Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Yapay Zekâ Destekli Kulaklıklar, Kalabalıkta Odaklandığınız Kişiyi Dinleyebilmenizi Sağlıyor!

2 dakika
590
Yapay Zekâ Destekli Kulaklıklar, Kalabalıkta Odaklandığınız Kişiyi Dinleyebilmenizi Sağlıyor! Pexels
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 5 ay öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Gürültü önleyici kulaklıklar, işitsel olarak gürültüsüz bir ortam oluşturmada oldukça başarılılar. Ancak ses silme işlemi esnasında kullanıcının bulunduğu ortamdan gelen belirli seslere izin verilmesi araştırmacıları hâlâ zorluyor. Örneğin Apple'ın AirPods Pro'sunun en son sürümü, kullanıcılar için ses seviyelerini otomatik olarak ayarlıyor (örneğin ne zaman sohbet ettiklerini algılıyor), ancak kullanıcının kimi dinleyeceği veya bunun ne zaman olacağı konusunda çok az kontrolü var.

Washington Üniversitesi'nden bir ekip, kulaklık takan bir kullanıcının konuşan bir kişiye sadece üç ila beş saniye boyunca bakarak bu kişinin sesini işleme almasını sağlayan bir yapay zekâ sistemi geliştirdi. "Hedef Konuşmayı İşitme" adı verilen sistem, hedef kişiyi kaydettikten sonra ortamdaki diğer tüm sesleri iptal ediyor ve dinleyici gürültülü bir ortamda bulunsa ve artık konuşmacıyla yüz yüze olmasa bile kayıtlı konuşmacının sesini gerçek zamanlı olarak kulaklık aracılığıyla aktarmaya devam ediyor.

Ekip bulgularını 14 Mayıs'ta Honolulu'da düzenlenen ACM CHI Bilgisayar Sistemlerinde İnsan Faktörleri Konferansı'nda sundu. Kavram kanıtlayıcı cihazın kodu başkalarının da geliştirebilmesi için açık kaynak olarak mevcut. Ancak sistem ticari olarak piyasaya sürülmedi. Paul G. Allen Bilgisayar Bilimi ve Mühendisliği Okulu'nda UW profesörü olan kıdemli yazar Shyam Gollakota bu konuda şöyle diyor:

Tüm Reklamları Kapat

Şu an için yapay zekâyı soruları yanıtlayan web tabanlı sohbet robotları olarak düşünme eğilimdeyiz. Ancak bu projede, kulaklık takan herkesin işitsel algısını tercihleri ​​doğrultusunda değiştirmek için bir yapay zekâ geliştiriyoruz. Cihazlarımız sayesinde artık birçok kişinin konuştuğu gürültülü bir ortamda olsanız bile tek bir konuşmacıyı net bir şekilde duyabileceksiniz.

Sistemi kullanmak için, mikrofonlarla donatılmış hazır kulaklıklar takan kişi kafasını konuşan birine doğrultarak bir düğmeye basıyor. Hedef konuşmacının sesinden çıkan ses dalgaları, kulaklığın her iki tarafındaki mikrofonlara aynı anda ulaşmalı, ancak bu kısımda 16 derecelik bir hata payı var.

Ses dalgaları mikrofonlara eş zamanlı olarak ulaştıktan ve algılandıktan sonra, kulaklıklar bu sinyali yerleşik bir bilgisayara gönderiyor ve burada ekibin makine öğrenimi yazılımı, hedef konuşmacının ses kalıplarını öğreniyor. Sistem, konuşmacının sesini yakalıyor ve ikili farklı ortamlarda hareket etmeye devam ederken bile bu sesi dinleyiciye vermeye devam ediyor. Sistemin ilgili sese odaklanma yeteneği, konuşmacı konuşmaya devam ettikçe gelişerek sisteme daha fazla eğitim verisi sağlıyor ve deneyimi iyileştirmeye de devam ediyor.

Ekip, sistemi 21 denek üzerinde test etti. Katılımcılar, seçili konuşmacının sesinin netliğinin ortalama olarak filtrelenmemiş bir sesin neredeyse iki katı kadar yüksek olduğunu belirtti. Bu çalışma, ekibin kullanıcıların duymak istedikleri belirli ses sınıflarını (kuşlar veya sesler gibi) seçmelerine ve ortamdaki diğer sesleri iptal etmelerine olanak tanıyan önceki "anlamsal işitme" (İng: "semantic hearing") araştırmasını temel alarak yeni bulguları üzerine koyuyor.

Şu anda Hedef Konuşmayı İşitme sistemi aynı anda yalnızca bir konuşmacıya odaklanabiliyor ve yalnızca hedef konuşmacının sesiyle aynı yönden gelen başka bir yüksek ses olmadığında çalışıyor. Kullanıcı ses kalitesinden memnun değilse netliği artırmak için hoparlörde başka bir seçim denenebiliyor. Ekip, gelecekte sistemi kulaklıklara ve işitme cihazlarına da entegre edebilmek için çalışıyor.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
15
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

Medya İrtibat

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 1
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • K. Leswing. Apple’s New Airpods Won’t Have To Be Taken Out Of Your Ears As Often, Thanks To Sophisticated Ai. (18 Eylül 2023). Alındığı Tarih: 2 Haziran 2024. Alındığı Yer: CNBC | Arşiv Bağlantısı
  • S. Milne. New Ai Noise-Canceling Headphone Technology Lets Wearers Pick Which Sounds They Hear. (9 Kasım 2023). Alındığı Tarih: 2 Haziran 2024. Alındığı Yer: University of Washington | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 17/11/2024 13:46:03 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/17778

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Embriyo
Kilometre
Kadın Doğum
Cinsel Seçilim
Cinsiyet Araştırmaları
Koaservat
Buzul
Doğa Yasaları
Protein
Yakınsak Evrim
Spor
Metal
Kaygı
Enerji
Anatomi
Moleküler Biyoloji
Kimyasal
Bilgisayar
Sahtebilim
Astrofotoğrafçılık
Sağlık Örgütü
Karbondioksit
Hamilelik
Vegan
Eğitim
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
S. E. Tunçer, et al. Yapay Zekâ Destekli Kulaklıklar, Kalabalıkta Odaklandığınız Kişiyi Dinleyebilmenizi Sağlıyor!. (3 Haziran 2024). Alındığı Tarih: 17 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/17778
Tunçer, S. E., Alparslan, E. (2024, June 03). Yapay Zekâ Destekli Kulaklıklar, Kalabalıkta Odaklandığınız Kişiyi Dinleyebilmenizi Sağlıyor!. Evrim Ağacı. Retrieved November 17, 2024. from https://evrimagaci.org/s/17778
S. E. Tunçer, et al. “Yapay Zekâ Destekli Kulaklıklar, Kalabalıkta Odaklandığınız Kişiyi Dinleyebilmenizi Sağlıyor!.” Edited by Eda Alparslan. Evrim Ağacı, 03 Jun. 2024, https://evrimagaci.org/s/17778.
Tunçer, Simge Elif. Alparslan, Eda. “Yapay Zekâ Destekli Kulaklıklar, Kalabalıkta Odaklandığınız Kişiyi Dinleyebilmenizi Sağlıyor!.” Edited by Eda Alparslan. Evrim Ağacı, June 03, 2024. https://evrimagaci.org/s/17778.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close