Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Yeni Geliştirilen Optik İllüzyon, Göz Bebeği Refleksinizi Aldatacak Kadar Güçlü!

Tamamen hareketsiz olan bu görselin ortasındaki karanlığa baktıkça, sizi yutarcasına büyüdüğünü görüyor musunuz?

3 dakika
19,201
Yeni Geliştirilen Optik İllüzyon, Göz Bebeği Refleksinizi Aldatacak Kadar Güçlü! Frontiers
Yanılsama
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 2 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Yukarıdaki görsele bir bakın. Ortadaki siyah delik, sanki daha karanlık bir ortama geçiyormuşçasına veya sizi yutacakmışçasına genişliyormuş gibi geliyor mu? Eğer öyleyse, yalnız değilsiniz. Bilim için yepyeni olan bu genişleyen delik yanılsama, yakın zamanda yapılan bir araştırmaya göre insanların yaklaşık %86'sı tarafından algılanmaktadır. Dr. Bruno Laeng şöyle diyor:

Genişleyen delik, oldukça dinamik bir yanılsamadır. Merkezdeki kara deliğin gölgesinin dairesel gradyanı, sanki gözlemci bir deliğe veya tünele doğru ilerliyormuş gibi güçlü bir optik akış izlenimi uyandırır.

Optik yanılsamalar, herhangi bir bilimsel değeri olmayan eğlencelerden daha fazlasıdır. Psikososyoloji alanındaki araştırmacılar, görsel sistemimizin karmaşık süreçlerini daha iyi anlamak için onları incelemektedirler. Yalnızca fotonik enerji miktarını ölçen fotometre gibi bir cihazın aksine, bu tür illüzyonlar görsel dünyayı çok daha dolaylı bir şekilde tahmin edip yorumlamaktadır.

Dr. Bruno Laeng ve meslektaşlarının Frontiers in Human Neuroscience'da yayınlanan yeni çalışmasında gösterildiği gibi genişleyen delik yanılsaması, beynimizi aldatmakta öylesine etkilidir ki sırf bu iillüzyon nedeniyle gözbebeklerimizin daha fazla ışık almasını sağlayan genişleme refleksi bile tetiklenmektedir.[1] Böylelikle insanlar bu görsele baktıklarında, gerçekten karanlık bir alana giriyorlarmış gibi hissedebilmektedirler. Laeng şöyle diyor:

Tüm Reklamları Kapat

Burada, genişleyen delik illüzyonuna dayanarak gözbebeğinin, bu ışık illüzyonundaki gibi hayali olsa bile, sadece göze giren ışık enerjisinin miktarına değil, ışığı nasıl algıladığımıza tepki verdiğini gösteriyoruz. Gözbebeği, genişleyen deliğin yanılsamasına tepki olarak, tıpkı karanlık miktarı gerçekten artıyormuş gibi büyüdüğünü hissettiriyor.

Laeng ve meslektaşları, yanılsamaya karşı fizyolojik ve zihinsel tepkilerimizin deliğin renginden ve çevreleyen noktalardan nasıl etkilendiğini araştırdı. Normal görüşe sahip 50 kadın ve erkeğe, bir ekranda genişleyen delik görüntüsünün varyasyonları gösterildi. Sonrasında onlardan illüzyonu ne kadar güçlü algıladıklarını öznel olarak derecelendirmeleri istendi. Görüntüye odaklanan katılımcıların bilinçsizce kasılan ve genişleyen göz bebeklerinin hareketlerini gözlemlendi. Genişleyen delik görüntüsü, katılımcılara eşit parlaklık ve renkle ancak ayırt edilebilir bir desen olmadan karışık bir biçimde sunuldu.

İllüzyon, delik tamamen siyah olduğunda en iyi sonucu verdi. Delik siyahken, katılımcıların %14'ü herhangi bir yanıltıcı genişleme fark etmezken, delik renkli olarak gösterildiğinde katılımcıların %20'si bunu fark etmedi. Bir genişleme fark edenler arasında illüzyonun öznel gücünde önemli farklılıklar gözlemlendi.

Araştırmacılar ayrıca renkli deliklerin, katılımcıların göz bebeklerinin daralmasına neden olurken, siyah deliklerin göz bebeği refleks genişlemelerini güçlü bir şekilde teşvik ettiğini keşfettiler. Katılımcılar, renkli deliklere değil de siyah deliklere ilişkin algılarını öznel olarak ne kadar güçlü değerlendirirse, göz bebeği çaplarında o kadar fazla değişme eğilimi gözlemlendi.

Lisanslı Görsel

Bu İllüzyon Herkeste Çalışmıyor!

Bazı insanların genişleyen delik yanılsamasına karşı bağışık görünmesinin nedeni araştırmacılar tarafından hala bilinmemektedir. Ek olarak, ahtapotlar gibi kamera gözlü diğer omurgalı türlerinin veya omurgasız hayvanların insanlarla aynı yanılsamayı deneyimleyebileceğinden emin değiller. Laeng şöyle diyor:

Bulgularımız, göz bebeğinin genişleme veya daralma refleksinin, kapalı devre bir mekanizma olmadığını ve fotoreseptörleri uyaran gerçek ışık miktarı dışındaki herhangi bir bilgiye duyarsız olduğunu göstermiştir. Göz, sadece fiziksel enerjiye uyum sağlamak yerine, algılanan ve hatta hayal edilen ışığa da uyum sağlayabilir. Gelecekte araştırmacılar, illüzyonların nasıl çalıştığına ışık tutabilecek başka tür fizyolojik veya fiziksel değişiklikler bulabilirler.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
59
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

Medya İrtibat

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 16
  • İnanılmaz 10
  • Merak Uyandırıcı! 9
  • Bilim Budur! 4
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 4
  • Umut Verici! 2
  • Grrr... *@$# 1
  • Muhteşem! 0
  • Güldürdü 0
  • Üzücü! 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/01/2025 04:26:31 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/12038

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Evcil Hayvanlar
Ses Kaydı
Sağlık Bakanlığı
Veri
İnternet
Evrenin Genişlemesi
Proton
Teyit
Tutarlılık
Endokrin Sistemi
Saç
Regülasyon
Fizyoloji
Cinsellik
Eczacılık
Devir
Genom
Kadın Doğum
Küresel
Sivrisinek
İnsan Evrimi
Evrim Kuramı
Sendrom
Diyet
Zooloji
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
S. Küçükkıvanç, et al. Yeni Geliştirilen Optik İllüzyon, Göz Bebeği Refleksinizi Aldatacak Kadar Güçlü!. (15 Temmuz 2022). Alındığı Tarih: 21 Ocak 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/12038
Küçükkıvanç, S., Bakırcı, Ç. M. (2022, July 15). Yeni Geliştirilen Optik İllüzyon, Göz Bebeği Refleksinizi Aldatacak Kadar Güçlü!. Evrim Ağacı. Retrieved January 21, 2025. from https://evrimagaci.org/s/12038
S. Küçükkıvanç, et al. “Yeni Geliştirilen Optik İllüzyon, Göz Bebeği Refleksinizi Aldatacak Kadar Güçlü!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 15 Jul. 2022, https://evrimagaci.org/s/12038.
Küçükkıvanç, Sena. Bakırcı, Çağrı Mert. “Yeni Geliştirilen Optik İllüzyon, Göz Bebeği Refleksinizi Aldatacak Kadar Güçlü!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, July 15, 2022. https://evrimagaci.org/s/12038.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close