Yarış Atları Daha Hızlı Koşabilecek Şekilde Evrimleşiyor!
Bu haber 1 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.
Exeter Üniversitesinden bir ekibin yaptığı çalışmaya göre İngiltere'deki safkan atların hız potansiyelindeki artış, genetik değişimlerden kaynaklanıyor. Bu bulgu, daha önceki çalışmalarda ileri sürülen besicilerin sebep olduğu yapay seçilimin yarış atlarında hiçbir genetik değişime neden olmadığı iddiasıyla çelişiyor.
Buna karşın bu yeni araştırmada gözlenen genetik değişimler, özellikle de uzun koşu atlarında görece düşük bir oranda gerçekleşiyor. Genetik ilerlemenin daha yüksek oranda gerçekleşmesinin önündeki engelin ne olduğunu bulmak için daha fazla araştırma gerekli.
Heredity dergisinde yayınlanan çalışmada araştırmacılar, 1995 ila 2012 yılları arasında 76.000'den fazla atın yarıştığı 692.534 yarışı analiz etti. Sürat, uzun mesafe ve kısa mesafe koşularında yarışan safkan atların sürekli ve istatiksel olarak belirgin bir genetik değişim geçirdiği tespit edildi.
Çalışmaya göre toplam hız artışının kısa mesafe yarışlarda %60'ı, orta mesafe yarışlarda %55'i ve uzun mesafe yarışlarda %17'si genetik değişimlerden kaynaklanıyor.
Araştırma ayrıca safkan atların hızının kalıtsallığının düşük olduğunu da gösterdi. Bu durum genetik ilerleme oranlarının neden düşük olduğunu kısmen açıklıyor. Araştırmacılar genetik değişim oranlarının düşüklüğünün üreme için yarış atı seçilmesi işleminin, özellikle de uzun mesafe koşan atlar için tahmin edilenden daha düşük verimle yapılmasından kaynaklanabileceğini söylüyor. Ayrıca, oranların düşüklüğünün genetik değişimi kısıtlayan bir başka faktörden kaynaklanıyor olabileceğine de değinilmiş.
Exeter Üniversitesinin Ekoloji ve Koruma Merkezinden Dr. Patrick Sharman bu konuda şöyle söylüyor:
Yarış atlarının genetiklerinin izin verdiği en yüksek hıza henüz ulaşıp ulaşmadığı on yıllardır tartışılıyor. Araştırmamıza göre böyle bir limite ulaşılması söz konusu değil, hatta Britanya'daki yarış atlarının daha hızlı koşmalarına izin verecek şekilde evrimleşmeye devam ettiğine dair güçlü kanıtlar mevcut. Bu noktada araştırılması gereken şey genetik değişim hızının özellikle de uzun mesafelerde düşük olmasının nedeni.
Atların hızının kalıtsallığının düşük olduğunu tahmin etsek de oranın düşüklüğünde tek neden bu değil gibi görünüyor. Çiftleşme için at seçimi, özellikle de uzun mesafe koşacak atlar için varsayılandan daha az doğrulukla yapılıyor olabilir. Ancak genetik ilerlemeyi kısıtlayan başka faktörler olması da mümkün.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 3
- 3
- 3
- 2
- 1
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- P. Sharman, et al. (2023). Genetic Improvement Of Speed Across Distance Categories In Thoroughbred Racehorses In Great Britain. Heredity, sf: 1-7. doi: 10.1038/s41437-023-00623-8. | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 19/11/2024 17:44:58 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/14743
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.