Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Yavru Köpek Balıkları ve Elektrosezinleme

1 dakika
3,684
Yavru Köpek Balıkları ve Elektrosezinleme
Tüm Reklamları Kapat

Her hayvan etrafına düşük şiddetli elektrik sinyalleri salar, köpek balıkları ise Lorenzini Ampulleri ismi verilen hassas elektroreseptörler sayesinde bu elektrik sinyallerini algılar. Bu sinyaller sayesinde avının yerini belirler, avcılarından kaçar ve eş bulabilir. Bazı köpek balığı türleri, yavrularını dikdörtgen şeklinde bir kılıfa sararak, genellikle köşelerindeki bağlarla sabit bir noktaya (örneğin bir kayaya) bağlı şekilde bırakırlar ve yavrular bu kılıf içerisinde gelişir. Bu süre zarfında, avcılara karşı tamamen savunmasızdırlar ve kokuları ile elektrik sinyalleri sebebiyle algılanabilirler.

Batı Avusturalya Üniversitesinden Ryan Kempster, bu elektroalgılama üzerine araştırmalarını yürütürken, oldukça ilginç bir gerçekle karşılaştı. Kahverengi çizgili bambu köpek balığı yavruları, bu kese içerisinde beklerken, eğer ki etrafta avcı konumunda olan bir köpek balığının yaydığı elektrik alanı bulunuyorsa (veya yavru bu alana sokulursa), hızlı bir şekilde solungaçlar kapatılarak köpek balığı embriyosu "donma hali"ne geçmektedir. Üstelik, "alışma" (habitutation) adı verilen bir davranışı da sergileyebilmektedirler: yani tekrar tekrar bu alana tabi tutulurlarsa ve tehlikenin olmadığı anlaşılırsa, her geçen seferde, donma tepkisini daha az vermektedirler.

Bu keşfin sonuçları, etkili köpek balığı-savarlar üretmek amacıyla kullanılabilir. Bu, hem köpek balıkları, hem de insanlar için oldukça güvenli bir adım olabilir. Günümüzde, sahillerde kullanılan köpek balığı-savarlar sıklıkla değiştirilmektedir, çünkü köpek balıkları sinyallere alışır ve korkmaz hale gelir. Ancak bu keşiften elde edilecek bulgularla, yepyeni ve değişme zorunluluğu olmayan köpek balığı-savarlar üretilebilir. 

Tüm Reklamları Kapat

Kempster, araştırmasını şu sözlerle özetliyor: "Tek amacım, köpek balıklarının bir dizi dişten fazlası olduğunu tüm insanlara göstermek. Bizim, bu harika hayvanlardan öğrenecek çok fazla şeyimiz var."

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 3
  • Muhteşem! 2
  • Umut Verici! 1
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • R. M. Kempster, et al. Survival Of The Stillest: Predator Avoidance In Shark Embryos. (22 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 22 Temmuz 2020. Alındığı Yer: PLoS One | Arşiv Bağlantısı
  • C. Q. Choi. Plugged In: Shark Fetuses Detect Predators' Electric Fields. (22 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 22 Temmuz 2020. Alındığı Yer: Live Science | Arşiv Bağlantısı
  • J. J. Lee. Embryonic Sharks Freeze To Avoid Detection. (22 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 22 Temmuz 2020. Alındığı Yer: National Geographic | Arşiv Bağlantısı
  • N. Drake. Baby Sharks Can Sense Danger, Even Before They're Born. (22 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 22 Temmuz 2020. Alındığı Yer: Wired | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 14:51:57 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/924

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Eşey
Genler
Evrim Ağacı Duyurusu
Yeşil
Asteroid
Beslenme Bilimi
Kalıtım
Sendrom
Kanser
Dağılım
Ağrı
Nöronlar
Deniz
Sars
Ara Tür
Renk
Embriyo
Tür
Periyodik Tablo
Hukuk
Ortak Ata
Carl Sagan
Evrimsel Tarih
Hayatta Kalma
Kanser Tedavisi
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. Yavru Köpek Balıkları ve Elektrosezinleme. (13 Ocak 2013). Alındığı Tarih: 21 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/924
Bakırcı, Ç. M. (2013, January 13). Yavru Köpek Balıkları ve Elektrosezinleme. Evrim Ağacı. Retrieved November 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/924
Ç. M. Bakırcı. “Yavru Köpek Balıkları ve Elektrosezinleme.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 13 Jan. 2013, https://evrimagaci.org/s/924.
Bakırcı, Çağrı Mert. “Yavru Köpek Balıkları ve Elektrosezinleme.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, January 13, 2013. https://evrimagaci.org/s/924.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close