Zar Kanatlılar (Hymenoptera)
- Bilimsel Adı Hymenoptera
- Halk Arasındaki Türkçe Adı Zar Kanatlılar
- Üst Alan (Superdomain) Neomura
- Tip (Type) Ökaryotlar (Eukaryota)
- Alem (Kingdom) Hayvanlar (Animalia)
- Alt Alem (Subkingdom) Gerçek Dokulular (Eumetazoa)
- Tip (Type) Parahoxlu Hayvanlar (Parahoxozoa)
- Klad İlkin Ağızlılar (Protostomia)
- Üst Şube (Superphylum) Ekdisozoa (Ecdysozoa)
- Şube (Phylum) Eklembacaklılar (Arthropoda)
- Klad Pancrustacea
- Alt Şube (Subphylum) Altı bacaklılar (Hexapoda)
- Sınıf (Class) Böcekler (Insecta)
- Takım (Order) Zar Kanatlılar (Hymenoptera)
- Bu içerik, Evrim Ağacı'nın tür gözlemleri ve türlere dair bilgileri barındıran Yaşam Ağacı projesinin bir parçası olarak hazırlanmıştır.
- Gözlem Ekle
Tanım ve Genel Bilgiler
Bütün üyelerinde iki önde, iki arkada olmak üzere dört adet saydam, zar yapıda kanat bulunur. Dişilerde genellikle ovipositor denilen sivri bir yumurtlama borusu bulunmaktadır. Böylece normalde ulaşamadıkları konak canlılara ya da yerlere yumurta bırakabilmektedirler. Zar kanatlıların birçok türünde yumurta borusu aynı zamanda özelleşmiş şekilde iğne olarak da kullanılmaktadır.
Evrimsel Tarih ve Taksonomi
Zar kanatlılar (Hymenoptera) 132 familya içinde tanımlanmış, yaşayan 153.088'den fazla tanımlanmış tür ve 2.429 soyu tükenmiş türle birlikte çok büyük ve oldukça zengin tür çeşitliliğine sahip bir böcek takımını oluşturur. Takım içerisinde karıncalar, arılar, yaban arıları (wasp) ve testere sineği (yaprak arıları) gibi böcekler bulunur. Temel olarak Apocrita ve Symphyta olmak üzere iki alt takıma ayrılırlar. Fosil kayıtlarına göre en eski örnekleri Triyas'a uzanır ve en iyi korunmuş olan Xyelidae ailesine ait türlerdir. Sosyal Hymenoptera üyelerinin ise Kretase'de ağırlıklı olarak evrimleştiği düşünülüyor.
Ekolojik Dağılım ve Habitat
Kutuplar hariç Dünya'nın neredeyse her yerine yayılmışlardır. Çünkü diğer böcekler gibi doldurabilecekleri ekolojik nişler fazladır ve üreme hızları yüksektir. Dolayısıyla da uyum başarıları yüksektir.
Davranış ve Etoloji
Birçok tür parazitik yaşam süreci geçirir. Yani konak hücreye bırakılan yumurtadan gelişen larva, konak hücreyi içeriden yiyerek olgunluğa ulaşır. Ayrıca gerek iletişim, gerekse iş birliği açısından çok fazla üyesi sosyal bir yaşam biçimine sahiptir.
Diyet ve Metabolizma
Nektar, polen, bitki veya diğer böceklerle beslenebilirler.
İnsanlarla Etkileşim ve Kültürel Referanslar
Bazı türleri insanları soktuğunda ani aşırı duyarlılık reaksiyonu gerçekleşerek, anafilaktik şok gelişebilir. Bunun en meşhur örneği arı türleri (Apis spp.) diyebiliriz.
Etimoloji
Yunanca'da hymen "zar", pteron "kanat" anlamına gelmektedir. Böylece dilimize "Zar kanatlılar" olarak geçmiş bulunmaktadır.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 5
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- Alexandre P. Aguiar, et al. (2013). Order Hymenoptera. In: Zhang, Z.-Q. (Ed.) Animal Biodiversity: An Outline Of Higher-Level Classification And Survey Of Taxonomic Richness (Addenda 2013). Zootaxa. | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 22/12/2024 10:52:39 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/7385
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.