Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Yapay Yaşam Formları Gelecekte İlaç Olarak Kullanılabilir!

3 dakika
743
Yapay Yaşam Formları Gelecekte İlaç Olarak Kullanılabilir! Pixabay
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 1 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Yapay yaşam formları oluşturmak, bilimde ve edebiyatta sürekli işlenen bir temadır. Bu temalar kötücül, balçıktan meydana gelen sürüngen yaratıkları veya son derece sevimli evcil hayvanları çağrıştırabilir. Aynı zamanda şu soruyu akıllara getirir: Doğada oluşan bütün yaşam formlarının biyolojik süreç içerisinde bir rolünün bulunduğu Dünya'da, yapay yaşam nasıl bir rol oynamalıdır?

Güney Danimarka Üniversitesi Fizik, Kimya ve Eczacılık Bölümünden Doçent Chenguang Lou, Kent State Üniversitesinden Profesör Hanbin Mao ile birlikte özel yapay yaşam formlarının oluşturulmasını sağlayan yapay hibrit bir molekül geliştirdi. Molekülün geliştirilmesi hakkındaki çalışmalarını Cell Reports Physical Science dergisinde yayınladılar. On yıldan az süredir bilenen bu çalışma alanı, hibrit peptit-DNA nanoyapıları olarak adlandırılıyor. Lou'nun amacı viral aşılar ve hastalıkların teşhis ve tedavisinde kullanılabilecek yapay yaşam formları geliştirmek. Lou, konu hakkında şunları söylüyor:

Doğada pek çok canlının doğal olarak düşmanı bulunmaktadır fakat bazılarının hiçbir düşmanı yoktur. Örneğin, hastalık yapıcı bazı virüslerin hiçbir doğal düşmanı bulunmamaktadır. Bu sebeple, onlarla mücadele edebilecek yapay bir yaşam formu yaratmak mantıklı olacaktır.

Lou, benzer şekilde bu tür yapay yaşam formlarının viral hastalıklara karşı nanorobotlar veya aşı olarak vücutta da kullanılabileceğini düşünüyor ve bunun hakkında şunları söylüyor:

Tüm Reklamları Kapat

Yapay bir viral aşı 10 yıl kadar sonra mümkün olabilir. Öte yandan yapay hücre üretmek, bundan daha uzak bir gelecekte mümkün. Çünkü, yapay bir hücrede kontrol edilmesi gereken birçok unsur bulunuyor. Fakat elimizdeki imkanlarla gelecekte yapay hücresel organizma üretmek mümkün olacak.

Peki, Lou ve ekip arkadaşlarının viral aşılar ve yapay yaşam formları üretirken kullanacakları temel yapıtaşları neler? DNA ve peptiter doğadaki en önemli biyomoleküllerdendir. Dolayısıyla günümüz nanoteknoloji uygulamalarındaki en önemli moleküler malzemeleri bunlar oluşturmaktadır.

DNA teknolojisi atomlardan makro boyuta kadar hassas bir kontrol sağlar. Fakat temelde 4 bazdan oluştuğu için sınırlı kimyasal işleve sahiptir. Öte yandan peptit teknolojisi, kullanılabilecek 20 amino aside sahip olduğu için daha çok kimyasal işleve sahiptir. Doğa, hücrelerdeki DNA ve peptitleri kullanarak adeta protein fabrikaları kurar ve bunların organizmaya dönüşmesini sağlar.

Hanbin Mao ve Chenguang Lou, tasarlanmış 3 iplikçikli DNA yapılarını ve 3 iplikçikli peptit bağlarını birleştirmeyi başarıp yapay bir hibrit molekül oluşturdular. Bu çalışma ise 2022 yılında Nature Communications'da yayınlandı.

Dünyada başka yerlerde de birçok araştırmacı, DNA-peptit bağı üzerine çalışmaktadır. Çünkü, bu bağlantı gelişmiş biyolojik varlıklar ve yaşam formları için bir temel oluşturmaktadır. Bu çalışmaların başarılı sonuç alınmış bazı örnekleri bulunmaktadır:

  • Oxford Üniversitesinden araştırmacılar hücre membranını delip küçük moleküllerin geçebileceği bir kanal oluşturan DNA ve peptitten bir nanorobot yapmayı başardı.[2]
  • Arizona State Üniversitesinden Nicholas Stephanopoulos ve ekip arkadaşları DNA ve peptitlerin 2 ve 3 boyutlu olarak kendiliğinden bir araya gelebilmelerini sağlamayı başardı.[3]
  • Northwest Üniversitesinden araştırmacılar DNA ve peptitlerin kendiliğinden bir araya gelmesiyle mikrofiberlerin oluşabileceğini gösterdiler.[4] (DNA ve peptitler nano düzeyde iken, mikrofiberler ise mikro düzeydedir. Dolayısıyla karşılaştırıldığında mikrofiberler oldukça büyük yapılardır.)
  • Ben-Gurion Üniversitesinden bir grup ise vücuttaki tümörleri hedefleyen kanser ilaçları içeren, soğan zarı benzeri küresel hibrit moleküller geliştirmeyi başardılar.[5]

Chenguang Lou konu hakkında son olarak şunları söylüyor:

Bu keşfin, hastalıkların teşhisi ve tedavisinde kullanılabilmesi dolayısıyla bunlar değerli çabalardır. Gelecekte tedavisi zor hastalıkların mücadelesine yardımcı olmak için nanorobotlar, viral aşılar ve yapay yaşam formları yaratmamız hiç de şaşırtıcı olmayacak. Bu, sağlık bilimlerinde bir devrim olacak.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
31
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 8
  • İnanılmaz 5
  • Bilim Budur! 4
  • Merak Uyandırıcı! 4
  • Umut Verici! 3
  • Muhteşem! 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • Korkutucu! 2
  • Güldürdü 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/01/2025 04:01:48 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/15846

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Evcil Hayvanlar
Ses Kaydı
Sağlık Bakanlığı
Veri
İnternet
Evrenin Genişlemesi
Proton
Teyit
Tutarlılık
Endokrin Sistemi
Saç
Regülasyon
Fizyoloji
Cinsellik
Eczacılık
Devir
Genom
Kadın Doğum
Küresel
Sivrisinek
İnsan Evrimi
Evrim Kuramı
Sendrom
Diyet
Zooloji
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
O. N. Okur, et al. Yapay Yaşam Formları Gelecekte İlaç Olarak Kullanılabilir!. (13 Kasım 2023). Alındığı Tarih: 21 Ocak 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/15846
Okur, O. N., Civan, Ç. (2023, November 13). Yapay Yaşam Formları Gelecekte İlaç Olarak Kullanılabilir!. Evrim Ağacı. Retrieved January 21, 2025. from https://evrimagaci.org/s/15846
O. N. Okur, et al. “Yapay Yaşam Formları Gelecekte İlaç Olarak Kullanılabilir!.” Edited by Çınar Civan. Evrim Ağacı, 13 Nov. 2023, https://evrimagaci.org/s/15846.
Okur, Okan Nurettin. Civan, Çınar. “Yapay Yaşam Formları Gelecekte İlaç Olarak Kullanılabilir!.” Edited by Çınar Civan. Evrim Ağacı, November 13, 2023. https://evrimagaci.org/s/15846.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close