Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Yeniden Canlandırmalar Bazı Erken Dönem Hayvanların Nasıl Yaşadığını ve Öldüğünü Gösteriyor!

2 dakika
1,471
Yeniden Canlandırmalar Bazı Erken Dönem Hayvanların Nasıl Yaşadığını ve Öldüğünü Gösteriyor! Jennifer Hoyal Cuthill (Cambridge Üniversitesi)
Tüm Reklamları Kapat

Rangeomorph olarak bilinen eşsiz hatlara sahip tuhaf bir grup 575 milyon yıl önceki eşsiz uygunluktaki okyanus durumuna göre dünyada ortaya çıkmış en erken hayvan gruplarından biri olabilir. Cambridge Üniversitesi'nin araştırmacılarınca hazırlanan yeni bir model bu öncül hayvanların yapısı, evrimi ve yok oluşu hakkındaki gizemleri çözdü. Bulgular PNAS dergisinde yer aldı.

Rangeomorflar diğer yaşam formlarının birçoğu mikroskobik boyuttayken dünya üzerindeki büyük organizmalardan bazısıydı. Çoğu rangeomorf, (bazısının boyu 2 metreye kadar değişebilmesine rağmen) 10 cm civarındaydı. Bu canlılar günümüzden 635 milyon yıl önce başlamış ve 541 milyon yıl sonra bitmiş Ediakaran Periyotu'nda yaşamış okyanus sakinleriydi. Vücutları fraktal olarak bilinen; eğrelti otlarında ve hatta nehir ağlarında bile dallanma şekli olarak görülebilen yandaki küçük dallar ile birlikte yumuşak dallardan oluşmuştu.

Rangemorflar hiçbir modern organizmaya benzemiyordu. Bu da nasıl beslendikleri, geliştikleri ve ürediklerini saptanmasını zorlaştırıyordu ve dolayısıyla hangi özel modern grupla bağlanacağını da. Yine de, rangeomorflar bitkiler gibi görünmesine rağmen, kanıt noktaları rangeomorfların aslında en erken hayvanlardan bazıları olduğunu işaret ediyor. Araştırmayı yürüten Cambridge Üniversitesi Yer Bilimleri Departmanı'ndan Dr. Jennifer Hoyal Cuthill şöyle söylüyor: 

Tüm Reklamları Kapat

Rangeomorfların bitkiler gibi enerjiyi fotosentezle üretemeyecek kadar okyanusun derinliklerinde yaşadığını biliyoruz. Beslenme şekilleri vücut yüzeyleri aracılığıyla besinleri deniz suyundan direk yutmaya daha çok benziyordu. Modern dünyada bu kadar büyük hayvanların sadece suda çözünmüş besinlerle hayatta kalması zor olurdu.

Yardımcı yazar Profesör Simon Conway Morris ise şunları aktarıyor: "Sudaki çözünmüş besin parçacıklarının sayısız hayvanca hızlıca toplandığı günümüze kıyasla Ediakaran periyodunda okyanuslar organik karbon gibi birçok besinlerle dolu yavan bir çorba gibiydi."

Besin rekabetinin çarpıcı biçimde yükseldiği ve ilk büyük hayvan gruplarının fosil kayıtlarında ortaya çıktığı, hızlı evrim periyotu olan Kambriyen patlamasının başlangıcıyla okyanus koşulları 541 milyon yıl önce ciddi anlamda değişti. Rangeomorflar hemen ardından Kambriyen patlaması ciddi olarak başladığında hızlıca öldüklerinden dolayı genellikle evrimin "başarısız deneyi" olarak görüldü fakat yeni analizler onların bir zamanlar nasıl başarılı olduklarını gösteriyor.

Rangeomorflar muazzam toplam yüzey alanıyla hemen hemen onları çevreleyen bütün alanı doldurdu. Bu onları okyanus suyundaki besinlerin maksimum miktarını özütleyebilen çok verimli besleyiciler yaptı. Dr. Hoyal Cuthill, bu yaratıkların okyanusların besinin bol, rekabetçisinin az olduğu dönemde çevrelerine önemli ölçüde çok iyi adapte olduklarını ve matematiksel anlamda boşluklarını neredeyse mükemmel biçimde doldurduklarını söyledi. Dr. Hoyal Cuthill, rangeomorf fosillerini dünyadaki geniş çaplı bir dizide inceledi ve bu organizmaların gelişimlerinin ve 3 boyutlu yapılarının Ediakaran ortamına ne kadar uyumlu olduğunu göstererek bilgisayar canlandırmalarını oluşturdu.

Yine de, Kambriyen patlamasının başlamasıyla rangeomorflar, evrilmeye başlayan avcılara karşı hiçbir savunma mekanizması olmayan "oturan ördekler" konumuna düştü ve okyanusun kimyasal bileşimi değişmesi beslenmeleri için gerekli olan besinleri alamayacaklarının anlamıydı. Dr. Hoyal Cuthill şöyle söylüyor: "Kambriyen'in başlamasıyla Ediakaran'a has canlılar daha fazla hayatta kalamadı ve tamamen onlar gibi hiçbir şey bir daha görülmedi."

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: Phys.org | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 06/11/2024 00:24:32 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/2599

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Göz
Fil
Mitler
Hominid
Sinirbilim
İklim Değişikliği
Karar Verme
Veri Bilimi
Charles Darwin
Hayvan Davranışları
Kanıt
Maske Takmak
Entomoloji
Kimya
Kırmızı
Kurt
Kelebek
Astronomi
Etimoloji
Yılan
Protein
Geometri
Arkeoloji
Pandemik
Atom
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
-. --, et al. Yeniden Canlandırmalar Bazı Erken Dönem Hayvanların Nasıl Yaşadığını ve Öldüğünü Gösteriyor!. (18 Eylül 2014). Alındığı Tarih: 6 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/2599
--, -., Kalem, N. E., Bakırcı, Ç. M. (2014, September 18). Yeniden Canlandırmalar Bazı Erken Dönem Hayvanların Nasıl Yaşadığını ve Öldüğünü Gösteriyor!. Evrim Ağacı. Retrieved November 06, 2024. from https://evrimagaci.org/s/2599
-. --, et al. “Yeniden Canlandırmalar Bazı Erken Dönem Hayvanların Nasıl Yaşadığını ve Öldüğünü Gösteriyor!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Nisan Ece Kalem, Evrim Ağacı, 18 Sep. 2014, https://evrimagaci.org/s/2599.
--, ---. Kalem, Nisan Ece. Bakırcı, Çağrı Mert. “Yeniden Canlandırmalar Bazı Erken Dönem Hayvanların Nasıl Yaşadığını ve Öldüğünü Gösteriyor!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Nisan Ece Kalem. Evrim Ağacı, September 18, 2014. https://evrimagaci.org/s/2599.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close