Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Yaşarken Ölü Olduğunuza İnanmak: Yürüyen Ceset (Cotard) Sendromu Nedir?

3 dakika
18,253
Yaşarken Ölü Olduğunuza İnanmak: Yürüyen Ceset (Cotard) Sendromu Nedir? Deviantart
Tıbbi İçerik Uyarısı

Bu içerik tıp ve sağlık ile ilişkilidir. Sadece bilgi amaçlı olarak hazırlanmıştır. Bireysel bir tıbbi tavsiye olarak görülmemelidir. Evrim Ağacı'ndaki hiçbir içerik; profesyonel bir hekim tarafından verilen tıbbi tavsiyelerin, konulan bir teşhisin veya önerilen bir tedavinin yerini alacak biçimde kullanılmamalıdır.

Daha Fazla Bilgi Al
Tüm Reklamları Kapat

Yürüyen Ceset Sendromu yeni bir dizinin adı değil; oldukça nadir ve gizemli bir bozukluktur. Bir diğer adı Cotard Sendromu olan Yürüyen Ceset Sendromu'na sahip hastalar, "ölüymüş gibi hissederler". Hastalar, ölü olduklarına inanırlar ve hayatlarını ölü gibi sürdürürler! Yürüyen Ceset Sendromuna birkaç örnek vermek gerekirse:

  • 2009 yılında yaşlı bir adam Belçika'da bir hastaneye gidip birkaç defa ölmesine rağmen hiç kimsenin onu gömmeye tenezzül etmediğini söylemiştir. Yaşlı adama anksiyete, depresyon ve Cotard sendromu teşhisi konmuştur.
  • 2012'de Japonya'da bir adam doktorlara öldüğünden şüphelendiğini söylemiş bunu doğrulayıp doğrulayamayacaklarını sormuştur. Doktorlar hastaya yürüyüp hastaneye gelebilen bir adamın ölü olamayacağını söylediklerinde, hasta, bunun beyninin bir oyunu olduğunu söylemiştir. Hasta tedaviye yanıt vermiş olsa da önceki hayatında ölmüş olduğunu düşünmeye başlamıştır.
  • 1996'da İskoçya'da genç bir adam ağır bir motosiklet kazası atlatmış ve kazada öldüğüne inanmaya başlamıştır. Tedavisinden sonra genç adam, annesiyle Güney Afrika'ya taşınmıştır. Güney Afrika'da yaşamak adamın ölü olduğuna dair düşüncelerini pekiştirmiştir; çünkü adam cehenneme geldiğini, ancak cehennemin bu kadar sıcak ve kötü bir yer olabileceğini söylemeye başlamıştır.

Bir Vaka Analizi: Graham

United Academics bir Yürüyen Ceset Sendromu vakasını şöyle açıklıyor:

Graham, zamanının çoğunu mezarlıkta geçirmektedir. Mezarlık ziyaretleri bazen polis gelip onu eve götürene dek sürmektedir. Graham, ağır depresyon hastasıdır ve bundan birkaç ay önce intihara kalkışmıştır. Graham, beyninin öldüğüne inanmaktadır. Beynini, intihar esnasında yaktığını düşünmektedir. Yaşam ve ölüm arasındaki yarı yaşamını mezarlığı sık sık ziyaret ederek geçirmektedir. Bunun, onun ölümle yakalayabileceği en yakın bağ olduğunu düşünmektedir.

Graham'ın vaka çalışmasına göre, Graham doktora gittiğinde "Ölü olduğumu kanıtlayacağım." demiş ve ölü olduğu için yemek yemeye ya da uykuya ihtiyacı olmadığını ileri sürmüştü.

Tüm Reklamları Kapat

Zihninin görme, duyma, düşünme, hatırlama ve iletişim kurma gibi fonksiyonları yerine getirdiğini kabul ediyor; ancak bunların beyni ölüyken nasıl gerçekleştiğini açıklayamıyordu.

Araştırmacılar, yayımladıkları makalede, Graham'ın Beck Depresyon Testi 2'ye tabi tutulduğunda 63 üzerinden 40 aldığını, Beck İntihar Testi'nde ise 13/38 puan aldığını, 21 Maddeli Hamilton Depresyon Ölçeği'nde 31 puan aldığını, Hamilton Anksiyete Testi'nde ise 13 puan aldığını yazıyorlar:

Bu puanlar, hastanın ileri düzeyde depresyonu ve orta düzeyde anksiyetesi olduğunu göstermektedir.

Makalede, hastanın çeşitli ilaçlar aldığına da vurgu yapılmaktadır:

  • Lityum (600 mg/gün)
  • Imipramin (250 mg/gün)
  • Amisulprit (400 mg/gün)
  • Simvastatin (40 mg/gün)
  • Aspirin (75 mg/gün)

Bu Sendrom Ne Kadar Yaygın?

Cotard sendromu teşhisi konulan ve incelenen çok az hasta vardır. Bu sendroma son derece nadir rastlanmaktadır ve doktorların sendromla ilgili tüm bildikleri Graham'ınki gibi vaka çalışmalarıyla sınırlıdır. Hong Kong'da yapılan bir çalışmada, incelenen 349 hastadan sadece 2 tanesinde Cotard Sendromu'na benzer vakaya rastlanmıştır; bu da, hastalığın sıklığının %0.57 kadar nadir olabileceğini göstermektedir.

