Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Yeni Bir Araştırma, İnsanları Hasta Edebilecek Bakterilerin Mars'ta Yaşayabileceğini Gösterdi!

2 dakika
467
Yeni Bir Araştırma, İnsanları Hasta Edebilecek Bakterilerin Mars'ta Yaşayabileceğini Gösterdi! ScienceNews
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 10 ay öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Araştırmacılar, bakterilerin Mars yüzeyindeki zorlu koşullarda hayatta kalmakla kalmayıp potansiyel olarak gelişebileceğini ortaya koydu.[1] Deneyde hastalığa neden olan dört yaygın mikrop; su eksikliği, yetersiz atmosfer basıncı, ölümcül ultraviyole radyasyon ve zehirli tuzların bulunduğu Mars benzeri bir ortama bırakıldı.

Araştırmacıların yayınladıkları rapora göre, bakteriler çeşitli süreler boyunca canlı kaldılar ve Mars benzeri kumda büyüme gösterdiler. Mikrobiyolog Samantha Waters, bakterileri "pek çok şeyden sağ çıkabilen dirençli küçük yaratıklar" olarak tanımlıyor ve bu yüzden Dünya'da milyarlarca yıldır var olduklarını özellikle belirtiyor.

Daha önce, Mars'taki mikropların hayatta kalıp anlamaya çalışan araştırmacılar çoğunlukla ekstremofil (ekstrem ortamlarda yaşayan) organizmalara odaklanmışlardı. Ancak 2020'de bir grup bilim insanı, insan vücudunda veya vücudun içinde yaşayan birkaç bakteri türünün göktaşına benzer koşullarda az besin bulunan bir ortamda büyüyebildiğini keşfetti.[2]

Tüm Reklamları Kapat

Bu durum, bazı araştırmacıların bu tür canlıların Mars'ın zor koşullarına dayanıp dayanamayacaklarını merak etmelerine neden oldu. Bu nedenle mikrobiyolog Tommaso Zaccaria ile birlikte ekip; Burkholderia cepacia, Klebsiella pneumoniae, Pseudomonas aeruginosa ve Serratia marcescens kolonilerini Mars koşullarına benzer bir kutuya yerleştirdi. Bu dört mikrop genellikle üzerimizde ya da içimizde zararsız bir şekilde yaşar ancak strese girdiklerinde patojenik hale gelebilirler. Alman Havacılık ve Uzay Merkezi'nden Zaccaria şöyle anlatıyor:

Başlangıçta regolitin hücreler üzerinde toksik bir etkisi olacağını ve böylece büyümelerini sınırlayacağını düşündük. Ama bunun yerine tam tersini gördük.

Türlerden üçü deneyden sağ çıktı ve özellikle P. aeruginosa 21 güne kadar istikrarlı bir şekilde büyüdü. Zaccaria, bunun oldukça dikkat çekici olduğunu belirtiyor.

Araştırmacılar şimdi ise mikropların nasıl hayatta kaldığını çözmeye çalışıyor. Zaccaria'nın hipotezlerinden biri, regolitin çatlaklarında bakterilerin yeterli su, besin ve ölümcül UV radyasyonundan korunma sağlayan küçük vahalar bulduğu yönünde.

Çalışma, uzay uçuşu sırasında düzensizleşen insan bağışıklık sisteminin bu tür canlılara nasıl tepki vereceğini de gösterebilir. Ayrıca Mars'a yapılacak insan görevleri için Mars yüzeyinde hayatta kalan ve belki de evrimleşerek bizi hasta edecek bakterilere karşı antibiyotik geliştirilmesi gerekebilir. Zaccaria doğayı korumak adına Mars'ta insanların sadece robotik araçlar gönderebileceği alanların ayrılmasını öneriyor.

Waters, bu sorunları çözmenin yollarını bulabileceğimize inandığını ve gezegenimizin ötesine insan göndermekten korkutmaması gerektiğini şöyle anlatıyor:

Günün sonunda, ilerlemek ve güneş sistemimizi daha fazla keşfetmek istiyoruz. Elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyoruz ve bu da sonuçta gerçekten güzel keşiflere ve gerçekten harika bir tarihe yol açacaktır.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
25
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir.

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • İnanılmaz 2
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • ^ T. Zaccaria, et al. (2024). Survival Of Environment-Derived Opportunistic Bacterial Pathogens To Martian Conditions: Is There A Concern For Human Missions To Mars?. Astrobiology, sf: 100-113. doi: 10.1089/ast.2023.0057. | Arşiv Bağlantısı
  • ^ J. Domínguez-Andrés, et al. (2020). Growth On Carbohydrates From Carbonaceous Meteorites Alters The Immunogenicity Of Environment-Derived Bacterial Pathogens. Astrobiology, sf: 1353-1362. doi: 10.1089/ast.2019.2173. | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 18/12/2024 17:27:08 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/16795

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Gebelik
Yumurta
Veri Bilimi
İspat Yükü
Işık Yılı
Ölüm
Çeviri
Diş Hekimliği
Dilbilim
Dinozorlar
Kanser Tedavisi
Kara Delik
Geometri
Taklit
Hayatta Kalma
Nörobiyoloji
Şempanzeler
Radyasyon
Burun
Arı
Depresyon
Atom
Primat
Sağlık Örgütü
Beslenme Davranışı
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
U. Derin. Yeni Bir Araştırma, İnsanları Hasta Edebilecek Bakterilerin Mars'ta Yaşayabileceğini Gösterdi!. (7 Şubat 2024). Alındığı Tarih: 18 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/16795
Derin, U. (2024, February 07). Yeni Bir Araştırma, İnsanları Hasta Edebilecek Bakterilerin Mars'ta Yaşayabileceğini Gösterdi!. Evrim Ağacı. Retrieved December 18, 2024. from https://evrimagaci.org/s/16795
U. Derin. “Yeni Bir Araştırma, İnsanları Hasta Edebilecek Bakterilerin Mars'ta Yaşayabileceğini Gösterdi!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, 07 Feb. 2024, https://evrimagaci.org/s/16795.
Derin, Ufuk. “Yeni Bir Araştırma, İnsanları Hasta Edebilecek Bakterilerin Mars'ta Yaşayabileceğini Gösterdi!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, February 07, 2024. https://evrimagaci.org/s/16795.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close