Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Yürümek Yaratıcılığı Arttırıyor!

2 dakika
5,246
Yürümek Yaratıcılığı Arttırıyor!
Tüm Reklamları Kapat

Stanford Üniversitesinden araştırmacılar yürümenin yaratıcı ilhamı katlayarak arttırdığını gösterdi. Oturan insanlarla yürüyen insanların yaratıcılık seviyelerini Guilford’un Değişken Kullanım Testi ile ölçtüler ve kıyasladılar. Yürüyen bir insanın yaratıcılığı, oturan birine göre %60 daha fazla!

Biyolojinin gidişatını değiştiren ünlü bilim insanı Charles Darwin, düzenli olarak Downe House isimli evi etrafındaki parkurda yürüdüğü ve bu sırada düşündüğü biliniyor (fotoğrafta bu yolun bir kısmı gözüküyor). Benzer şekilde, Apple'ın kurucusu Steve Jobs da "yürüyüş toplantıları" ile biliniyor. Keza Facebook'un kurucusu Mark Zuckerberg de ayakta toplantı yaptıran bir yönetici olarak biliniyor. Muhtemelen sizler de bir fikir üzerinde kafa yorarken ayakta bir ileri bir geri gidiyorsunuzdur. İşte bu, Stanford Üniversitesi tarafından yapılan araştırma sonucunda açıklanabilir hale geldi.

Araştırma, bina içerisinde veya açık havada yürüyüşün yaratıcılığı benzer şekilde arttırdığını gösteriyor. Yani çevreden çok, yürüme eyleminin kendisi yaratıcılığı arttırıyor. Araştırmanın sonuçlarına göre, yürüyen insanların yaratıcılık seviyeleri oturanlara göre her zaman ve istatistiki olarak dikkate değer miktarda fazladır. Mayıs'ın ilk haftasında Experimental Psychology: Learning, Memory and Cognition dergisinde yayımlanan makalelerinde Stanford Üniversitesi yüksek lisans öğrencilerinden Marily Oppezzo ve akademik danışmanı Prof. Dr. Daniel Schwartz şöyle yazıyor:

Tüm Reklamları Kapat

"Birçok insan anektodal bir biçimde yürürken en iyi şekilde düşünebildiklerini iddia ederler. Sonunda bunun neden olduğuna yönelik 1-2 adım atmış bulunmaktayız." 

Oppezzo şöyle anlatıyor:

Diğer araştırmalar aerobik egzersiz yapmanın uzun dönem zihinsel faaliyetleri koruduğunu göstermişti. Ancak şimdiye kadar aerobik olmayan yürüyüşün yeni fikirlerin eş zamanlı olarak yaratılması üzerindeki etkileri hiç çalışılmamıştı. Bu, hiçbir araştırmada oturmayla kıyaslanmamıştı.

176 üniversite öğrencisi ve yetişkin üzerinde yapılan araştırma 4 ayrı deneyden oluşuyordu. Araştırmalarda bilim insanlarının uzun süredir yaratıcı düşünmeyi ölçmek için kullandıkları testler kullanıldı. Denekler farklı durumlarda test edildi: bir yürüme bandında yürürken, açık havada bir tekerlekli sandalyede oturup itilirken, yine dışarıda tekerlekli sandalyede otururken ancak hareket etmezken, bunun yerine yürüyen insanlara bakarken, vs. Bu sayede birçok farklı olasılık test edilebilmiş oldu. İç mekanlarda yürüyüş yapan (örneğin boş bir duvara bakan bir yürüme bandı üzerinde) insanlar da, açık havada yürüyüş yapan insanlarda da oturan bir insana göre 2 kat daha fazla yaratıcı cevap üretilebildi. 

Bu 4 ayrı deneyden 3 tanesi "ayrışık düşünme" yaratıcılık testine dayanıyordu. Ayrışık düşünme, birçok farklı olasılık üzerinde durarak yaratıcı fikirler üretmeye dayanan bir düşünme yöntemidir. 3 parçadan oluşan çok sayıda cisim seti verildi ve 4 dakika içerisinde, her bir setteki 3 parçayı kullanarak olabildiğince fazla sayıda fikir üretmeleri istendi. Araştırmacılar ayrıca verilen cevabın mantıklı olmasını da istediler. Örneğin bir araba tekerleğinin bir evlilik yüzüğü olarak kullanılması, yaratıcı bir fikir olarak sayılmadı.

Katılımcıların ezici bir çoğunluğunda iç veya dış mekanda yürüyüş yapıyor olmak, oturmaya kıyasla yaratıcılığı %60 oranında arttırdı.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
8
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 6
  • Bilim Budur! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • İnanılmaz 1
  • Muhteşem! 0
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 22/12/2024 06:19:53 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/2284

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Canlı Cansız
Doğa Yasaları
Beslenme Davranışı
Aşı
Diş Hekimi
Savunma
Avrupa
Sendrom
Su Ayısı
Kimyasal Evrim
Değişim
Goril
Deprem
Hastalık Dağılımı
Yayılım
Akıl
Bebek
Nötron
Toprak
Sağlık Bakanlığı
Yıldızlar
Evrimsel Tarih
Kırmızı
Terapi
Canlı
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. Yürümek Yaratıcılığı Arttırıyor!. (3 Mayıs 2014). Alındığı Tarih: 22 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/2284
Bakırcı, Ç. M. (2014, May 03). Yürümek Yaratıcılığı Arttırıyor!. Evrim Ağacı. Retrieved December 22, 2024. from https://evrimagaci.org/s/2284
Ç. M. Bakırcı. “Yürümek Yaratıcılığı Arttırıyor!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 03 May. 2014, https://evrimagaci.org/s/2284.
Bakırcı, Çağrı Mert. “Yürümek Yaratıcılığı Arttırıyor!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, May 03, 2014. https://evrimagaci.org/s/2284.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close