Yeni Yöntem Modern İnsanlar ile Neandertaller'in Çiftleştiğini Doğruladı!
Genetics dergisinde tanımlanan bir genom analiz tekniği sayesinde, şuana kadar yapılan teknik itirazlarda dile getirilen Neandertallerin, Avrasyalıların atalarıyla melezleşmediği fikrinin gerçek olmadığı anlaşıldı. Bu yeni teknik sayesinde, daha önceki yaklaşımların aksine, melezlenmenin genetik izleri daha güvenilir bir şekilde belirlenebilecek ve ileride yapılacak evrimsel biyoloji çalışmaları için kullanılacak olan tarih öncesi veya daha az rastlanan DNA örneklerinin analizinde büyük kolaylık sağlayacak. Edinburgh Üniversitesi’nde popülasyon genetiği çalışan ve aynı zamanda makalenin yazarlarından Konrad Lohse şöyle söylüyor: “Bizim yaklaşımımız, Neandertaller ile kökeni Avrupa ve Asya’ya dayanan modern insanlar arasındaki genetik benzerlikleri açıklayabilecek iki senaryo arasındaki farkları ortaya çıkarabilecek.”
İlk senaryoya göre Neandertaller Afrika’dan göç ettikten sonra modern insanlarla melezlendiler. Alternatif senaryoya göre ise Afrika’yı terk eden insanlar, daha önce Neandertallerin de atası olan bir alt popülasyondan evrimleştiler.
Birçok bilim insanı melezlenme senaryosunu destekliyor, çünkü bu senaryo birçok modern insan üzerinde yapılan genom karşılaştırma çalışmaları sonucunda çıkan genetik şablona uyuyor. Fakat yeni yöntem sayesinde, alternatif senaryo, ekstra veriye ihtiyaç duyulmadan saf dışı bırakılıyor üstelik birçok türden (Neandertaller, Avrasyalılar, Afrikalılar ve Şempanzeler) sadece bir genomun bilgisini kullanarak. Aynı yöntemin, limitli örneklerle çalışma yapılan melezlenme araştırmaları için de yararlı olabileceğini söyleyen Lohse şöyle ekliyor: “Bu yöntem sayesinde tek bir genomdan maksimum bilgiyi alabiliyoruz, bu aynı zamanda nesli tükenmekte olan ya da tükenmiş türlerin geçmişini öğrenmemiz açısından heyecan verici.”
Makalenin yazarları bu yöntemi aslında neredeyse yok olmuş olan Avrupa’daki böcek popülasyonlarını ve Güney Doğu Asya’daki domuzların adalarda yaşayan türlerini araştırırken geliştirdiler.
Lohse, yeni metodun Neandertallerin modern insanlara, geçmiş araştırmalarda yayınlanana kıyasla daha fazla genetik katkıda bulunduğunu gösterdiğini söylüyor ve değerlendirmenin dikkatli yapılması gerektiğini vurguluyor. Çünkü bu sonuçlar düşünülenden biraz daha kompleks ve önceki çalışmalara göre daha çeşitli. Genetics dergisinin baş editörü Mark Johnston şöyle söylüyor:
“Çalışma önemli çünkü Neandertallerle insanların melezlenmesi konusunda bir boşluğu doldurabilir. Ayrıca bu yöntem nesli tükenme tehlikesinde olanlar da dâhil diğer organizmaların evrimsel geçmişleri hakkında bilgilerin elde edilmesinde kullanılabilir.”
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- Çeviri Kaynağı: Phys.org | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 22/12/2024 06:34:16 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/2240
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.
This work is an exact translation of the article originally published in Phys.org. Evrim Ağacı is a popular science organization which seeks to increase scientific awareness and knowledge in Turkey, and this translation is a part of those efforts. If you are the author/owner of this article and if you choose it to be taken down, please contact us and we will immediately remove your content. Thank you for your cooperation and understanding.