"Yamyam Hücreler" Kanser Tedavisi Gelişimine İlham Verebilir!
Bu haber 7 ay öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.
Canlı organizmalarda bazı hücreler, diğer hücreleri zalimce silip süpürür.[1] Bu "hücresel yamyamlık" yaygın, doğal bir süreçtir: Vücudunuzdaki beyaz kan hücreleri tam şu anda milyonlarca yaşlı kırmızı kan hücresini tüketiyor. ABD Ulusal Bilimler Akademisi Bildiriler Kitabı'nda yayınlanan yeni araştırma, bu tür "yamyamlık" davranışlarını teşvik etmek için bir grup genin kullanılmasının yeni bir kanser immünoterapisi geliştirebileceğini öne sürüyor.[2]
Bu fikir, yeni makalenin kıdemli yazarı biyolog Denise J. Montell ve meslektaşlarının, hücrelerin sindirmeye çalıştıkları şeyleri sarmasına yardımcı olan Rac ailesindeki hiperaktif gen formlarının meyve sineği embriyolarında doku ölümüne neden olduğunu fark etmesiyle doğdu. Montell değiştirilen genlerin, hücrelerin "komşularını" tüketmesine neden olduğunu söylüyor. Bu genlerin RAC adında insanlara özgü versiyonları mevcut; Montell ise bunların, Santa Barbara'daki Kaliforniya Üniversitesi'nde çalışan yeni meslektaşı Meghan Morrissey'e kanser CAR-M immünoterapisi konusundaki çalışmalarında yardımcı olup olamayacaklarını merak etti.
Şu an insan denemelerinin ilk aşamalarında olan CAR-M makrofajlara, yani zararlı maddeleri doğal yollarla içine alan fakat genelde kansere karşı işe yaramayan beyaz kan hücrelerine odaklanıyor.
CAR-M, bir hastanın makrofajlarının (İng: "Macrophages - M") toplanmasını ve makrofajların kanser hücrelerini tanımasını sağlayan kimerik antijen reseptörleri (İng: "Chimeric Antigen Receptors - CAR") adı verilen proteinlerin eklenmesiyle genetiklerinin değiştirilmesini içerir. Bu makrofajlar daha sonra hastaya geri verilir ve genetiği değiştirilmiş hücreler burada kanserleri yakalayıp tüketir.
Şu anda kullanımda olan benzer bir immünoterapi, kan kanserleri için en etkili olanıdır.[3] Araştırmacılar, CAR-M'nin göğüs veya akciğer kanseri gibi solid tümörleri hedef alabileceğini umuyorlar. Morrissey'in araştırması umut verici olsa da birçok makrofajın kanser hücrelerini yalnızca "kemirdiğini" gözlemlemişti. Montell, hücrelere iştah kazandırmak için RAC'ı kullanabileceklerini düşünüyordu.
Yeni çalışmada Montell, Morrissey ve meslektaşları; makrofajlardaki RAC genlerinin hiperaktive edilmesinin onlara (en azından laboratuvarda) insan kanser hücrelerine karşı "iştah kazandırdığını" keşfetti. Ekip şimdi bu bulguları daha büyük dokularda ve tümörlü farelerde test etmek için biyoteknoloji şirketleriyle olası iş birlikleri üzerine görüşmeler gerçekleştiriyor. Montell, eğer bu deneyler işe yararsa testlerin "farelerden insanlara nispeten hızlı bir şekilde geçebileceğinden" umutlu. CAR immünoterapi araştırmalarında uzmanlaşmış St. Louis'deki Washington Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden onkolog Nathan Singh şöyle söylüyor:
Bu kesinlikle temel biyolojik gözlemler ile bunu bir memeli bağışıklık hücresini nasıl değiştirebileceğimiz arasında heyecan verici bir dönüşüm. Hayvan deneylerinin önemli bir kısmı makrofajların yalnızca tümörleri tüketmesini sağlamaktan ibaret olacak. Bunu dokuya özgü bir şekilde yaptıklarını göstermek ise elbette kritik olacaktır.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 7
- 4
- 3
- 2
- 2
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- ^ N. M. K. Powell. Survival Of The Fittest Cells. (22 Ocak 2020). Alındığı Tarih: 17 Nisan 2024. Alındığı Yer: Scientific American | Arşiv Bağlantısı
- ^ A. K. Mishra, et al. (2023). Hyperactive Rac Stimulates Cannibalism Of Living Target Cells And Enhances Car-M-Mediated Cancer Cell Killing. Proceedings of the National Academy of Sciences. doi: 10.1073/pnas.2310221120. | Arşiv Bağlantısı
- ^ I. Yurkiewicz. Behind The Scenes Of A Radical New Cancer Cure. (9 Kasım 2019). Alındığı Tarih: 17 Nisan 2024. Alındığı Yer: Scientific American | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 13:48:25 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/17364
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.