Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Beyindeki "Zaman Hücreleri", Yeni Zamansal İlişkileri Öğrenmemizi Sağlıyor!

Beyindeki "Zaman Hücreleri", Yeni Zamansal İlişkileri Öğrenmemizi Sağlıyor! Science Alert
3 dakika
162
Tüm Reklamları Kapat

Dünyamızı nasıl deneyimlediğimiz, onunla nasıl etkileşime girdiğimiz ve yönümüzü nasıl bulduğumuz söz konusu olduğunda zamanlama her şeydir. Fareler üzerinde yapılan yeni bir araştırma, zamanlamaya dayanan karmaşık davranışları öğrenmemizin belirli bir hücre grubuna dayandığını gösteriyor.

ABD'deki Utah Üniversitesi'nden bir ekibin Nature Neuroscience dergisinde yayınladıkları yeni bir araştırma, alzheimer gibi zaman algısını etkileyen nörodejeneratif hastalıkların nasıl başladığını anlamamıza yardımcı olabilir.[1]

Beyniniz, kendi kişisel arşivinizden bir anı oluşturmak için siz olayları yaşarken zamanlamayı ve olayların sırasını kodlar. Bu zaman çizelgesini medial temporal lob içindeki devreler kullanarak oluşturur ve bunlardan biri medial entorhinal kortekstir.

Tüm Reklamları Kapat

Bu devre yapıları, görevler sırasında belirli anlarda, saniye ve dakika ölçeğinde ateşlenen "zaman hücrelerine" sahiptir. Bunu, o andaki zamanı saniye veya dakika ölçeğinde takip etmemize yardımcı olan kendinize ait bir metronom olarak görebilirsiniz.

Bilim insanları bu "zamanlayıcının" epizodik anılarda, yani belirli zamanlarda ve mekanlarda meydana gelen anılarda, iz bırakabileceğini düşünüyor. Bu sayede deneyimlerimizden oluşan kareler yerleşik bir ritimle, sırayla yeniden oynatılıyor. Ancak bunu yapmak için, bu zaman hücrelerinin farklı zamansal bağlamları kodlamalarını sağlayan öğrenme dinamiklerine ihtiyacı var.

Medial temporal lobdaki uzamsal hücrelerin bir hayvan farklı ortamlarda hareket ettikçe çalışma biçimlerini yeniden düzenleyebildiğini biliyoruz.

Araştırmacılar, zaman hücrelerinin farklı zamansal bağlamlarda kendilerini yeniden düzenlemek konusunda benzer bir yeteneğe sahip olup olmadığını araştırmak istedi. Bunun için hazırladıkları karmaşık zamana dayalı öğrenme görevini beyin görüntüleme teknikleri ile birleştirdiler.

Tüm Reklamları Kapat

Ekibin hipotezi, zaman hücrelerinin uzamsal kuzenleri kadar esnek olması durumunda farklı zaman hücrelerinin aktive olacağı ve hayvanların yeni bir zamansal bağlamı tanımlamayı öğrendikçe her zamansal bağlamın benzersiz bir haritasını veya "zaman çizelgesini" oluşturacaklarıydı. Bu durum, zamanlama davranışının öğrenilmesini pekiştirecekti.

İlk denemede fareler, değişken zamanlamalı bir koku uyaranını ayırt ederek ödül almaya çalıştılar ve böylece ilk görevleri tamamlamış oldular.

Zaman hücresi aktivitesindeki örüntüler koku uyaranı örüntüsünden bağımsız olarak tutarlıydı, ancak fareler öğrendikçe bunlar da daha karmaşık hale geldi ve her uyarana karşılık gelen benzersiz zaman ölçekleri geliştirdiler. Ayrıca fareler bir denemeyi yanlış yaptığında zaman hücreleri de yanlış sırada ateşleniyordu. Nörobiyolog Hyunwoo Lee şöyle anlatıyor:

Zaman hücrelerinin deneme sırasında belirli anlarda aktif olması gerekiyor. Ancak fareler hata yaptığında bu düzenli aktivite bozularak daha karmaşık bir hâle geldi.