Hastaların Beyinlerinde Neler Oluyor?

Araştırmacılar yakın zamanda Graham'ın beyninde herhangi bir anormallik meydana gelip gelmediğini görmek için tarama yaptılar ve Graham'ın beyninin bir kısmının kendiliğinden çalışmayı durdurduğunu gördüler. Graham'ın frontal korteksinin büyük kısımlarında çok düşük metabolizmaya rastlandı. Graham'ın beyninin bu kısmı uyuyor ya da çalışmayı kesmiş gibi görünmektedir. Graham ile çalışan doktorlardan biri New Scientist dergisine şöyle söylemiştir:

PET taramaları üzerinde 15 yıldır çalışıyorum ve Graham gibi iki ayağının üzerinde, insanlarla iletişim kurabilen birinden bu denli anormal sonuçlar beklemezdim. Graham'in beyin fonksiyonları uyuyan ya da genel anestezi altındaki birinin beyin fonksiyonlarına çok benziyor. Bu sonuçları hareket halinde birinde görmek oldukça şaşırtıcı.
Graham'ın PET sonucu, hastanın gri madde metabolizmasının normalin %22 altında olduğunu göstermiştir. Graham'in kullandığı antidepresanlar kısmi çalışmazlığa neden olmuş olabilir; ancak antidepresan kullanımı da Graham'in beyninde olup bitenlerin tümünü açıklamakta yeterli değildir.
Graham'ın PET sonucu, hastanın gri madde metabolizmasının normalin %22 altında olduğunu göstermiştir. Graham'in kullandığı antidepresanlar kısmi çalışmazlığa neden olmuş olabilir; ancak antidepresan kullanımı da Graham'in beyninde olup bitenlerin tümünü açıklamakta yeterli değildir.
ScienceDirect

Sonuç

Graham yalnızca bir örnek olsa da doktorlar, beynin bir bölümünün çalışmayı durdurmasının Yürüyen Ceset Sendromu'nun nedeni olup olmadığından şüphelenmeye başladılar.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
89
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • İnanılmaz 27
  • Muhteşem! 21
  • Tebrikler! 18
  • Korkutucu! 17
  • Merak Uyandırıcı! 12
  • Bilim Budur! 7
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 7
  • Üzücü! 5
  • Güldürdü 2
  • Umut Verici! 1
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Türev İçerik Kaynağı: Smithsonian.com | Arşiv Bağlantısı
  • R. Eveleth. The Brains Of People With Walking Corpse Syndrome Might Actually Be Shutting Down. (2 Ağustos 2013). Alındığı Tarih: 1 Kasım 2019. Alındığı Yer: Smithsonian.com | Arşiv Bağlantısı
  • D. Hartley. Walking Corpse Syndrome: Dawn Of The Living Dead. (30 Mayıs 2016). Alındığı Tarih: 1 Kasım 2019. Alındığı Yer: Psychology Today | Arşiv Bağlantısı
  • V. Charland-Verville, et al. (2013). Brain Dead Yet Mind Alive: A Positron Emission Tomography Case Study Of Brain Metabolism In Cotard's Syndrome. Cortex, sf: 1997-1999. | Arşiv Bağlantısı
  • C. Kirkwood. The Strange 'Walking Corpse Syndrome' Makes People Believe They Are Dead. (5 Ağustos 2013). Alındığı Tarih: 2 Kasım 2019. Alındığı Yer: Business Insider | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 03/01/2025 16:15:43 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/8026

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Sperm
Karar
Veri Bilimi
Diş Sorunları
Cinsel Yönelim
Renk
Uçuş
Vaka
Psikanaliz
Fil
Taksonomi
Canlılık
Hücre
Uterus
Mit
Karanlık
Biyocoğrafya
Nöron
Çocuklar İçin Bilim
Dna
Organ
Algı
Amerika
Köpekbalığı
Türlerin Kökeni
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
A. Yeşilyurt, et al. Yaşarken Ölü Olduğunuza İnanmak: Yürüyen Ceset (Cotard) Sendromu Nedir?. (2 Kasım 2019). Alındığı Tarih: 3 Ocak 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/8026
Yeşilyurt, A., Bakırcı, Ç. M. (2019, November 02). Yaşarken Ölü Olduğunuza İnanmak: Yürüyen Ceset (Cotard) Sendromu Nedir?. Evrim Ağacı. Retrieved January 03, 2025. from https://evrimagaci.org/s/8026
A. Yeşilyurt, et al. “Yaşarken Ölü Olduğunuza İnanmak: Yürüyen Ceset (Cotard) Sendromu Nedir?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 02 Nov. 2019, https://evrimagaci.org/s/8026.
Yeşilyurt, Aslıhan. Bakırcı, Çağrı Mert. “Yaşarken Ölü Olduğunuza İnanmak: Yürüyen Ceset (Cotard) Sendromu Nedir?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, November 02, 2019. https://evrimagaci.org/s/8026.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close