Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Yıldızlar ve Uzaktaki Şehir Işıkları Neden Göz Kırpar, Yanıp Söner ve Işıldar?

1 dakika
13,177
Yıldızlar ve Uzaktaki Şehir Işıkları Neden Göz Kırpar, Yanıp Söner ve Işıldar? AAS Nova
Tüm Reklamları Kapat

Geceleri gökyüzündeki yıldızlara veya uzağınızdaki bir şehrin ışıklarına bakarsanız ışıkların ışıldadıklarını, titrediklerini veya yanıp söndüklerini görebilirsiniz. Sanki ışıkların şiddeti sürekli değişmektedir. Her ne kadar öyle gözükse de ışıklar gerçekten titremiyor veya yanıp sönmüyorlar. Aslında bu durum, güneşli bir günde havuz tabanında oluşan desenle neredeyse aynı nedene sahiptir. Işıkların gözümüze böyle titrer gibi gözükmesinin nedeni sintilasyon (kırpışım) olayıdır.

Atmosferin içinde sıcaklık ve basınç değerleri birbirinden farklı olan birçok bölge mevcuttur. Işık, kaynağından gözümüze gelirken bu bölgelerin içinden geçip her sıcaklık veya basınç değişiminde ufak bir kırılmaya uğrar. Bu kırılmalar, ışık ışınlarının gözümüze dümdüz gelmesi yerine küçük zikzaklar çizerek gelmesine sebep olur. Yani bir kaynaktan çıkan ışınlar farklı yollar izleyerek gözümüze ulaşır.

İşte az önce bahsettiğimiz atmosferik tabakalar arası sıcaklık ve basınç farklarının sürekli değişmesinden dolayı; ışınların gözümüze gelirken izlediği yol, ufak da olsa devamlı değişime uğramaktadır. Bu durum ışık kaynağından çıkan ışınların bazen gözümüze isabet etmemesine neden olur. Bu da gözümüze düşen ışın miktarını etkiler. İşte bu yüzden geceleyin uzaktaki noktasal bir ışık kaynağına baktığımızda onu titriyormuş gibi görürüz.

Tüm Reklamları Kapat

Yıldızların yanıp sönmesini gösteren bir animasyon.
Free Video Assets

Astronomik Sintilasyon

Aynı durum yıldızlar için de geçerlidir. Bize olan uzaklıklarından dolayı noktasal gibi görünen bu ışık kaynaklarından gelen ışınlar, atmosferimiz içinde seyahat ederken kırılmalara uğrar. Bu olaya astronomik sintilasyon denir.

Yıldızların atmosferik bozukluklara uğraması onları gözlemlemeyi zorlaştırdığından gökbilimciler, bu duruma bazı çözümler geliştirmişlerdir. Bu çözümlerden bir tanesi, yeryüzü teleskoplarında kullanılan uyarlanabilir optik teknolojisidir. Bu teleskoplar üzerlerindeki bilgisayar, ayna ve sensörleri kullanarak bozulmuş görüntüyü düzeltir.

Bir diğer yöntem ise atmosferik bozukluklardan tamamen kurtulmak için Dünya'nın yörüngesine oturtulan uzay teleskoplarıdır. Bu teleskoplardan ilki 1990 yılında fırlatılan Hubble Uzay Teleskobu'dur (HUT), Dünya'nın etrafında, yeryüzünden yaklaşık 547 km yükseklikte dönerek atmosferik bozukluklara maruz kalmadan gözlem yapabilmemizi sağlar. Günümüzde aktif olarak kullanılmakla birlikte HUT'tan başka uzay teleskopları da bulunmaktadır.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
61
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 40
  • Merak Uyandırıcı! 15
  • Bilim Budur! 13
  • Muhteşem! 8
  • İnanılmaz 6
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 5
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • J. Read. Why Do Terrestrial Lights Flicker At Night When You See Them From A Distance?. Alındığı Tarih: 26 Ekim 2020. Alındığı Yer: Quora | Arşiv Bağlantısı
  • Maureen, et al. Why Do City Lights Twinkle? | Knowswhy.com. (19 Ağustos 2010). Alındığı Tarih: 26 Ekim 2020. Alındığı Yer: Knowswhy | Arşiv Bağlantısı
  • D. Byrd. Why Do Stars Twinkle, But Planets Don’t? | Earthsky.org. (23 Kasım 2018). Alındığı Tarih: 26 Ekim 2020. Alındığı Yer: EarthSky | Arşiv Bağlantısı
  • M. Soniak. Why Do Stars Twinkle?. (4 Şubat 2010). Alındığı Tarih: 26 Ekim 2020. Alındığı Yer: Mental Floss | Arşiv Bağlantısı
  • M. Temming. Stellar Scintillation: Why Stars Twinkle - Sky & Telescope. (15 Temmuz 2014). Alındığı Tarih: 26 Ekim 2020. Alındığı Yer: Sky & Telescope | Arşiv Bağlantısı
  • D. Stillman. What Is The Hubble Space Telescope?. (1 Haziran 2015). Alındığı Tarih: 26 Ekim 2020. Alındığı Yer: NASA | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 11/09/2024 15:39:38 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/9408

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Örümcek
Manyetik Alan
Yavru
Karanlık
Yok Oluş
Koku
Ekoloji
Oyun Teorisi
Önyargı
Su
Boyut
Ağaç
Evrimsel Tarih
Dinozorlar
Akademi
Radyoaktif
Çocuklar
Çiçek
Aşı
Model
Karbonhidrat
Tarih
Balıkçılık
Kimya Tarihi
Şehir
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
U. Güler, et al. Yıldızlar ve Uzaktaki Şehir Işıkları Neden Göz Kırpar, Yanıp Söner ve Işıldar?. (27 Ekim 2020). Alındığı Tarih: 11 Eylül 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/9408
Güler, U., Bakırcı, Ç. M. (2020, October 27). Yıldızlar ve Uzaktaki Şehir Işıkları Neden Göz Kırpar, Yanıp Söner ve Işıldar?. Evrim Ağacı. Retrieved September 11, 2024. from https://evrimagaci.org/s/9408
U. Güler, et al. “Yıldızlar ve Uzaktaki Şehir Işıkları Neden Göz Kırpar, Yanıp Söner ve Işıldar?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 27 Oct. 2020, https://evrimagaci.org/s/9408.
Güler, Uygar. Bakırcı, Çağrı Mert. “Yıldızlar ve Uzaktaki Şehir Işıkları Neden Göz Kırpar, Yanıp Söner ve Işıldar?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, October 27, 2020. https://evrimagaci.org/s/9408.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close