Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Altı Ayaklı Robotların Yürüyüş Modlarını Daha Kolay Değiştirmesini Sağlayacak Bir Yöntem Geliştirildi!

Altı Ayaklı Robotların Yürüyüş Modlarını Daha Kolay Değiştirmesini Sağlayacak Bir Yöntem Geliştirildi! A Cell Press journal
3 dakika
193
Tüm Reklamları Kapat

Çeşitli arazilerde hem hızlı hem de verimli bir şekilde gezinebilen robotlar, zorlu ortamlarda karmaşık görevleri başarıyla tamamlayabilecekleri için oldukça avantajlı olabilir. Örneğin, bu robotlar ormanlar gibi karmaşık doğal ortamların izlenmesine yardımcı olabilir veya doğal afetlerden sonra hayatta kalanları arayabilir.

Ekibin kontrol yöntemini doğrulamak için kullanılan gerçek Hexapod robotu.
Ekibin kontrol yöntemini doğrulamak için kullanılan gerçek Hexapod robotu.
Heliyon (2024).

İnişli çıkışlı arazilerde gezinmek için tasarlanan en yaygın robot türlerinden biri, vücutları genellikle hayvanların vücut yapısından esinlenen bacaklı robotlardır. Değişken arazilerde hızlı hareket edebilmek için bacaklı robotların çevresel koşullarda tespit edilen değişikliklere göre hareketlerini ve yürüyüş tarzlarını değiştirebilmeleri gerekir.

Suriye'nin başkenti Şam'daki Uygulamalı Bilim ve Teknoloji Yüksek Enstitüsü'nden araştırmacılar, kısa bir süre önce bir altı ayaklı robotun farklı yürüyüş stilleri arasında yumuşak bir geçişi kolaylaştırmak için yeni bir yöntem geliştirdi.

Tüm Reklamları Kapat

Heliyon'da yayınlanan bir makalede tanıtılan yürüyüş kontrol tekniği önerisi, biyolojik merkezi desen jeneratörlerini(CPG) taklit eden hesaplama yaklaşımlarına dayanmaktadır. Bunlar, insanlar ve hayvanlar tarafından gerçekleştirilen yürüme, yüzme ve koşu gibi birçok ritmik hareketin temelini oluşturan sinir ağlarıdır. Makalenin yazarı Kifah Helal, Tech Xplore'a yaptığı açıklamada şunları söylüyor:

Son yayınımız, altı ayaklı robotların hareket kontrolünde devrim yaratmayı amaçlayan daha büyük bir projenin temel bir bileşenidir. Makine öğrenimi teknikleri henüz entegre edilmemiş olsa da tasarladığımız mimari bu tür gelişmiş uygulamalar için zemin hazırlıyor. Metodolojimiz gelecekteki makine öğrenimi entegrasyonu göz önünde bulundurularak hazırlandı ve uygulandığında arıza telafisini önemli ölçüde geliştirecek.

Helal ve meslektaşları ilk olarak altı bacaklı (hekzapod) bir robot tasarlamak ve simüle etmek için yola çıktılar. Bu simüle edilmiş robotik platform daha sonra CPG'lere dayalı olarak önerdikleri kontrol mimarisini test etmek için kullanıldı.

Osilatörlerin açısal hızını (2.5-7.5) rad.s-1 arasında değiştirirken farklı yürüyüşler arasındaki yürüyüş geçişleri.
Osilatörlerin açısal hızını (2.5-7.5) rad.s-1 arasında değiştirirken farklı yürüyüşler arasındaki yürüyüş geçişleri.
Cell

Helal, konu hakkında şunları söylüyor:

Kontrol yöntemimiz, altı bacaklı robotun her bir bacağının farklı bir ritmik sinyal tarafından yönetildiği CPG ilkelerinden yararlanıyor. Farklı yürüyüşlerin özü bu sinyaller arasındaki faz farklılıklarında yatıyor. Çalışmamızın bu alana temel katkısı, osilatörler arasında sorunsuz yürüyüş geçişleri sağlayan yeni etkileşim tasarımıdır.