Araştırmacılar farelerin medial entorhinal korteksinin çalışmasını kimyasal olarak engellediklerinde, yani zaman hücrelerini devre dışı bıraktıklarında, hayvanlar hâlâ olayların ne zaman olduğunu algılayabiliyor ve ne zaman olacağını tahmin edebiliyorlardı, ancak zamana dayalı görevi sıfırdan öğrenmeleri, yani zamanla ilgili yeni bir bilgi edinmeleri imkânsız hâle gelmişti. Çalışmanın ilk yazarı nörobiyolog Erin Bigus şöyle anlatıyor:

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Şaşırtıcı bir şekilde, zaman hücreleri sadece zamanı takip etmekten daha karmaşık bir rol oynuyor. Medial entorhinal korteks, herhangi bir basit durumda zamanı takip etmek için gerekli olan basit bir kronometre gibi davranmıyor. Rolü aslında daha karmaşık zamansal ilişkileri öğrenmek gibi görünüyor.

Bu araştırma, Alzheimer gibi erken dönemlerinde Medial entorhinal korteksi etkilediğini bildiğimiz, insanların zamanı çok farklı deneyimlemesine neden olan psikolojik durumların daha iyi anlaşılmasını sağlayabilir. Çalışmanın kıdemli yazarı nörobiyolog James Heys şöyle anlatıyor:

Karmaşık zamanlama görevlerinin Alzheimer hastalığının başlangıcını tespit etmek için yararlı bir yol olup olamayacağını araştırmakla ilgileniyoruz.

DEHB ve otizmin bir belirtisi olan zaman körlüğünün nasıl ortaya çıktığına yönelik alanda artan bir ilgi de var. Zamanın haritasını beyinde nasıl kaydedildiğini anlamak, bu konudaki araştırmaların ilerlemesine yardım edebilir.

Araştırmacılar, Medial entorhinal korteksin zamanlamada net bir rolü olduğunu tespit etmelerine rağmen, medial temporal lobda hipokampus ve lateral entorhinal korteks gibi zamanı kodlayan başka bölgeler de olduğunu belirtiyor. Ekip, şöyle bitiriyor:

Gelecekte yapılacak önemli çalışmalarda amaç, medial temporal lob bölgelerinin diğer kısımların da bu iş için gerekli olup olmadığını test etmek olacak.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
9
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

Medya İrtibat

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 2
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • ^ E. R. Bigus, et al. (2024). Medial Entorhinal Cortex Mediates Learning Of Context-Dependent Interval Timing Behavior. Nature Neuroscience, sf: 1-12. doi: 10.1038/s41593-024-01683-7. | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 03/07/2024 00:43:52 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/17995

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Geometri
Doktor
Bilimkurgu
Özel Görelilik
Ateş
Büyük
Kozmoloji
Kelebek
Kuvvet
Ses Kaydı
Mikrobiyoloji
Kuantum
Sosyal
Tarım
Böcek Bilimi
Görelilik
Madde
Venüs
Eczacılık
Stephen Hawking
Kanser
Güve
Bakteri
Evrim Teorisi
Sosyal Mesafelendirme
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
U. Derin. Beyindeki "Zaman Hücreleri", Yeni Zamansal İlişkileri Öğrenmemizi Sağlıyor!. (29 Haziran 2024). Alındığı Tarih: 3 Temmuz 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/17995
Derin, U. (2024, June 29). Beyindeki "Zaman Hücreleri", Yeni Zamansal İlişkileri Öğrenmemizi Sağlıyor!. Evrim Ağacı. Retrieved July 03, 2024. from https://evrimagaci.org/s/17995
U. Derin. “Beyindeki "Zaman Hücreleri", Yeni Zamansal İlişkileri Öğrenmemizi Sağlıyor!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, 29 Jun. 2024, https://evrimagaci.org/s/17995.
Derin, Ufuk. “Beyindeki "Zaman Hücreleri", Yeni Zamansal İlişkileri Öğrenmemizi Sağlıyor!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, June 29, 2024. https://evrimagaci.org/s/17995.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close