Virüs Genlerini Koruyan Zırhın Çalışma Mekanizmasını Anlamak, Onları Alt Etmemize Yarayabilir!
Virüslerin genomları genellikle kapsit denilen kılıfların içinde kapalı bulunur. Kapsitlerin bazı özel mekanik özellikleri var: genomu hedef hücreye bırakabilmek ve aynı zamanda dirençli olmak. Trieste şehrinde bulunan International School for Advanced Studies (SISSA)’den bilim insanları virüslerin mekanik özelliklerini anlayabilmek için bir araştırma düzenlediler ve hakkında az şey bilinen bazı virüslerin davranışları üzerinde tahminlerde bulunabildiler.
Virüsler, hedef hücreyi enfekte edebilecek aktif bir bileşen (genetik materyal) taşıyan gemilere benzerler. Bu gemi yani kapsit, basitçe bir hücre ile karşılaştığında yapısı değişebilen (hatta parçalanabilen) bir yapıya sahiptir. SISSA’dan Guido Polles ve Cristian Micheletti’nin içinde bulunduğu araştırma takımı, bilgisayar simülasyonlarını ve teorik modelleri kullanarak bu yapıların (kapsitlerin) sıcaklığa ve mekanik etkilere verdikleri tepkiyi anlamak için bir dizi deney yürüttüler. Bu yolla kapsitlerin zayıf noktalarını ve hedef hücrelere bağlanma mekanizmalarını tanımladılar.
Her kılıf, lego parçaları gibi birleşen çok sayıda protein bölümlerden oluşur. Bir kapsit, bu yapıda bir sürü alt-birim içerebilir, ancak her bölüm sınırlı sayıda protein içerir. Bu bölümlerin kenarları, (eğer parçalandıysa kılıf parçaları ile birlikte) genel yapıdaki bozulmanın görüldüğü yerlerdir. Bazı virüsler üzerinde yapılarındaki bozulmanın mekaniğini ve (genellikle üçgen, beşgen ve altıgen şekilde olan) kılıflarındaki bölümlerin yapısını anlamak için bazı deneysel gözlemler yapıldı. Micheletti ve meslektaşları bu gözlemlerden prensipte yapısını bilinen tüm virüslere uygulanabilecek sanal bir model geliştirdiler. Polles ve Micheletti modellerini şöyle açıklıyor:
Elimizde bulunan kapsitin moleküler yapısı hakkındaki bilgiler ile kapsiti biraz ‘kızdırdık’ ve şeklindeki değişimleri gözlemledik. Sıcaklık dalgalanmalarını taklit ederek (basitçe önce ısıtıp sonra soğutmak) kılıftaki hangi hatların değiştiğini gördük. Bu hatlar aynı zamanda kapsitin kırılmaya eğilimi olan yerlerdi. Bundan sonra ise bizim modelimizin bir anda güçlü olduğu ortaya çıktı. Hatta, elimizdeki model deneyden elde ettiğimiz gözlemlerdeki koşulların aynılarını oluşturdu. Bundan dolayı da elimizde direkt bir bilgi olmayan kapsitler hakkında yeni tahminlerde bulunduk.
York Üniversitesi (İngiltere), Torino Üniversitesi (İtalya) ve Mainz Max Planck Enstitüsü (Almanya) ile birlikte yürütülen araştırma Plos Computational Biology‘de yayınlandı. Virüslerin kılıfları üzerine yapılan bu araştırmalar virüslerin enfekte etme mekanizmalarını anlamamız ve bu virüslere karşı mücadelede nasıl bir yol izlememiz konusunda bize bilgiler sağlıyor.
Bunlar haricinde taşıyıcı virüsler, gen terapilerinde ve farmakolojide kullanılıyorlar. Ayrıca virüslerin kılıfları belki de bir ilacı doğrudan hücrenin içine enjekte etmemizi sağlayabilir ve günümüz tıp bilimde yepyeni bir çığır açabilir. Mekanik olarak zayıf olan kısımları tanımlayabilmek, geniş bir bakış açısıyla belki de doğal kapsitlerin esnekliğini farmakolojik materyalleri (ilaçları) taşımak için değiştirmemize olanak sağlayabilir ve bu materyaller daha etkin bir biçimde taşınabilir.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 3
- 2
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- Çeviri Kaynağı: Phys.org | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 16/09/2024 04:42:42 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/1784
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.
This work is an exact translation of the article originally published in Phys.org. Evrim Ağacı is a popular science organization which seeks to increase scientific awareness and knowledge in Turkey, and this translation is a part of those efforts. If you are the author/owner of this article and if you choose it to be taken down, please contact us and we will immediately remove your content. Thank you for your cooperation and understanding.