Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Yeni Bir Bilgisayarlı Hesaplama Modeli ile Fare Beynindeki Kök Hücreler Gençleştirildi!

2 dakika
1,432
Yeni Bir Bilgisayarlı Hesaplama Modeli ile Fare Beynindeki Kök Hücreler Gençleştirildi! Cold Spring Harbor Laboratory
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 5 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Organlarımızı düzenleyen tüm hücreler aslında kök hücrelerden geliyor. Kök hücreler bölünüyor ve bunun sonucunda beyin, akciğerler veya kemik iliği gibi spesifik doku hücrelerine dönüşüyorlar. Ancak yaşla birlikte yaşayan organizmalardaki kök hücreler çoğalma özelliklerini kaybediyorlar. Birçoğu kalıcı olarak pasif duruma geçiyor.

Kök hücrelerin hesaplamalı modellerini mümkün olduğunca doğru yaratmak adına LCSB'nin Prof. Antonio del Sol liderliğindeki Hesaplamalı Biyoloji Grubu yeni bir yaklaşım uyguladı. Şöyle anlatıyorlar:

Kök hücreler sık sık başka hücrelerle ve ekstra hücresel bileşenler ile etkileşim kurmak zorunda kaldıkları bir ortamda (niş içinde) yaşıyorlar. Bu kadar bol ve karmaşık moleküler iletişimi bilgisayarda modellemek fazlasıyla zor. Biz de bu yüzden perspektifimizi değiştirdik. Kök hücreleri dışarıdan etkileyen faktörleri düşünmeyi bıraktık ve çok iyi tanımlanmış nişlerde kök hücreyi içeriden etkileyen faktörlerin tam olarak nasıl olacağı hakkında düşünmeye başladık.

Bu yeni yaklaşım, Hesaplamalı Biyoloji Grubu'ndan Dr. Srikanth Ravichandran tarafından geliştirilen yeni bir hesaplama modeline yol açtı:

Tüm Reklamları Kapat

Modelimiz kök hücrenin işlevsel durumunda hangi proteinlerin nişte sorumlu olduğunu -yani kök hücrelerin ne zaman bölünüp ne zaman pasif duruma geçeceğini- belirleyebiliyor. Modelimiz hangi genlerin transkriptlendiği bilgisine dayanıyor. Modern hücre biyolojisi teknolojisi, gen ifadesinin tek hücre çözünürlüğündeki profilini mümkün kılıyor.

Önceden neden yaşlı farelerin beynindeki çoğu kök hücrenin pasif kaldığı bilinmiyordu. Hesaplamalı modelden LCBS'deki araştırmacılar ''sFRP5'' adında yaşlı farelerdeki nöronal kök hücrelerini inaktif tutan ve hücre farklılaşması için WnT yolunu önemli ölçüde bloke ederek çoğalmayı önleyen bir molekül tanımladılar.

Hücreler için Gençleştirme

Ardından DKFZ'deki işbirlikçilerin sinir kök hücrelerinde uzun süreli uzmanlığı işin içine girdi: Kök hücreleri önce bir hücre kültür kabında ve sonradan direkt olarak fare üzerinde incelemek bilgisayarların hesaplama tahminini deneysel olarak doğrulayabildi. sFRP5'in hareketlerini nötrleyince canlılığını kaybetmiş kök hücreler daha aktif çoğalmaya başladılar. Del Sol şöyle anlatıyor:

sFRP5'in deaktifleştirilmesiyle birlikte hücreler bir çeşit gençleşmeden geçiyor. Sonuç olarak yaşlı faredeki faal olmayan kök hücrelerle aktif hücrelerin oranı neredeyse genç hayvanlardaki kadar olumlu oluyor.

Antonio del Sol ise şöyle diyor:

Sonuçlarımız kök hücre merkezli terapi uygulamalarında örneğin nörodejeneratif hastalıklarda önemli bir adım teşkil ediyor. Böylece hesaplamalı modellerle spesifik durumdaki kök hücrelerin ana karakteristik özelliklerini tanımlayabileceğimizi gösterdik.

Bu yaklaşım sadece beyin ile alakalı çalışmalar ile sınırlı değil. Aynı zamanda vücuttaki diğer organların kök hücrelerini modellemede de kullanılabilir. Antonio del Sol, sözlerini şöyle bitiriyor:

Umudumuz bunun rejeneratif tıpa yeni yollar açacağı yolunda.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Özetini Oku
23
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 4
  • Bilim Budur! 4
  • İnanılmaz 4
  • Umut Verici! 4
  • Merak Uyandırıcı! 4
  • Muhteşem! 3
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 3
  • Güldürdü 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: ScienceDaily | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 14:59:35 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/7945

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Eşey
Genler
Evrim Ağacı Duyurusu
Yeşil
Asteroid
Beslenme Bilimi
Kalıtım
Sendrom
Kanser
Dağılım
Ağrı
Nöronlar
Deniz
Sars
Ara Tür
Renk
Embriyo
Tür
Periyodik Tablo
Hukuk
Ortak Ata
Carl Sagan
Evrimsel Tarih
Hayatta Kalma
Kanser Tedavisi
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
-. ScienceDaily, et al. Yeni Bir Bilgisayarlı Hesaplama Modeli ile Fare Beynindeki Kök Hücreler Gençleştirildi!. (29 Ağustos 2019). Alındığı Tarih: 21 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/7945
ScienceDaily, -., Yılmazçoban, E., Bakırcı, Ç. M. (2019, August 29). Yeni Bir Bilgisayarlı Hesaplama Modeli ile Fare Beynindeki Kök Hücreler Gençleştirildi!. Evrim Ağacı. Retrieved November 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/7945
-. ScienceDaily, et al. “Yeni Bir Bilgisayarlı Hesaplama Modeli ile Fare Beynindeki Kök Hücreler Gençleştirildi!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Elif Yılmazçoban, Evrim Ağacı, 29 Aug. 2019, https://evrimagaci.org/s/7945.
ScienceDaily, ---. Yılmazçoban, Elif. Bakırcı, Çağrı Mert. “Yeni Bir Bilgisayarlı Hesaplama Modeli ile Fare Beynindeki Kök Hücreler Gençleştirildi!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Elif Yılmazçoban. Evrim Ağacı, August 29, 2019. https://evrimagaci.org/s/7945.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close