Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Yarış Atları Daha Hızlı Koşabilecek Şekilde Evrimleşiyor!

2 dakika
740
Yarış Atları Daha Hızlı Koşabilecek Şekilde Evrimleşiyor! Britannica
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 1 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Exeter Üniversitesinden bir ekibin yaptığı çalışmaya göre İngiltere'deki safkan atların hız potansiyelindeki artış, genetik değişimlerden kaynaklanıyor. Bu bulgu, daha önceki çalışmalarda ileri sürülen besicilerin sebep olduğu yapay seçilimin yarış atlarında hiçbir genetik değişime neden olmadığı iddiasıyla çelişiyor.

Buna karşın bu yeni araştırmada gözlenen genetik değişimler, özellikle de uzun koşu atlarında görece düşük bir oranda gerçekleşiyor. Genetik ilerlemenin daha yüksek oranda gerçekleşmesinin önündeki engelin ne olduğunu bulmak için daha fazla araştırma gerekli.

Heredity dergisinde yayınlanan çalışmada araştırmacılar, 1995 ila 2012 yılları arasında 76.000'den fazla atın yarıştığı 692.534 yarışı analiz etti. Sürat, uzun mesafe ve kısa mesafe koşularında yarışan safkan atların sürekli ve istatiksel olarak belirgin bir genetik değişim geçirdiği tespit edildi.

Tüm Reklamları Kapat

Çalışmaya göre toplam hız artışının kısa mesafe yarışlarda %60'ı, orta mesafe yarışlarda %55'i ve uzun mesafe yarışlarda %17'si genetik değişimlerden kaynaklanıyor.

Araştırma ayrıca safkan atların hızının kalıtsallığının düşük olduğunu da gösterdi. Bu durum genetik ilerleme oranlarının neden düşük olduğunu kısmen açıklıyor. Araştırmacılar genetik değişim oranlarının düşüklüğünün üreme için yarış atı seçilmesi işleminin, özellikle de uzun mesafe koşan atlar için tahmin edilenden daha düşük verimle yapılmasından kaynaklanabileceğini söylüyor. Ayrıca, oranların düşüklüğünün genetik değişimi kısıtlayan bir başka faktörden kaynaklanıyor olabileceğine de değinilmiş.

Exeter Üniversitesinin Ekoloji ve Koruma Merkezinden Dr. Patrick Sharman bu konuda şöyle söylüyor:

Yarış atlarının genetiklerinin izin verdiği en yüksek hıza henüz ulaşıp ulaşmadığı on yıllardır tartışılıyor. Araştırmamıza göre böyle bir limite ulaşılması söz konusu değil, hatta Britanya'daki yarış atlarının daha hızlı koşmalarına izin verecek şekilde evrimleşmeye devam ettiğine dair güçlü kanıtlar mevcut. Bu noktada araştırılması gereken şey genetik değişim hızının özellikle de uzun mesafelerde düşük olmasının nedeni.

Atların hızının kalıtsallığının düşük olduğunu tahmin etsek de oranın düşüklüğünde tek neden bu değil gibi görünüyor. Çiftleşme için at seçimi, özellikle de uzun mesafe koşacak atlar için varsayılandan daha az doğrulukla yapılıyor olabilir. Ancak genetik ilerlemeyi kısıtlayan başka faktörler olması da mümkün.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
20
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

Medya İrtibat

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Umut Verici! 3
  • Muhteşem! 3
  • Merak Uyandırıcı! 3
  • Bilim Budur! 2
  • Tebrikler! 1
  • İnanılmaz 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • P. Sharman, et al. (2023). Genetic Improvement Of Speed Across Distance Categories In Thoroughbred Racehorses In Great Britain. Heredity, sf: 1-7. doi: 10.1038/s41437-023-00623-8. | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 20/12/2024 15:39:44 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/14743

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Geometri
İyi
Coğrafya
Asteroid
Komplo Teorisi
Yatay Gen Transferi
Klinik Mikrobiyoloji
Kitlesel Yok Oluş
Yılan
Kıl
Sürüngen
Cinsellik
Zehirli Mantar
Müfredat
Bilim İnsanı
Goril
Meyve
Göğüs
Normal Doğum
Factchecking
Kuyruksuz Maymun
Çocuklar
Neandertal
Yapay Zeka
Obezite
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
E. Alparslan. Yarış Atları Daha Hızlı Koşabilecek Şekilde Evrimleşiyor!. (31 Mayıs 2023). Alındığı Tarih: 20 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/14743
Alparslan, E. (2023, May 31). Yarış Atları Daha Hızlı Koşabilecek Şekilde Evrimleşiyor!. Evrim Ağacı. Retrieved December 20, 2024. from https://evrimagaci.org/s/14743
E. Alparslan. “Yarış Atları Daha Hızlı Koşabilecek Şekilde Evrimleşiyor!.” Edited by Eda Alparslan. Evrim Ağacı, 31 May. 2023, https://evrimagaci.org/s/14743.
Alparslan, Eda. “Yarış Atları Daha Hızlı Koşabilecek Şekilde Evrimleşiyor!.” Edited by Eda Alparslan. Evrim Ağacı, May 31, 2023. https://evrimagaci.org/s/14743.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close