Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Yeşil Algler (Chlorophyta)

Yeşil Algler (Chlorophyta) Wikimedia
Mikroskop altında bir yeşil alg
3 dakika
4,301
Tüm Reklamları Kapat
Yeşil Algler
  • Bilimsel Adı Chlorophyta
  • Halk Arasındaki Türkçe Adı Yeşil Algler
  • Halk Arasındaki İngilizce Adı Green Algae
Taksonomi
  • Bu içerik, Evrim Ağacı'nın tür gözlemleri ve türlere dair bilgileri barındıran Yaşam Ağacı projesinin bir parçası olarak hazırlanmıştır.
  • Gözlem Ekle

Yeşil algler ya da Chlorophyta, su florasının büyük bir kısmını oluşturan, tek hücreli, koloni halinde bulunan ya da çok hücreli türleri kapsayan bitkiler aleminin bir şubesidir. Yeryüzünde ışık ve nemin olduğu her yerde yaşayabilen yeşil alglerin bazı türleri çöller, kutup bölgeleri ve hipersalin habitatlar gibi zorlayıcı koşullara adapte olmuşlardır.

Öne çıkan pigmentleri özellikle a ve b klorofilleridir. Bu bitkilerin yapısında karotenler de bulunur ancak klorofillere oranla sayıları daha azdır. Karbonhidratları nişasta şeklinde depolarlar. Çok küçük bir grupta yağlar da besin maddesi olarak depo edilir. Hareketli, hareketsiz, tek hücreli, çok hücreli veya koloni formları olduğu gibi tek veya çok çekirdekli, dallanan veya basit yapılı çok hücreli ipliksi, tüp şeklinde, yassı kurs veya yaprak şeklinde gözlenebilen mikroskobik veya makroskobik yapıda bulunabilirler.[1]

Evrimsel Tarih ve Taksonomi

Bitkiler Alemi'ne ait bir takson olan Chlorophyta bütün yeşil algleri kapsayan bir şubedir. Ancak yeşil algler zaman içerisinde iki şubeye ayrılmıştır: Chlorophyta (yeşil algler) ve Charophyta (su yosunları). Taksonomi uzmanları daha çok denizde yaşayan yeşil alg türlerini Chlorphyta ve tatlı suda yaşayan türleri Charophyta (Karofitler) olarak sınıflandırmışlardır. Yeşil alglerin (Chlorophyta) 521 cins ve 93 aileye ait 1922 türü vardır. Yeşil algler, Rhyacian Dönemi’nden bu yana bilinmektedir.[2]

Şubat 2020’de Çin’in kuzeyinde bulunan Liaoning bölgesinde Proterocladus antiquus adı verilen bir yeşil algin fosil kalıntısı keşfedilmiştir. 1 milyar yaşındaki fosilin bugüne dek keşfedilen en eski yeşil alg örneği olduğu açıklanmıştır.[3]

Tüm Reklamları Kapat

Ekolojik Dağılım ve Habitat

Yeşil alglerin (Chlorophyta) bulunduğu habitatlar oldukça geniştir. Denizlerin yanı sıra tatlı sularda da bulunabilirler. Bazı yeşil alg (Chlorophyta) türleri karada da yaşarlar. Bazıları bir ortama bağlı olarak, bazıları ise serbest olarak yaşarlar. Nemli topraklarda, kıyılarda ve ağaçlar üzerinde yaşayan türleri vardır. Hatta kurak yerlerde yaşayanları da bulunmaktadır. Bazıları mantarlarla simbiyotik yaşayarak likenlerin yapısına girerler. Renksiz olan türlerden ilkel hayvanların ve bitkilerin vücudunda simbiyotik, hatta parazit olarak yaşayanları vardır. Molluskaların kabuklarında ve yüksek bitkilerin dokularında da yaşarlar. Yeşil algler, suda yaşayan organizmaların önemli bir besin kaynağıdır. Fotosentez yoluyla ürettikleri nişasta, suda yaşayan diğer canlılar için temel bir kaynaktır. Fotosentetik aktiviteleri nedeniyle atmosferik oksijen için de hayati bir kaynaktırlar.

Davranış ve Etoloji

Yeşil algler, tilakoidlerdeki klorofil pigmentlerinin bolluğu nedeniyle yeşilimsi renklidirler. Beta-karoten ve ksantofiller gibi pigmentleri az da olsa barındırırlar. Bazı türler tek hücreli iken diğerleri çok hücreli ve makroskopiktir (örneğin Ulva sp.). Volvox sp gibi bazı aileleri koloniler oluşturur. Hareket için kullandıkları apikal kamçıları vardır. Üremeleri eşeyli ya da eşeysiz olabilir.

Eşeysiz üremeyle çoğalan alglerde hücre bölünmesiyle üreme çok yaygındır. Üreme, tek hücrelilerde hücre bölünmesiyle gerçekleşir. Çok hücrelilerde ise fragmantasyon veya mitoz bölünme sonunda meydana gelen bir veya daha çok aplanospor veya zoosporlarla üreme görülür. Ayrıca autosporlar ve akinetlerle de üreme gözlenmektedir. Zoosporların içlerinde çoğunlukla iki kontraktil vakuol, bir kırmızı göz noktası, kadeh şeklinde bir kloroplast, 2-4 izokont kamçıları vardır ve genellikle armut şeklindedirler.

Bazı türlerde görülen eşeyli üreme izogami, anizogami ve oogami ile olur. Haploid, diploit ve diplohaplont (veya haplodiplont) hayat devreleri görülür. Haploid hayat devresi çok yaygındır. Gametler, şekil itibarıyla zoosporlara benzerler ve daima tek hücrelidirler. Gametlerin birleşmesi sonucu meydana gelen zigot; tatlı su formlarında kalın zarlı, denizlerde yaşayanlarda ise ince zarlıdır. Zigot mayoz bölünme geçirerek çimlenir. Zigot hematokrom içerdiği için çoğunlukla kırmızı renklidir.[4]

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Etimoloji

Chlorophyta kelimesi Antik Yunanca -λωρός/khlōrós yeşil ve -φυτα/phyta bitki kelimelerinin bir araya gelmesinden oluşur. Yani Antik Yunanca'da Chlorophyta "yeşil bitki" anlamına gelir.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
25
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 6
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • Umut Verici! 1
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 28/03/2024 17:20:25 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/11795

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Hızlı
Gezegen
Egzersiz
Yangın
Kuantum Fiziği
Diyet
Mavi
Antibiyotik
Balina
Evrim Tarihi
Genetik Değişim
İngiltere
Şiddet
Tür
Türlerin Kökeni
Hayatta Kalma
Gebelik
Doğal
Biyocoğrafya
Radyoaktif
Oyun
Astrofizik
Buz
İyi
Damar
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
B. Aknam, et al. Yeşil Algler (Chlorophyta). (25 Mayıs 2022). Alındığı Tarih: 28 Mart 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/11795
Aknam, B., Alparslan, E. (2022, May 25). Yeşil Algler (Chlorophyta). Evrim Ağacı. Retrieved March 28, 2024. from https://evrimagaci.org/s/11795
B. Aknam, et al. “Yeşil Algler (Chlorophyta).” Edited by Eda Alparslan. Evrim Ağacı, 25 May. 2022, https://evrimagaci.org/s/11795.
Aknam, Bilge. Alparslan, Eda. “Yeşil Algler (Chlorophyta).” Edited by Eda Alparslan. Evrim Ağacı, May 25, 2022. https://evrimagaci.org/s/11795.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close