Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Video Oyunu Oynayanların, Gelişmiş Beyin Aktivitesi ve Karar Verme Becerisine Sahip Olduğu Bulundu!

Video Oyunları Oynamak, Daha Hızlı Karar Almamızı Sağlıyor Mu?

Video Oyunu Oynayanların, Gelişmiş Beyin Aktivitesi ve Karar Verme Becerisine Sahip Olduğu Bulundu! Unsplash
2 dakika
3,413
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 1 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Georgia State Üniversitesi araştırmacıları tarafından yapılan bir araştırmaya göre, sık sık video oyunları oynayan kişiler, oynamayanlara kıyasla beynin kilit bölgelerinde üstün duyusal-motor karar verme becerileri ve gelişmiş aktivite gösteriyor.

Araştırmada fonksiyonel manyetik rezonans görüntüleme (fMRI) kullanan yazarlar, bulguların, video oyunlarının algısal karar vermede eğitim için yararlı bir araç olabileceğini öne sürüyor. Georgia State Fizik ve Astronomi Bölümü'nde ve üniversitenin Sinirbilim Enstitüsü'nde doçent baş araştırmacı olan Mukesh Dhamala, konu üzerine şunları söylüyor:

Tüm Reklamları Kapat

Video oyunları, gençlerimizin ezici çoğunluğu tarafından her hafta üç saatten fazla oynanıyor, ancak karar verme becerileri ve beyin üzerindeki yararlı etkileri tam olarak bilinmiyor. Araştırmamız buna bazı cevaplar veriyor. Video oyunları, ilgili beyin ağları belirlendikten sonra eğitim için etkili bir şekilde kullanılabilir (örneğin karar verme verimliliği eğitimi ve terapötik müdahaleler gibi).

Dhamala, bu tür araştırmaların beyni eğitmek için video oyunlarının kullanımını nasıl bilgilendirebileceğine dair kişisel bir örnek sunan makalenin baş yazarı Tim Jordan'ın danışmanıydı.

Doktorasını Georgie State Üniversitesi'nden 2021 yılında fizik ve astronomi alanında alan Jordan'ın, çocukken bir gözü zayıf görüyordu. Yaklaşık 5 yaşındayken bir araştırma çalışmasının parçası olarak, zayıf gören gözünün görüşünü güçlendirmenin bir yolu olarak, Jordan'dan, sağlam gözünü kapatması ve video oyunları oynaması istendi. Jordan, video oyunu eğitimi için, resmi olarak kör olan gözünü, görsel işleme için güçlü bir kapasiteye geliştirmeye ve sonunda lakros ve paintball oynamasına izin vermesine yardımcı olduğunu söylüyor. Jordan, şu anda Los Angeles'taki Kaliforniya Üniversitesi'nde doktora sonrası araştırmacısı.

Tüm Reklamları Kapat

Georgia State araştırma projesi, 28'i normal video oyunu oyuncuları ve 19'u oyuncu olmayanlar olarak kategorize edilen 47 üniversite çağındaki katılımcıyı içeriyordu.

Denekler, bir işareti görmelerine izin veren aynaya sahip fMRI makinesinin içine yerleştirildi ve ardından hareketli noktaların bir görüntüsünü aldı. Katılımcılardan, noktaların hareket ettiği yönü belirtmek için sağ veya sol elleriyle bir düğmeye basmaları veya herhangi bir yön hareketi yoksa, düğmeye basmaya direnmeleri istendi.

Araştırma, video oyunu oyuncularının tepkilerinde daha hızlı ve daha isabetli olduğunu buldu.[1] Ortaya çıkan beyin taramalarının analizi, farklılıkların beynin belirli bölümlerinde artan aktivite ile ilişkili olduğunu buldu. Yazarlar, araştırma sonuçları üzerine şunları yazdı:

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Bu sonuçlar; video oyunu oynamanın, karar verme becerilerini geliştirmek için duyum, algı ve eylem haritalama alt süreçlerinden birkaçını potansiyel olarak geliştirdiğini göstermektedir. Sonuçlar, video oyunlarının görev performansını iyileştirmek için beyni nasıl değiştirdiğini ve göreve özgü aktiviteyi artırmaya yönelik potansiyel etkilerini aydınlatmaya başlamaktadır.

Araştırma ayrıca, hız ve isabet arasında bir takas olmadığını da gösteriyor. Çünkü video oyunu oyuncuları, her iki ölçümde de daha iyi sonuçlar elde ediyor. Yazarlar şöyle diyor:

Bu hız-isabet takası eksikliği, video oyunu oynamanın karar vermeyle ilgili olmasından ötürü, bilişsel eğitim için iyi bir aday olduğunu göstermektedir.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
49
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

Medya İrtibat

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • İnanılmaz 18
  • Tebrikler! 15
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 9
  • Merak Uyandırıcı! 5
  • Bilim Budur! 3
  • Umut Verici! 3
  • Muhteşem! 2
  • Grrr... *@$# 2
  • Güldürdü 0
  • Üzücü! 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • ^ T. Jordan, et al. (2022). Video Game Players Have Improved Decision-Making Abilities And Enhanced Brain Activities. Neuroimage: Reports, sf: 100112. doi: 10.1016/j.ynirp.2022.100112. | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 29/03/2024 12:27:34 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/13211

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Alan
Astrobiyoloji
Alkol
Yaşanabilir Gezegen
Çekirdek
Tohum
Botanik
Nöron
Makina
Karanlık
Uydu
Aminoasit
Geometri
Sayı
Mantık Hatası
Beyin
Bilişsel
Hominid
Evren
Süt
Araştırma
Filogenetik
Homo Sapiens
İspat
Güneş
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
G. Selamet, et al. Video Oyunu Oynayanların, Gelişmiş Beyin Aktivitesi ve Karar Verme Becerisine Sahip Olduğu Bulundu!. (12 Kasım 2022). Alındığı Tarih: 29 Mart 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/13211
Selamet, G., Şahin, D. (2022, November 12). Video Oyunu Oynayanların, Gelişmiş Beyin Aktivitesi ve Karar Verme Becerisine Sahip Olduğu Bulundu!. Evrim Ağacı. Retrieved March 29, 2024. from https://evrimagaci.org/s/13211
G. Selamet, et al. “Video Oyunu Oynayanların, Gelişmiş Beyin Aktivitesi ve Karar Verme Becerisine Sahip Olduğu Bulundu!.” Edited by Damla Şahin. Evrim Ağacı, 12 Nov. 2022, https://evrimagaci.org/s/13211.
Selamet, Gökalp. Şahin, Damla. “Video Oyunu Oynayanların, Gelişmiş Beyin Aktivitesi ve Karar Verme Becerisine Sahip Olduğu Bulundu!.” Edited by Damla Şahin. Evrim Ağacı, November 12, 2022. https://evrimagaci.org/s/13211.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close