Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Uzun burunlu maymun (Nasalis larvatus)

2 dakika
41,436
Uzun burunlu maymun (Nasalis larvatus)
Tüm Reklamları Kapat
Uzun burunlu maymun
  • Bilimsel Adı Nasalis larvatus
  • Halk Arasındaki Türkçe Adı Uzun burunlu maymun
  • Halk Arasındaki İngilizce Adı Proboscis Monkey
Taksonomi
  • Bu içerik, Evrim Ağacı'nın tür gözlemleri ve türlere dair bilgileri barındıran Yaşam Ağacı projesinin bir parçası olarak hazırlanmıştır.
  • Gözlem Ekle

Gözlem Bilgileri

Bu tür henüz Evrim Ağacı tarafından gözlenmemiştir.

Tanım ve Genel Bilgiler

Proboscis Maymunu veya Latince adıyla Nasalis larvatus, ağaçta yaşayan, Güney-Doğu Asya’daki Borneo adasında bulunan endemik bir türdür. Bu tür, Eski Dünya Maymunları'ndan Colobinae familyasına mensuptur. En karakteristik fiziksel özellikleri ise hiç kuşkusuz uzun burunlarıdır. 

Nasalis larvatus, Tibet Makak’ı ve Gri Langur ile birlikte Asya kıtasının en büyük maymunlarındandır. Erkek Proboscisler 66 - 72 cm. arasında boya ve 30 kg. ağırlığa ulaşabilirlerken, dişi Proboscisler en fazla 62 cm. boy ve 15 kg. ağırlığa ulaşabilirler. Bu cinsel çiftbiçimlilik sadece uzunluk ve ağırlıkta sınır kalmıyor, ayrıca erkeklerin burnu 10cm iken, dişilerin burnu da erkeklerden daha kısadır fakat hala diğer primatlara oranla uzundur. Erkekler uzun burunlarını dişiyi ilişkiye davet etmek için kullanabilir. Bir diğer kullanma amaçları ise hem iletişim kurmak hem de çevredeki tehlikeleri karşı uyarmaktır. Tehlike anında burunları kan ile dolar ve normalde çıkardıklarından çok daha boğuk bir ses çıkarırlar. 

Ekolojik Dağılım ve Habitat

Borneo adasında endemik olan bu tür ayrıca Burnei, Endonezya ve Malezyada’da bulunabilir. Genel olarak sahillerde ve nehir kenarlarında yaşarlar. Ayrıca bataklık ormanları, bodur bataklık ormanları, kauçuk ormanları, kalker tepe ormanlar, tropikal ormanlar ve sarp kayalıklarda da bulunabilirler. Suya oldukça yakın yaşamayı tercih ederler yani en sucul primatlardandırlar ve iyi de yüzücüdürler. Su altında 20 metre kadar yüzebilmektedirler. Sucul olmalarından dolayı, bazılarının baş avcılarından olan timsahlardan kaçabilmeleri için ayakları perdeli bir şekilde evrimleşmiştir.

Popülasyon ve Koruma Statüsü

Fakat ne yazık ki insanoğlu bu türün de sonunu getirmek üzere... Koruma altına alınan türlerden biri olan Nasalis larvatus’un 1977 yılında 6.400 civarında bulunduğu tahmin edilirken, son yapılan sayımlarda bu sayının 1.000e gerilediği görülmüştür. Borneo’da bu türü avlama yasağı getirlimiştir.  Tür, IUCN tarafından "soyu tehdit altında" statüsündedir.

Davranış ve Etoloji

Proboscisler genelde grup olarak yaşarlar, bir erişkin erkek, bir kaç tane erişkin dişi ve onların yavruları şeklinde. Fakat çoğunluğu erkek olan gruplar da mevcuttur. Küçük, egemen gruplar halinde fakat toplu bir şekilde yaşarlar. Birlikte seyahat ederler fakat yine de her birey kendi grubundakilerle birliktedir. Tek erkekli gruplar 9-19 bireyden oluşurken, tüm topluluk 60 bireye ulaşmaktadır. Tek erkekli gruplardaki erkekler 6-8 yıl kadar grupta kaldıktan sonra yetişkin olurlar ve sadece erkeklerin bulunduğu gruba katılırlar. Bazen de dişiler bebeklerinin öldürülmesini engellemek için, besin yarışını azaltmak için ve ya sosyal statüdeki yükselişten ötürü gruplarını terk edebilirler. 

Dişiler 5 yaşındayken cinsel olgunluğa ulaşırlar. Genel olarak Kasım - Şubat ayları arasında olan çiftleşme döneminde birleşme sadece yarım dakika sürer ve yeni bireyin doğması Mart - Mayıs aylarında gerçekleşir (170 - 200 gün). 

Tüm Reklamları Kapat

Diyet ve Metabolizma

Bir çok enteresan özelliği olan bu türün bir diğer enteresan özeliği de mevsimsel olarak diyetlerini değiştirmeleridir. Ocak - Mayıs ayları arasında meyve yerlerken Haziran ve Aralık ayları arasında yaprak yemektedirler. 

Etimoloji

Uzun burunlu maymun, ya da diğer bir adı olan proboscis maymunu olarak bilinir. Proboscis, İngilizce "uzun burunlu" veyahut "hortum" anlamında kullanılır.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Güldürdü 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 12/12/2024 17:31:12 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/2279

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Taklit
Sars Virüsü
Salgın
Hücre
Göğüs Hastalığı
Gazetecilik
Şiddet
Ribozim
Nükleer Enerji
Kuantum Fiziği
Aminoasit
Afrika
Organ
Periyodik Cetvel
Malzeme
Bilim İnsanı
Fosil
Organizma
Hava
Yörünge
Komplo Teorisi
Yaşanabilir Gezegen
Bilim Tarihi
Kurbağa
Kadın Doğum
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
M. Öztürk, et al. Uzun burunlu maymun (Nasalis larvatus). (1 Mayıs 2014). Alındığı Tarih: 12 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/2279
Öztürk, M., Bakırcı, Ç. M. (2014, May 01). Uzun burunlu maymun (Nasalis larvatus). Evrim Ağacı. Retrieved December 12, 2024. from https://evrimagaci.org/s/2279
M. Öztürk, et al. “Uzun burunlu maymun (Nasalis larvatus).” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 01 May. 2014, https://evrimagaci.org/s/2279.
Öztürk, Meriç. Bakırcı, Çağrı Mert. “Uzun burunlu maymun (Nasalis larvatus).” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, May 01, 2014. https://evrimagaci.org/s/2279.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close