Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Yüksek Hızlı Tren ve Kuş Sürüsü

Yüksek Hızlı Tren ve Kuş Sürüsü
2 dakika
2,329
Tüm Reklamları Kapat

Türkiye Yüksek Hızlı Tren (YHT) ile tanışmaya başladıkça, ekolojimiz de bu yeni teknolojilerin katliyle tanışıyor. Zaten yeni teknolojilerin, yolların, araçların çevreye etkileri, bunları inşa ederken katledilen topraklar, dereler, ağaçlar ve hayvanlar oldukça fazla tartışılan bir konu. Ancak söz konusu yer yer saatte 250 kilometre hıza erişebilen çelikten bir makina olunca, işler birazcık farklılaşıyor. 

Fotoğrafta gördüğünüz, Ankara-Eskişehir hattında çalışan bir YHT. Ne yazık ki, 17 Kasım 2013 tarihli seferi sırasında Ankara'dan Eskişehir'e doğru yol alırken bir kuş sürüsüne çarpmış ve önü bu şekilde kan gölüne dönmüş. Yüksek hızlı trenlerin Dünya çapında birçok canlının ölümünden sorumlu olduğu biliniyor ve görüldüğü gibi Türkiye de bir istisna değil. Bazı dış ülkelerde buna karşı önlemler alınmaya çalışılıyor olsa da, raylar inşa edildikten sonra yapacak pek fazla şey yok. Önemli olan, rayların inşasından önce biyologlardan bilirkişilerin kararıyla kuşların (ve bazı memelilerin) göç yollarından geçmeyecek şekilde inşa edilmesi. Ancak sanıyoruz ki böylesine üstün bir çalışma ve sorumluluk bilincini 2014 Türkiye'sinden beklemek abartılı bir hayal olurdu. 

Tüm Reklamları Kapat

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demir yolları (TCDD) yetkililerinin yaptığı açıklamaya göre "kuşlar da YHT'lere alışıyorlar ve zaman geçtikçe bu tür çarpmaların sayısı azalıyor; çünkü kuşlar artık öğrendikleri için göç yollarını değiştiriyorlar." Bu kısmen doğru bir açıklama olsa da, hayvanların genellikle en verimli göç yollarına adapte oldukları düşünülürse, onları göç yollarını değiştirmeye zorlamak oldukça "insana has" bir olgu. 

Tabii burada o bin yıllık soru karşımıza çıkıyor: insanın doğadan gelen, doğal bir hayvan türü olmasından ötürü her yaptığı ve neden olduğu şey "doğanın işleyişinin doğal bir parçası" olarak mı görülmeli; yoksa insan elinden çıkan şeyler doğa için "yapay" olarak görülmeli ve buna göre mi hareket edilmeli?

Tüm Reklamları Kapat

Ne yazık ki buna verecek evrensel olarak genel geçer bir cevabımız bulunmuyor. Ancak sizi bu kanlı YHT ile başbaşa bırakarak düşünmenizi istedik.

Not: "Yüksek Hızlı Tren", bir ülkedeki ortalama raylı ulaşımdan dikkate değer ölçüde fazla hıza çıkabilen demiryolu araçlarına verilen isimdir. 2014 yılı itibariyle Dünya genelindeki YHT hızları saatte 250-300 kilometre arasında değişmektedir. Ancak Türkiye'dekinin aksine, birçok diğer ülkedeki trenler bu hızı yolculuğun büyük çoğunluğunda koruyabilmektedir. Bu açıdan Türkiye'deki YHT'lerin "yüksek hızlı" olması durumu tartışılır olmakla birlikte, çıkabildikleri maksimum hız bakımından yüksek hızlı oldukları konusunda herhangi bir tartışma olmamalıdır. Günümüzdeki demiryolu hız rekoru yolcu trenleri için Fransızlara ait SNCF TGV POS trenlerinin saatte 574.8 kilometrelik hızıdır. Ancak bu trenler şu anda kullanımda değildir; sadece yapılabileceğini gösteren tasarımlar bulunmaktadır ve hassaslıkla ayarlanarak bu hızlara ulaşabilmektedir. Gerçekten şu anda kullanımda olanlardansa Fransa'nın TGV POS, Almanya'nın ICE 3, Japonya'nın E5 ve E6 serileri saatte 320 kilometre hızla rekoru elinde tutmaktadır. Yolcu treni olmayan ve başka amaçlarla inşa edilen trenlerde mutlak maksimum hız Amerikan Hava Kuvvetleri tarafından inşa edilen roketle sürülen insansız trenlerin ulaştığı saatte 10.325 kilometre hızdır. Yine yolcu taşıyabilen ancak geleneksel tasarıma sahip olmayan, şu anda işlevsel ve insanlı olan Shanghai Maglev Treni saatte 431 kilometre hızla rekoru elinde tutmaktadır. Rekorların tam listesine buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Teşekkür: Ali Aslantürk

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Üzücü! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 29/03/2024 10:43:24 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/2560

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Kategoriler ve Etiketler
Tümünü Göster
Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Hızlı
Gezegen
Egzersiz
Yangın
Kuantum Fiziği
Diyet
Mavi
Antibiyotik
Balina
Evrim Tarihi
Genetik Değişim
İngiltere
Şiddet
Tür
Türlerin Kökeni
Hayatta Kalma
Gebelik
Doğal
Biyocoğrafya
Radyoaktif
Oyun
Astrofizik
Buz
İyi
Damar
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. Yüksek Hızlı Tren ve Kuş Sürüsü. (17 Ağustos 2014). Alındığı Tarih: 29 Mart 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/2560
Bakırcı, Ç. M. (2014, August 17). Yüksek Hızlı Tren ve Kuş Sürüsü. Evrim Ağacı. Retrieved March 29, 2024. from https://evrimagaci.org/s/2560
Ç. M. Bakırcı. “Yüksek Hızlı Tren ve Kuş Sürüsü.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 17 Aug. 2014, https://evrimagaci.org/s/2560.
Bakırcı, Çağrı Mert. “Yüksek Hızlı Tren ve Kuş Sürüsü.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, August 17, 2014. https://evrimagaci.org/s/2560.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close