Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Yaşam, Yer Kabuğunun Derinliklerinde Başlamış Olabilir!

Bir Araştırma Ekibi, Yer Kabuğunda Yaklaşık 3.8 Milyar Yıl Önce Var Olan Zorlu Koşulları Yeniden Yarattı!

Yaşam, Yer Kabuğunun Derinliklerinde Başlamış Olabilir!
1 dakika
2,571
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 3 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Başlangıçta, bir kabarcık vardı: Bir zarla çevrili, sabun köpüğüne benzeyen, kendi kendine üretilmiş bir kabarcık... İlkel çorbanın ''tarifine'' göre, yüksek basınçlı, 40-80°C sıcaklığında bir sıvıyla çevriliydi.

Deneyde bilim insanları, Dünya'nın iç kısımlarında ve jeotermal kaynaklardaki su dolu çatlakları yeniden yarattılar. On dört gün içinde toplam 1500 kabarcık neslini yaratıp parçalara ayırdılar. Bilim insanları, bazı kabarcıkların ilkel çorbadan, belirli protein öncüllerini zarlarına gömdükleri için, nesil değişiminden sağ çıktıklarını fark ettiler. Bu onları daha stabil, daha küçük ve zarlarını biraz daha geçirgen hale getirdi. Nano-entegrasyon Merkezi'nden (CENIDE) kimyager Christian Mayer, şunları söyledi:

Tüm Reklamları Kapat

Bu şekilde, kabarcıkların yıkıcı baskıyı telafi edebildiği sonucuna vardık. Bir hayatta kalma stratejisi olduğu söylenebilir. Böyle bir kabarcık yok edilse bile, bir sonraki nesil, protein yapısını alır. Bu şekilde, klasik kalıtıma benzer bir şekilde, işlevi atalarından edinmiş olur.

Bilim insanları, yaşamın en azından ilk aşamasına giden yolu gösterdiklerinden eminler. UDE'de profesörlük yapan jeolog Ulrich Schreiber ise şöyle konuştu:

Hızlandırılmış olarak yaptığımız simülasyona göre, milyarlarca yıl önce bu kabarcıklar, gayzer patlamaları sırasında yüzeye çıkabilecek kadar stabilleşmiş olabilir. Zamanla, ilk hücre oluşana kadar başka işlevler de eklenmiş olabilir.

Mayer özetliyor:

Bu tip moleküler evrimin diğer mekanizmalara paralel olarak gerçekleştiğinden veya geçici olarak bunların yerine geçtiğini düşünüyoruz.

Konuyla ilgili daha fazlasını, yazarların İlk Hücre (The First Cell) başlıklı kitabından okumak mümkün.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
20
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Bilim Budur! 13
  • Muhteşem! 11
  • Umut Verici! 11
  • Tebrikler! 10
  • Merak Uyandırıcı! 10
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 5
  • İnanılmaz 4
  • Grrr... *@$# 2
  • Korkutucu! 1
  • Güldürdü 0
  • Üzücü! 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: Techexplorist | Arşiv Bağlantısı
  • U. Schreiber, et al. (2020). The First Cell. ISBN: 978-3-030-45381-7. Yayınevi: Springer International Publishing.
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 19/03/2024 06:29:29 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/8884

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Bellek
Genel Görelilik
Maske Takmak
İklim Değişikliği
Bilim İnsanları
Kök Hücre
Antibiyotik
Mers
Araştırmacılar
Nükleer Enerji
Evrim Ağacı
Böcek Bilimi
Çekirdek
Siyah
Avcı
Temel
Gıda Güvenliği
Uterus
Çevre
Amerika Birleşik Devletleri
Çiçek
Film
Karar Verme
Kuş
Demir
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
A. Malewar, et al. Yaşam, Yer Kabuğunun Derinliklerinde Başlamış Olabilir!. (17 Haziran 2020). Alındığı Tarih: 19 Mart 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/8884
Malewar, A., Recep, A., Bakırcı, Ç. M. (2020, June 17). Yaşam, Yer Kabuğunun Derinliklerinde Başlamış Olabilir!. Evrim Ağacı. Retrieved March 19, 2024. from https://evrimagaci.org/s/8884
A. Malewar, et al. “Yaşam, Yer Kabuğunun Derinliklerinde Başlamış Olabilir!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Arzu Recep, Evrim Ağacı, 17 Jun. 2020, https://evrimagaci.org/s/8884.
Malewar, Amit. Recep, Arzu. Bakırcı, Çağrı Mert. “Yaşam, Yer Kabuğunun Derinliklerinde Başlamış Olabilir!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Arzu Recep. Evrim Ağacı, June 17, 2020. https://evrimagaci.org/s/8884.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close