Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Dyson Küresi Barındırabilecek 7 Cüce Yıldız Keşfedildi!

Dyson Küresi Barındırabilecek 7 Cüce Yıldız Keşfedildi! LiveScience
2 dakika
730
Tüm Reklamları Kapat

Bilim insanları, Samanyolu'ndaki en az yedi yıldızın, Dyson küresi olarak bilinen varsayımsal, süper gelişmiş bir uzaylı teknolojisi barındırma potansiyeline dair işaretler gösterdiğini iddia ediyor. Araştırmacılar bu yıldızların zeki uygarlıklara ev sahipliği yaptığından tam olarak emin olamasalar da dünya dışı yaşam arayan bilim insanlarının ilgisini çekecekleri kesin.

Teorik fizikçi Freeman Dyson, Dyson küresi fikrini ilk kez 1960 yılında ortaya atmıştı. Dyson küresinin genel fikri, teknolojik olarak üstün uzaylı uygarlıkların, kendi yıldızlarının veya karadeliklerinin enerjisini kullanarak uygarlıklarını ilerletmek için onları çevreleyen devasa yapılarak inşa etmektir. Bu mega yapıların en uç versiyonu, tüm bir yıldızı içine alan devasa bir küre olabilir. Daha küçük versiyonları ise halka istasyonları ve devasa ayna sürüleri olarak düşünülebilir.

Bilim insanları bir uygarlığın bu tür devasa yapılar inşa edebilecek kadar gelişmiş olma olasılığını tartışırken araştırmacılar Dyson küreleri varsa, onları muhtemelen fark edebileceğimizi düşünüyorlar. Bunun nedeni, bir Dyson küresi bir yıldızı çevrelemişse yıldızdan gelen ısı, kürenin ısınarak büyük miktarlarda kızılötesi radyasyon yaymasına neden olur.

Tüm Reklamları Kapat

Dyson küresi bulmak istiyorsanız uzak yıldızların spektrumlarında bu dalga boylarındaki artışları aramanız gerekir. Dolayısı ile bir uzaylı izi bulmak istiyorsanız garip radyo sinyalleri, atmosferik sera gazları ve yapay ışıklar gibi teknolojik imzalara dikkat etmeniz gerekir.

Monthly Notices of the Royal Astronomical Society dergisinde yayınlanan bir çalışmada araştırmacılar, Avrupa Uzay Ajansı'nın Gaia uzay aracı, NASA'nın WISE aracı ve Two Micron All-Sky Survey gibi gözlemevleri tarafından gözlemlenen galaksimizdeki 5 milyondan fazla yıldızı incelendi ve Dyson küresine bağlı olabilecek yedi güçlü aday belirledi.[1]

Çalışmada bahsedilen yedi yıldızın hepsi Güneş'ten daha küçük ve daha sönük olan M sınıfı cüce yıldızlardır. Araştırmacılar, bu yıldızların hepsinin Dünya'dan 1.000 ışık yılı uzaklıkta bulunduğunu belirtiyor.

Bu, potansiyel kızılötesi emisyon fazlalığını inceleyen tek çalışma değil. Henüz hakem denetiminden geçmeyen başka bir çalışmada yine Gaia, WISE ve 2MASS tarafından incelenen yaklaşık 5 milyon yıldızı analiz edildi ve 53 aday bulundu.[2] Ancak her iki çalışmanın da aynı veri setini analiz edip etmediği belli değildir.

Tüm Reklamları Kapat

Her iki çalışmada da araştırmacılar, yıldızları çevreleyen bulutsular gibi yanlış yorumlara sebep olabilecek faktörleri hesaba katsa da diğer açıklamaları tamamen göz ardı etmenin mümkün olmadığını belirtiyor. Bu diğer açıklamalardan biri gezegenlerarası çarpışmaların ardından geride kalan büyük kaya ve toz bulutları olarak da bilinen enkaz disklerinin olması olabilir.

Araştırmacılar, bir sonraki adımın, James Webb Uzay Teleskobu gibi daha güçlü araçlar kullanarak yeni belirlenen aday yıldızlar üzerinde daha kesin gözlemler yapmak ve bu sistemlerde zeki dünya dışı yaşam formunun diğer işaretlerini aramak olduğunu söylüyorlar.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
18
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

Medya İrtibat
  • Harry Baker

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Bilim Budur! 4
  • Tebrikler! 3
  • İnanılmaz 2
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Muhteşem! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 17/06/2024 13:17:29 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/17677

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Radyoaktif
Böcek
Albert Einstein
Yıldızlar
Sıcaklık
Model
Mavi
Doğum
Eczacılık
Tümör
Obezite
Evrimleşme
Etimoloji
Mers
Endokrin Sistemi
Bebek Doğumu
Kuyrukluyıldız
Eğitim
Ölçüm
Bilimkurgu
Balıklar
Bilim İnsanı
Elektrokimya
Kimyasal Evrim
Nöron
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
U. Derin. Dyson Küresi Barındırabilecek 7 Cüce Yıldız Keşfedildi!. (23 Mayıs 2024). Alındığı Tarih: 17 Haziran 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/17677
Derin, U. (2024, May 23). Dyson Küresi Barındırabilecek 7 Cüce Yıldız Keşfedildi!. Evrim Ağacı. Retrieved June 17, 2024. from https://evrimagaci.org/s/17677
U. Derin. “Dyson Küresi Barındırabilecek 7 Cüce Yıldız Keşfedildi!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, 23 May. 2024, https://evrimagaci.org/s/17677.
Derin, Ufuk. “Dyson Küresi Barındırabilecek 7 Cüce Yıldız Keşfedildi!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, May 23, 2024. https://evrimagaci.org/s/17677.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close