Çocukların, papağanların ve ötücü kuşların yavrularının paylaştığı bir yetenek var: Kendi türlerinin yetişkinlerinin seslerini taklit edebilmek. Şimdi ise, araştırıcılar, Afrika’dan Pakistan’a kadar büyük bir bölgede yaşayan, oldukça sosyal bir tür olan bebek Mısır meyve yarasalarının (Rousettus aegyptiacus, yukarıdaki fotografta görünen) ses öğrenme yeteneklerini keşfetti.
Deniz memelileri ve böcekçil yarasaların da dahil olduğu az sayıda memeli türü, ses öğrenebilmekte. Yetişkin meyve yarasaları, fare benzeri sesleri de içeren zengin bir ses repertuarına sahipler. Araştırıcılar, bu seslerin yavrular tarafından öğrenilmesi gerektiğini düşündüler.
Öğrenmek için, araştırıcılar, yavru yarasaları, 5 ay boyunca anneleriyle birlikte kalacakları izole odalara yerleştirdiler, video ve ses kayıtları yaptılar. İletişim kuracağı diğer yetişkinlerden uzak olan anne yarasaların sessiz kaldığı görüldü, bebekler ise kısıtlı çağrılar ve anlamsız sesler çıkarıyorlardı.
Araştırıcılar, sonuçları Science Advances adlı akademik dergide yayınladı. Sonuçları kontrol etmek için, bebeklerin anneleri ve babalarıyla birlikte olduğu farklı gruplar oluşturdular. Bebekler, kısa zamanda annelerinin kullandığı özel sesleri kullanmaya başladılar.
İzole gruplardaki yavrular, diğer yarasaların yanına yerleştirildiğinde, ötücü kuşların aksine kısa sürede, ses eksiklerini tamamladılar. Meyve yarasaların, insanlara benzer bir şekilde, sesleri öğrendiği ve sınırlı bir ses öğrenme dönemleri olmadığı anlaşıldı.
Evrim Ağacı'nda tek bir hedefimiz var: Bilimsel gerçekleri en doğru, tarafsız ve kolay anlaşılır şekilde Türkiye'ye ulaştırmak. Ancak tahmin edebileceğiniz Türkiye'de bilim anlatmak hiç kolay bir iş değil; hele ki bir yandan ekonomik bir hayatta kalma mücadelesi verirken...
O nedenle sizin desteklerinize ihtiyacımız var. Eğer yazılarımızı okuyanların %1'i bize bütçesinin elverdiği kadar destek olmayı seçseydi, bir daha tek bir reklam göstermeden Evrim Ağacı'nın bütün bilim iletişimi faaliyetlerini sürdürebilirdik. Bir düşünün: sadece %1'i...
O %1'i inşa etmemize yardım eder misiniz? Evrim Ağacı Premium üyesi olarak, ekibimizin size ve Türkiye'ye bilimi daha etkili ve profesyonel bir şekilde ulaştırmamızı mümkün kılmış olacaksınız. Ayrıca size olan minnetimizin bir ifadesi olarak, çok sayıda ayrıcalığa erişim sağlayacaksınız.
Makalelerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu makalemizle ilgili merak ettiğin bir şey mi var? Buraya tıklayarak sorabilirsin.
Soru & Cevap Platformuna Git- 2
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- Çeviri Kaynağı: Science Mag News | Arşiv Bağlantısı
- Yosef Prat, et al. (2015). Vocal Learning In A Social Mammal: Demonstrated By Isolation And Playback Experiments In Bats. Science Advances. | Arşiv Bağlantısı
- Virginia Morell. Bats Learn Sounds Like Humans Do. (27 Mart 2015). Alındığı Tarih: 21 Haziran 2018. Alındığı Yer: Science Mag News | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 22/02/2025 21:27:30 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/6994
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.
This work is an exact translation of the article originally published in Science Mag News. Evrim Ağacı is a popular science organization which seeks to increase scientific awareness and knowledge in Turkey, and this translation is a part of those efforts. If you are the author/owner of this article and if you choose it to be taken down, please contact us and we will immediately remove your content. Thank you for your cooperation and understanding.