" da denir; çünkü kurtlar kapana sıkıştırıldıklarında ve kaçacak yer bulamadıklarında kendi derilerini yolabilirler. Bu da, nörolojik ve strese bağlı oluşan bir rahatsızlıktır. Ancak bilim insanları bunun yerine "dermatofaji" demeyi tercih ederler. Hem daha bilimseldir, hem de daha az havalıdır, böylece "iyi bir şeymiş" algısı yaratmaz. 2005 yılında Journal of the American Academy of Dermatology dergisinde Walter Reed Army Medical Center'dan uzmanlar, bu isimlendirmenin çok doğru olmadığını, çünkü Yunancada "deri yiyici" anlamına gelen "dermatofaji" sözcüğünün, bu insanların düzenli olarak derilerini yiyerek beslendikleri anlamını doğurduğunu ve bunun hatalı olduğunu belirtmektedir. Makalenin yazarlarından Panagiotis Mitropoulos şöyle yazıyor:

Dermatofajiyle ilgili yayınlanan raporlar, hastaların sadece saplantılı bir şekilde derilerini ısırıp yolduklarını belirtmektedir. Ancak bu raporlarda, onlarla beslendikleri veya onları hazmettikleri yazmamaktadır. Gerçekte, bu hastaların derilerinde reaktif bir kalınlaşma görülür. Bu, bir yara, ülser ya da deri kaybı değildir.

Mitropoulos, "deri ısırma" anlamına gelen "dermatodaksi" sözcüğünü öneriyor. Ancak bu sözcük henüz literatürde kabul görmüş değil; çünkü halen üzerinde pek konuşulmuyor. Lakin ona ne derseniz deyin, Mitropoulos tarafından ileri sürülen iddia pek isabetli değil gibi... Çünkü hem internette bundan şikayetçi olan ve konuşmaktan çekinmeyen hastaların tanımladığı üzere, hem de yayınlanan fotoğrafların gösterdiği üzere, bu sorundan muzdarip olan kişiler aslında derilerini baya baya yiyorlar! Yolup, koparıp, yutuyorlar!

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
72
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • İnanılmaz 66
  • Tebrikler! 34
  • Merak Uyandırıcı! 25
  • Korkutucu! 17
  • Bilim Budur! 14
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 14
  • İğrenç! 9
  • Umut Verici! 8
  • Üzücü! 7
  • Güldürdü 6
  • Grrr... *@$# 5
  • Muhteşem! 4
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 08/11/2024 18:11:18 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/2845

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Diş Gelişimi
Elektrik
Bebek
Korona
Kimyasal
Enzim
Çiftleşme
Editör Seçkisi
Algı
Astronot
Güneş Sistemi
İnsan
İstatistik
Film
Gaz
Araştırmacılar
Bilgi
Mit
Epistemik
Nükleik Asit
Onkoloji
Yanlış
Canlılık Ve Cansızlık Arasındaki Farklar
Müzik
Makina Mühendisliği
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. Dermatofaji: İnsanlar Neden Parmak Derisini Yiyor?. (16 Ekim 2014). Alındığı Tarih: 8 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/2845
Bakırcı, Ç. M. (2014, October 16). Dermatofaji: İnsanlar Neden Parmak Derisini Yiyor?. Evrim Ağacı. Retrieved November 08, 2024. from https://evrimagaci.org/s/2845
Ç. M. Bakırcı. “Dermatofaji: İnsanlar Neden Parmak Derisini Yiyor?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 16 Oct. 2014, https://evrimagaci.org/s/2845.
Bakırcı, Çağrı Mert. “Dermatofaji: İnsanlar Neden Parmak Derisini Yiyor?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, October 16, 2014. https://evrimagaci.org/s/2845.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close