Yaşam, Yer Kabuğunun Derinliklerinde Başlamış Olabilir!
Bir Araştırma Ekibi, Yer Kabuğunda Yaklaşık 3.8 Milyar Yıl Önce Var Olan Zorlu Koşulları Yeniden Yarattı!
Bu haber 4 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.
Başlangıçta, bir kabarcık vardı: Bir zarla çevrili, sabun köpüğüne benzeyen, kendi kendine üretilmiş bir kabarcık... İlkel çorbanın ''tarifine'' göre, yüksek basınçlı, 40-80°C sıcaklığında bir sıvıyla çevriliydi.
Deneyde bilim insanları, Dünya'nın iç kısımlarında ve jeotermal kaynaklardaki su dolu çatlakları yeniden yarattılar. On dört gün içinde toplam 1500 kabarcık neslini yaratıp parçalara ayırdılar. Bilim insanları, bazı kabarcıkların ilkel çorbadan, belirli protein öncüllerini zarlarına gömdükleri için, nesil değişiminden sağ çıktıklarını fark ettiler. Bu onları daha stabil, daha küçük ve zarlarını biraz daha geçirgen hale getirdi. Nano-entegrasyon Merkezi'nden (CENIDE) kimyager Christian Mayer, şunları söyledi:
Bu şekilde, kabarcıkların yıkıcı baskıyı telafi edebildiği sonucuna vardık. Bir hayatta kalma stratejisi olduğu söylenebilir. Böyle bir kabarcık yok edilse bile, bir sonraki nesil, protein yapısını alır. Bu şekilde, klasik kalıtıma benzer bir şekilde, işlevi atalarından edinmiş olur.
Bilim insanları, yaşamın en azından ilk aşamasına giden yolu gösterdiklerinden eminler. UDE'de profesörlük yapan jeolog Ulrich Schreiber ise şöyle konuştu:
Hızlandırılmış olarak yaptığımız simülasyona göre, milyarlarca yıl önce bu kabarcıklar, gayzer patlamaları sırasında yüzeye çıkabilecek kadar stabilleşmiş olabilir. Zamanla, ilk hücre oluşana kadar başka işlevler de eklenmiş olabilir.
Mayer özetliyor:
Bu tip moleküler evrimin diğer mekanizmalara paralel olarak gerçekleştiğinden veya geçici olarak bunların yerine geçtiğini düşünüyoruz.
Konuyla ilgili daha fazlasını, yazarların İlk Hücre (The First Cell) başlıklı kitabından okumak mümkün.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 13
- 11
- 11
- 10
- 10
- 5
- 4
- 2
- 1
- 0
- 0
- 0
- Çeviri Kaynağı: Techexplorist | Arşiv Bağlantısı
- U. Schreiber, et al. (2020). The First Cell. ISBN: 978-3-030-45381-7. Yayınevi: Springer International Publishing.
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 05/11/2024 17:33:17 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/8884
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.
This work is an exact translation of the article originally published in Techexplorist. Evrim Ağacı is a popular science organization which seeks to increase scientific awareness and knowledge in Turkey, and this translation is a part of those efforts. If you are the author/owner of this article and if you choose it to be taken down, please contact us and we will immediately remove your content. Thank you for your cooperation and understanding.