Verilen Nefesteki Karbon Monoksit Oranı, Kalp Krizi Nedeniyle Ölüm Riskini Belirlemekte Kullanılabilir!
Sigara İçenlerin Nefeslerindeki Karbon Monoksit Oranlarının Artması, Kalp Krizi Nedeniyle Ölüm Riskini 23 Kata Kadar Artırıyor!
Bu haber 2 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.
2022 ESC Kongresinde sunulan bir araştırmada, aşırı sigara içtiği veya duman soluduğu için verilen nefesteki karbon monoksit düzeyi 13 ppm ve üzerine çıkan kişilerde kalp krizi nedeniyle ölüm veya kötü prognoz riskinin 23 kat arttığı keşfedildi! Araştırmacılardan olan Paris Lariboisiere Hastanesi Profesörü Patrick Henry şöyle açıklıyor:
Nefesteki karbon monoksit miktarı sadece kaç tane sigara içtiğinizle değil aynı zamanda nasıl içtiğinizle de doğrudan bağlantılı. Bireyler dumanı içlerine çekebilirler ya da hiç çekmeyebilirler. Sigarayı baştan sona kadar içebilir ya da sigaranın küllükte öylece yanmasına izin verebilirler. Sigaranın nerede içildiği de önemli bir rol oynuyor. Havalandırmasız küçük bir odada sigara içmek, karbon monoksit yoğunluğunu dışarıda içmeye kıyasla arttırıyor.
Sigara yakıldığında; motorlu taşıtların egzozunda, pislikte ve bozuk ocaklarda da bulunan ve oldukça zehirli bir gaz olan karbon monoksit açığa çıkar. Karbon monoksit, kanda oksijenin yerini alabilir ve ölümcül olabilir. Profesör Henry şöyle söylüyor:
Kalp krizi gibi akut kardiyak olayı yaşayan hastaların koroner atardamarlarında yeteri kadar oksijen olmaz. Eğer oksijenin bir kısmının yerini karbon monoksit alırsa durumun çok daha fazla ağırlaşacağı hipotezini öne sürdük.
Nisan 2021'de iki hafta boyunca araştırmacılar, araştırmalarını Fransa'daki ICCU hastanesinin 39 yoğun kalp bakım ünitesinde sürdürdüler. Akut kardiyak olaylar nedeniyle birbiri ardına hastaneye yatan yetişkinlerin, iki saat içinde ekspiratuar karbon monoksiti ölçüldü. Toplamda 1,379 hastadan veri toplandı. Hastaların %70'i erkekti, yaş ortalamaları ise 63'tü. Hastaların 720'si (%52) akut koroner sendromu, 186'sı (%13) akut kalp yetmezliği ve 473'ü (%34) başka akut kardiyak rahatsızlıkları sebebiyle hastaneye yatırılmıştı. Araştırmanın yapıldığı ICCU hastanesinde ortalama yatış süresi 5 gündü.
Hastalara sigara içme durumları soruldu. Hastaların üçte biri (%33) sigara içmiyordu. Geriye kalanların %39'u eski içici, %27'si ise aktif içiciydi. Sigara içmeyenlerle eski içicilerin karbon monoksit düzeyleri benzerdi (sırasıyla ortalama 3.6 ve 3.3 ppm, p=0.12). Aktif içicilerde ise bu düzey çok daha yüksekti (ortalama 9.9 ppm; p<0.001).
Araştırmacılar karbon monoksit düzeyi ile hastane içi yaşanan ölüm, resusite edilmiş kalp durması veya kardiyojenik şok gibi majör advers olayların birincil sonuçları arasındaki ilişkiyi analiz ettiler. Hastaların 58'i (%4.2) hastanedeyken bir majör advers olayı yaşadı. Karbon monoksit düzeyi, birim ppm başına 1.14 olasılık oranıyla, aktif içicilerdeki majör advers olayları ile önemli ölçüde bağlantılıydı. Yani karbon monoksitteki her bir ppm artışı için olayın gerçekleşme olasılığı da %14 artıyordu.
Araştırmacılar; 13 ppm'i, daha kötü bir prognozun tahmini için ideal alt sınır olarak belirlediler. Aradaki ilişkiyi etkileyebilecek yaş, cinsiyet, diyabet, sigara içme durumu, kardiyovasküler hastalık geçmişi, kronik böbrek rahatsızlığı, kanser geçmişi ve hastaneye yatış nedenleri gibi faktörleri belirleyip karbon monoksit düzeyi 13 ppm'in üstü ve altında olanları karşılaştırdılar.
Karbon monoksit düzeyleri 13 ppm'in üstünde olan içicilerde majör advers olay olasılığının 23 kat daha fazla olduğunu tespit ettiler. Karbon monoksit düzeyi 13 ppm veya altı olan sigara kullanıcılarında ise majör advers olay oranları, sigara içmeyen ya da eskiden içenlerle benzerdi (p=0.65). Sigara içenlerin neredeyse beşte biri (%19), 13 ppm üzerinde karbon monoksit düzeyine sahipken bu oran hiç sigara içmeyen veya eskiden içenlerde %2'den daha azdı. Profesör Henry şöyle açıklıyor:
Çalışmamız, sigara kullanan biri akut kardiyak olayından hastaneye kaldırıldığında gerçekleşen daha kötü bir prognozun, 13 ppm üzeri karbon monoksit düzeyiyle ilişkili olduğunu gösteriyor. Ayrıca advers olayların öngörülmesinde karbon monoksit düzeyinin sigara içme durumuna göre çok daha etkili olduğunu fark ettik. Bulgularımıza göre, prognozlarını daha iyi değerlendirmek için kalp hastalarının ekshale karbon monoksit düzeyleri ölçülebilir. Karbon monoksit zehirlenmesi, kandaki zararlı miktarı anında azaltacak yüksek akımlı oksijen ile tedavi edilebilir. Karbon monoksit düzeyleri 13 ppm'in üstünde olan sigara kullanıcılarının kalp krizinden sonraki durumlarını bu tedavinin iyileştirip iyileştirmeyeceğini belirlemek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç var.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 11
- 6
- 3
- 2
- 1
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 17/11/2024 19:15:11 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/12423
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.