Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Büyük Hadron Çarpıştırıcısı'nda Yeni Madde Formu: Z(4430) Nedir?

3 dakika
6,064
Büyük Hadron Çarpıştırıcısı'nda Yeni Madde Formu: Z(4430) Nedir?
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 10 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Uzun süredir aranan bir kaçak, dünyanın en büyük parçacık hızlandırıcısında yakalandı. Büyük Hadron Çarpıştırıcısı’ndaki deneyler, Z(4430) adındaki ilgi uyandıran bir parçacığın gerçekten de var olduğunu teyit etti ve bu da tetrakuark (dörtlü kuark) adında yeni bir çeşit maddenin varlığına ilişkin şimdiye kadarki en güçlü kanıt olabilir.

Kuarklar maddenin temel yapıtaşları olan atom altı parçacıklar. Ya ikili gruplar halinde kısa ömürlü mezonlar oluşturarak ya da üçlü gruplar halinde atom çekirdeğini oluşturan protonlar ve nötronlar oluşturarak var oluyorlar. Araştırmacılar, on yıllardır kuarkların dörtlüler halinde de bir araya gelebileceğinden şüpheleniyordu ama bu fikri test etmek için gereken çözümü güç kuantum hesaplamalarını yapamıyorlardı. College Park’taki Maryland Üniversitesi’nden Thomas Cohen şöyle söylüyor: 

Şu anda bilgisayarlarımız, teoriyi ilk ilkelerden başlayarak çözebilecek kadar büyük değiller.

Bu da şu demek, henüz hiç kimse fizik yasalarının maddenin hala kuramsal olan tetrakuark oluşturacak şekilde bir araya gelmesine izin verip vermediğini bilmiyor. Ama LHC’deki (Büyük Hadron Çarpıştırıcısı) son manzara bu sorunun cevabını bulmaya hiç olmadığımız kadar yakın olduğumuz anlamına geliyor. Son araştırmayı yapan ekibin üyesi olan, New York’taki Syracuse Üniversitesi’nden Tomasz Skwamicki şöyle söylüyor: 

Tüm Reklamları Kapat

Z(4430) ile ilgili esas tartışma var olup olmadığı idi. Biz Z(4430)’un gerçek olduğunu söyledik.

Belle Babar’a Karşı

Daha yeni ele geçirilen Z(4430), son yıllarda bulunan bir avuç dolusu şüpheli tetrakuarklardan bir tanesi. İlk olarak 2008 yılında Tsukuba-Japonya’daki KEKB hızlandırıcısındaki Belle detektörü tarafından bulundu. Ancak Menlo Park, California’daki SLAC hızlandırıcısındaki BaBar detektörü daha sonra bunu bulamayınca, parçacığın varlığı da sorgulandı.

Higgs Bozonu’nu tespit eden deneylerle birlikte LHC’de yer alan LHCb deneyi Belle ya da BaBar’ın verilerinin 10 katı kadar veriyi analiz etti ve parçacıklardan 4000 tane kadar bulduğunu söylüyor. 

BaBar’ın parçacıkları aramak için kullandığı yöntem bu parçacıkları gözlemleme şansını düşürmüş gibi görünüyor. BaBar sözcüsü Michael Roney şöyle söylüyor: 

LHCb’de çok iyi bir iş çıkarıldı, ancak biz tam hassasiyete sahip olmak için yeterli veriye sahip değildik.

Mezon Molekülleri

Z(4430)’un varlığı teyit edildiğine göre çözülmesi gereken sıradaki mesele gerçekten de bir tertakuark olup olmadığı konusunda çalışma yapmak. 

Tüm Reklamları Kapat

Fizikçilerin umutlu olabilmesi için en azından bir neden var. Ekibin bir parçası olan İsrail’deki Tel Aviv Üniversitesi’nden teorist Marek Karliner şöyle söylüyor:

Tetrakuark olduklarından şüphelenilen diğer parçacıkların birbirine zayıf bağlarla bağlanmış mezonlardan öte bir şey olmayabilir.

Z(4430) farklı çünkü kütlesi böyle bir olasılığa izin vermiyor. Sözlerine devam eden Karliner:

Böyle büyük bir şeyi oluşturacak kütlede mezon yok.

Skwarnicki ise bu hakiki bir parçacık dörtlüsünü işaret ediyor diyor ve ekliyor:

Bu durum parçacığın tetrakuark olma ihtimalini daha da artırıyor.

Karliner’in söylediğine göre yine de ortada kafa karıştırıcı bir durum var: Z(4430) daha önce şüphelenilen parçacıklardan en az 10 kat daha hızlı bozunuyor ki bu durum tetrakuark davranışına ilişkin basit modellere uymuyor. 

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.

Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.

Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.

Bu parçacığın nasıl bozunduğuna ilişkin daha çok veri toplamak, bir tetrakuark mı yoksa başka bir şey mi olduğuna ışık tutabilir. Ve bu da araştırmacıların maddenin en basit ölçeklerde nasıl davrandığını anlamalarına yardımcı olabilir. Örneğin, kuarklar daha büyük gruplar oluşturacak şekilde de bir araya gelebilir mi? Karliner şöyle söylüyor:

Beşli kuark gruplarına ilişkin, pentakuark (beşli kuark) denilen önceki ipuçları son yıllarda büyük ölçüde ortadan kalktı; ancak tamamen de reddedilmedi. Kimlerin bir araya gelip gelemeyeceğini ne belirliyor? Bu henüz keşfedilmemiş bir alan.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
21
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Merak Uyandırıcı! 8
  • Tebrikler! 5
  • Bilim Budur! 4
  • Korkutucu! 4
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 3
  • Umut Verici! 2
  • Muhteşem! 1
  • Güldürdü 1
  • İnanılmaz 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: New Scientist | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 18/12/2024 09:08:37 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/2251

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Tercih
Ana Bulaşma Mekanizması
Ölüm
Diş
Normal Doğum
Vejetaryen
Ateş
Kuvvet
Filogenetik
Meyve
Bilgi
Ölümden Sonra Yaşam
Bebek Doğumu
Küresel
Doğa Gözlemleri
Viral Enfeksiyon
Hastalıkların Tedavisi
Demir
Kadın Sağlığı
Böcek Bilimi
Hekim
Araç
Homeostasis
Köpek
Balina
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
M. McKee, et al. Büyük Hadron Çarpıştırıcısı'nda Yeni Madde Formu: Z(4430) Nedir?. (28 Nisan 2014). Alındığı Tarih: 18 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/2251
McKee, M., Ağacı, E., Bakırcı, Ç. M. (2014, April 28). Büyük Hadron Çarpıştırıcısı'nda Yeni Madde Formu: Z(4430) Nedir?. Evrim Ağacı. Retrieved December 18, 2024. from https://evrimagaci.org/s/2251
M. McKee, et al. “Büyük Hadron Çarpıştırıcısı'nda Yeni Madde Formu: Z(4430) Nedir?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Evrim Ağacı, Evrim Ağacı, 28 Apr. 2014, https://evrimagaci.org/s/2251.
McKee, Maggie. Ağacı, Evrim. Bakırcı, Çağrı Mert. “Büyük Hadron Çarpıştırıcısı'nda Yeni Madde Formu: Z(4430) Nedir?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Evrim Ağacı. Evrim Ağacı, April 28, 2014. https://evrimagaci.org/s/2251.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close