Helal ve meslektaşları ayrıca, altı ayaklı bir robota entegre edilmiş osilatörlerin çıkışlarını ayakları için yörüngelere çeviren ve bu yörüngelerin geçişler sırasında etkili kalmasını sağlayan bir hesaplama aracı olan bir çalışma alanı yörünge üreteci geliştirdi. İlk testlerde, önerdikleri kontrol mimarisinin hem simüle edilmiş hem de gerçek bir altı bacaklı robotta yürüyüşte istikrarlı, verimli ve hızlı değişiklikler sağladığı görüldü. Helal şöyle açıklıyor:

Tüm Reklamları Kapat

Araştırmamızın en çarpıcı sonuçları, geçiş yumuşaklığı ve hızın uyumlu bir şekilde harmanlanmasıdır. Esasen, çalışmamızı önceki diğer çabalardan ayıran şey akışkanlık ve çabukluğun birleşimidir. Ayrıca robotun ayak yörüngesinin bu geçişler boyunca etkili kalmasını sağlayan bir haritalama işlevini de doğruladık.

Bu araştırma ekibi tarafından ortaya konan yeni mimari, yakında başka deneylerde test edilebilir ve çevikliklerini korurken çevresel değişikliklere hızla adapte olmalarını sağlamak için diğer bacaklı robotlara uygulanabilir.

Helal ve meslektaşları bir sonraki çalışmalarında, olası arızaların üstesinden gelmek ve robotların özellikle zorlu arazilerdeki performansını daha da artırmak için yöntemlerini daha da geliştirmeyi planlıyor. Helal, son olarak şunları söylüyor:

İleriye baktığımızda, robotumuzun çevresel uyum yeteneğini daha da geliştirmek için makine öğrenimini daha derinlemesine incelemeyi planlıyoruz. Arıza telafisini keşfetme ve ağrı algılamayı geri bildirim mekanizmaları olarak entegre etme konusunda özellikle heyecanlıyız. Bu gelişmeler sadece robotun çevresiyle etkileşimini iyileştirmekle kalmayacak, aynı zamanda daha otonom ve dirençli robotik sistemlerin önünü açacaktır.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
7
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

Medya İrtibat

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • Merak Uyandırıcı! 2
  • Muhteşem! 1
  • Bilim Budur! 1
  • İnanılmaz 1
  • Umut Verici! 1
  • Korkutucu! 1
  • Güldürdü 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • K. Helal, et al. (2024). Workspace Trajectory Generation With Smooth Gait Transition Using Cpg-Based Locomotion Control For Hexapod Robot. Elsevier. doi: 10.1016/j.heliyon.2024.e31847. | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 04/07/2024 08:23:33 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/17956

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Alzheimer
Yeni Doğan
Tarım
Mars
Temel
Eczacılık
Çekirdek
Eğilim
Sağlık
Moleküler Biyoloji
Coğrafya
Su
Deri
Saç
Asit
Devir
Homeostasis
Sayı
Amerika
Bakteriler
Makale
Türkiye
Şizofreni
Elektrik
Fotoğraf
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
G. Bostancı, et al. Altı Ayaklı Robotların Yürüyüş Modlarını Daha Kolay Değiştirmesini Sağlayacak Bir Yöntem Geliştirildi!. (27 Haziran 2024). Alındığı Tarih: 4 Temmuz 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/17956
Bostancı, G., Alparslan, E. (2024, June 27). Altı Ayaklı Robotların Yürüyüş Modlarını Daha Kolay Değiştirmesini Sağlayacak Bir Yöntem Geliştirildi!. Evrim Ağacı. Retrieved July 04, 2024. from https://evrimagaci.org/s/17956
G. Bostancı, et al. “Altı Ayaklı Robotların Yürüyüş Modlarını Daha Kolay Değiştirmesini Sağlayacak Bir Yöntem Geliştirildi!.” Edited by Eda Alparslan. Evrim Ağacı, 27 Jun. 2024, https://evrimagaci.org/s/17956.
Bostancı, Günsu. Alparslan, Eda. “Altı Ayaklı Robotların Yürüyüş Modlarını Daha Kolay Değiştirmesini Sağlayacak Bir Yöntem Geliştirildi!.” Edited by Eda Alparslan. Evrim Ağacı, June 27, 2024. https://evrimagaci.org/s/17956.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close