Yeni Bir Araştırma, İnsanları Hasta Edebilecek Bakterilerin Mars'ta Yaşayabileceğini Gösterdi!
Bu haber 10 ay öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.
Araştırmacılar, bakterilerin Mars yüzeyindeki zorlu koşullarda hayatta kalmakla kalmayıp potansiyel olarak gelişebileceğini ortaya koydu.[1] Deneyde hastalığa neden olan dört yaygın mikrop; su eksikliği, yetersiz atmosfer basıncı, ölümcül ultraviyole radyasyon ve zehirli tuzların bulunduğu Mars benzeri bir ortama bırakıldı.
Araştırmacıların yayınladıkları rapora göre, bakteriler çeşitli süreler boyunca canlı kaldılar ve Mars benzeri kumda büyüme gösterdiler. Mikrobiyolog Samantha Waters, bakterileri "pek çok şeyden sağ çıkabilen dirençli küçük yaratıklar" olarak tanımlıyor ve bu yüzden Dünya'da milyarlarca yıldır var olduklarını özellikle belirtiyor.
Daha önce, Mars'taki mikropların hayatta kalıp anlamaya çalışan araştırmacılar çoğunlukla ekstremofil (ekstrem ortamlarda yaşayan) organizmalara odaklanmışlardı. Ancak 2020'de bir grup bilim insanı, insan vücudunda veya vücudun içinde yaşayan birkaç bakteri türünün göktaşına benzer koşullarda az besin bulunan bir ortamda büyüyebildiğini keşfetti.[2]
Bu durum, bazı araştırmacıların bu tür canlıların Mars'ın zor koşullarına dayanıp dayanamayacaklarını merak etmelerine neden oldu. Bu nedenle mikrobiyolog Tommaso Zaccaria ile birlikte ekip; Burkholderia cepacia, Klebsiella pneumoniae, Pseudomonas aeruginosa ve Serratia marcescens kolonilerini Mars koşullarına benzer bir kutuya yerleştirdi. Bu dört mikrop genellikle üzerimizde ya da içimizde zararsız bir şekilde yaşar ancak strese girdiklerinde patojenik hale gelebilirler. Alman Havacılık ve Uzay Merkezi'nden Zaccaria şöyle anlatıyor:
Başlangıçta regolitin hücreler üzerinde toksik bir etkisi olacağını ve böylece büyümelerini sınırlayacağını düşündük. Ama bunun yerine tam tersini gördük.
Türlerden üçü deneyden sağ çıktı ve özellikle P. aeruginosa 21 güne kadar istikrarlı bir şekilde büyüdü. Zaccaria, bunun oldukça dikkat çekici olduğunu belirtiyor.
Araştırmacılar şimdi ise mikropların nasıl hayatta kaldığını çözmeye çalışıyor. Zaccaria'nın hipotezlerinden biri, regolitin çatlaklarında bakterilerin yeterli su, besin ve ölümcül UV radyasyonundan korunma sağlayan küçük vahalar bulduğu yönünde.
Çalışma, uzay uçuşu sırasında düzensizleşen insan bağışıklık sisteminin bu tür canlılara nasıl tepki vereceğini de gösterebilir. Ayrıca Mars'a yapılacak insan görevleri için Mars yüzeyinde hayatta kalan ve belki de evrimleşerek bizi hasta edecek bakterilere karşı antibiyotik geliştirilmesi gerekebilir. Zaccaria doğayı korumak adına Mars'ta insanların sadece robotik araçlar gönderebileceği alanların ayrılmasını öneriyor.
Waters, bu sorunları çözmenin yollarını bulabileceğimize inandığını ve gezegenimizin ötesine insan göndermekten korkutmaması gerektiğini şöyle anlatıyor:
Günün sonunda, ilerlemek ve güneş sistemimizi daha fazla keşfetmek istiyoruz. Elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyoruz ve bu da sonuçta gerçekten güzel keşiflere ve gerçekten harika bir tarihe yol açacaktır.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 2
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- ^ T. Zaccaria, et al. (2024). Survival Of Environment-Derived Opportunistic Bacterial Pathogens To Martian Conditions: Is There A Concern For Human Missions To Mars?. Astrobiology, sf: 100-113. doi: 10.1089/ast.2023.0057. | Arşiv Bağlantısı
- ^ J. Domínguez-Andrés, et al. (2020). Growth On Carbohydrates From Carbonaceous Meteorites Alters The Immunogenicity Of Environment-Derived Bacterial Pathogens. Astrobiology, sf: 1353-1362. doi: 10.1089/ast.2019.2173. | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 18/12/2024 17:27:08 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/16795
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.