Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Bu Kristal, İnsan Genom Bilgisini Milyarlarca Yıl Boyunca Koruma Potansiyeline Sahip!

Beş Boyutlu Bellek Teknolojisi: Verilerin Milyarlarca Yıl Saklanabileceği Yeni Döneme Giriş!

2 dakika
384
Bu Kristal, İnsan Genom Bilgisini Milyarlarca Yıl Boyunca Koruma Potansiyeline Sahip! Science Alert
Tüm Reklamları Kapat

Southampton Üniversitesi'nden bilim insanları, beş boyutlu (5D) bellek kristallerinin olağanüstü depolama kapasitesini bir kez daha kanıtladı. Araştırmacılar bu kez modern insan genomunun tamamını temsil eden yaklaşık 3 milyar harflik genetik diziyi başarılı bir şekilde bir kristalin yapısına işlediler. Bu çığır açan teknoloji, femtosaniye lazer darbeleri kullanılarak silikadan (silikon dioksit) oluşan cam benzeri bir malzemede nano ölçekli boşluklar oluşturma prensibine dayanıyor.

5D bellek teknolojisi verilerin beş boyutlu olarak depolanmasını sağlıyor. Bu boyutlar; boşlukların üç boyutlu konumları, boyutları ve yönleri ile tanımlanıyor. İlk olarak 2011 yılında geliştirilen bu yöntem, yüzlerce terabaytlık bilgiyi tek bir kristal üzerinde saklayabiliyor. Daha da önemlisi, bu kristal yapısı zaman içinde bozunmaya karşı olağanüstü bir direnç gösteriyor. 1.000 santigrat dereceye kadar aşırı sıcaklıklara, şiddetli darbelere veya aşırı soğuk koşullara maruz kalsa bile kristalin içinde depolanan veri hasar görmeden korunabiliyor. Bu özellikler kristalin gelecekteki veri arşivleme sistemleri için güvenilir ve dayanıklı bir çözüm sunduğunu gösteriyor.

Verilerin okunması, optik mikroskop ve polarizatör kullanılarak gerçekleştiriliyor. Kristal üzerinde oluşturulan nanoyapılar, ışığın geçişini ve polarizasyonunu değiştirerek farklı açılardan bakıldığında ya da mikroskop büyütme seviyesi ayarlandığında farklı şekillerde görünüyor. Bu özellik, kristalde saklanan verinin yalnızca yüksek hassasiyete sahip özel ekipmanlarla okunabileceği anlamına geliyor. Ayrıca teorik hesaplamalar, bu malzemenin oda sıcaklığında milyarlarca yıl boyunca bozulmadan kalabileceğini gösteriyor. Bu da 5D belleği, bugüne kadar geliştirilen en dayanıklı ve uzun ömürlü veri depolama yöntemi haline getiriyor.

Tüm Reklamları Kapat

Southampton Üniversitesi'ndeki araştırmacılar DNA teknolojisi şirketi Helixwork Technologies ile işbirliği yaparak insan genomunu oluşturan genetik diziyi tek bir 5D kristaline yerleştirdiler. Bu yaklaşık 800 megabaytlık veri kapasitesine sahip kristal, insanlık tarihinin en önemli biyolojik bilgilerinden birini koruma altına alıyor.

Oluşturulan bu benzersiz hafıza kristali, Avusturya’da yer alan Memory of Mankind (İnsanlığın Hafızası) arşivine kaldırıldı. Eski bir tuz madeni içerisinde saklanan bu arşiv, insanlığın bilgilerini gelecek nesillere aktarmayı hedefleyen bir projedir. Arşivde, genetik verilerin yanı sıra kültürel ve tarihsel önem taşıyan çeşitli belgeler de korunmaktadır. Bu kristalin gelecekte Homo sapiens türünün yeniden canlandırılması ya da nesli tükenmiş türlerin korunması amacıyla kullanılıp kullanılamayacağı sorusu, günümüz bilimsel bilgi birikimine göre spekülasyondan öteye geçemese de, gelecekteki bilimsel gelişmelerle bu verilerin nasıl değerlendirileceği büyük merak konusu olmaya devam etmektedir.

Avusturya Hallstatt'taki " İnsanlığın Hafızası" Arşivi.
Avusturya Hallstatt'taki " İnsanlığın Hafızası" Arşivi.
Science Alert

Beş boyutlu bellek teknolojisinin sunduğu bu çığır açan depolama kapasitesi ve uzun ömürlülük; yalnızca biyolojik verilerin değil, tüm insanlık mirasının geleceğe aktarılmasında büyük bir rol oynayabilir. Bu teknoloji, büyük arşivler, müzeler, ulusal kayıtlar ve kütüphaneler gibi büyük veri yığınlarını uzun süre güvenli bir şekilde koruma ihtiyacı olan kurumlar için olağanüstü bir fırsat sunmaktadır.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
17
2
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

Medya İrtibat

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 6
  • Tebrikler! 6
  • İnanılmaz 6
  • Bilim Budur! 4
  • Umut Verici! 2
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Korkutucu! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • University of Southampton. Human Genome Stored On ‘Everlasting’ Memory Crystal. Alındığı Tarih: 23 Eylül 2024. Alındığı Yer: University of Southampton | Arşiv Bağlantısı
  • M. McRae, et al. This Stunning Crystal Could Preserve The Human Genome For Billions Of Years. (23 Eylül 2024). Alındığı Tarih: 23 Eylül 2024. Alındığı Yer: ScienceAlert | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 30/09/2024 22:21:32 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/18650

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Beyin
Yeme
Gebelik
Evrimsel Biyoloji
Olasılık
Işık Hızı
Burun
Depresyon
Ölçüm
Matematik
Sağlık
Teşhis
Genom
Ölüm
Mikrobiyota
Hamilelik
Görüş
İlişki
Evrimsel Psikoloji
Karanlık
Dağılım
Maskeler
Memeli
Bilim Felsefesi
Regülasyon
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
A. K. Selçukoğlu, et al. Bu Kristal, İnsan Genom Bilgisini Milyarlarca Yıl Boyunca Koruma Potansiyeline Sahip!. (27 Eylül 2024). Alındığı Tarih: 30 Eylül 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/18650
Selçukoğlu, A. K., Alparslan, E. (2024, September 27). Bu Kristal, İnsan Genom Bilgisini Milyarlarca Yıl Boyunca Koruma Potansiyeline Sahip!. Evrim Ağacı. Retrieved September 30, 2024. from https://evrimagaci.org/s/18650
A. K. Selçukoğlu, et al. “Bu Kristal, İnsan Genom Bilgisini Milyarlarca Yıl Boyunca Koruma Potansiyeline Sahip!.” Edited by Eda Alparslan. Evrim Ağacı, 27 Sep. 2024, https://evrimagaci.org/s/18650.
Selçukoğlu, Alper Kaan. Alparslan, Eda. “Bu Kristal, İnsan Genom Bilgisini Milyarlarca Yıl Boyunca Koruma Potansiyeline Sahip!.” Edited by Eda Alparslan. Evrim Ağacı, September 27, 2024. https://evrimagaci.org/s/18650.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close