Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Yünlü Mamutlara Enerjiyi Çiçekler Verdi!

1 dakika
827
Yünlü Mamutlara Enerjiyi Çiçekler Verdi! Phys.org
Tüm Reklamları Kapat

Alberta Üniversitesi’nin bir araştırmasına göre on binlerce yıl önce yünlü mamutların yaşadığı buz çağındaki evleri bir çiçek denizi ile kaplıydı ve bunlar bu dev canavarları besleyen bir kaynak durumundaydı. 

Nature dergisinde yayınlanan yeni bir raporda Alberta Üniversitesi’nden toprak bilimci Duana Froese, "forb" denilen otsu çiçekli bitkilerin, otlanan mamutların, atların, bizonların, develerin ve aslanların da içinde bulunduğu “megafauna”nın diyetinde önemli bir yer tuttuğunu açıkladı. Kuzey buzul bölgesinin Beringia olarak adlandırılan bölgesinde bitkiler egemendi. Beringia ise Yukon ve Alaska’dan Bering kara köprüsüyle Sibirya’nın içine doğru genişleyen bir bölge konumundaydı. Toprak ve Atmosferik Bilimler Fakültesi’nden aynı zamanda araştırmanın yazarlarından Froese şunları söylüyor:

Bizim topladığımız veriler, bu çevrede yaşayan faunanın çeşitliliğinin çok daha zengin bir resmini bize sunuyor.

Kopenhag Üniversitesi’nden Eske Willersley, kutuplarda donmuş olan topraktaki ve mamutların midelerinde donmuş halde bulunan antik bitki DNA’ları üzerinde çalışan bir uluslararası bilim insanlarından oluşan takıma liderlik etti. Çalışmalar sonucu forbların yaklaşık olarak 10,000 yıl öncesine kadar bitki faunasında egemen halde bulunduklarını keşfettiler, bu tarih de birçok "megafauna"nın yok olduğu tarihle aynı zamana denk geliyor. Buzul çağının sonunda ise kuzey kutbunun ısınması ile forblar yerlerini odunsu bitkilere bıraktılar.

Tüm Reklamları Kapat

Froese, araştırma sonuçlarının mamutların forbların etkisiyle düşünülenden çok daha çeşitli bir yiyecek diyetine sahip olduklarını gösterdiğini söyledi. Şuana kadar bilim insanları çimenlerin mamutlar için ana besin kaynağı olduğunu düşünüyorlardı, çünkü bu bitkiler çok fazla polen üretiyorlar ve jeolojik kayıtlarda çok güzel bir biçimde korunmuş haldeler. 

Elde edilen son sonuçlar ise mamutların yaşadığı bozkırda yaşamın daha net bir resmini çiziyor, ancak hala daha fazla bilimsel araştırma yapılması gerektiğini belirten Froese sözlerini şöyle bitirdi:

Kuzey kutbunun kayıp dünyası hakkında daha öğrenecek çok şeyimiz var. Biz şu anda bu hayvanların nasıl yaşamayı başardıkları hakkında biraz daha bilgi sahibi olduk, ancak hala neyin nesillerinin tükenmesine sebep olduğu hakkında öğrenmemiz gereken bilgiler var.

 

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 1
  • Tebrikler! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Korkutucu! 1
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: Phys.org | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 14/11/2024 19:37:09 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/1971

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Antik
Algı
Nanoteknoloji
Eğilim
Dişler
Şizofreni
Işık Yılı
Rna
Kilometre
Uzay
Gerçek
Kan
Pandemi
Türkiye
Nobel
Kozmik Mikrodalga Arkaplan Işıması (Cmb)
Beslenme Davranışları
Fare
Işık Hızı
Sinyal
Farmakoloji
Makine
Jinekoloji
Mavi
Hekim
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
İ. Güderer, et al. Yünlü Mamutlara Enerjiyi Çiçekler Verdi!. (19 Şubat 2014). Alındığı Tarih: 14 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/1971
Güderer, İ., Bakırcı, Ç. M. (2014, February 19). Yünlü Mamutlara Enerjiyi Çiçekler Verdi!. Evrim Ağacı. Retrieved November 14, 2024. from https://evrimagaci.org/s/1971
İ. Güderer, et al. “Yünlü Mamutlara Enerjiyi Çiçekler Verdi!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by İsmail Güderer, Evrim Ağacı, 19 Feb. 2014, https://evrimagaci.org/s/1971.
Güderer, İsmail. Bakırcı, Çağrı Mert. “Yünlü Mamutlara Enerjiyi Çiçekler Verdi!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by İsmail Güderer. Evrim Ağacı, February 19, 2014. https://evrimagaci.org/s/1971.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close