Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Uzay Gibi Düşük Kütleçekimi Olan Yerlerde Bebek Yapılabilir mi?

2 dakika
13,803
Uzay Gibi Düşük Kütleçekimi Olan Yerlerde Bebek Yapılabilir mi? New York Post
Tüm Reklamları Kapat

Mars’ta koloni kurma fikri, artık bilimkurgu filmlerine özgü bir konu değil; ciddi ciddi planladığımız gerçekliklerden birisi. Dolayısıyla var oluşumuz için hayatî olan şu soruyu da sormamız şart: Uzayda bebek yapmak mümkün müdür?

Kütleçekiminin önemini, uzayda uzun zaman geçiren astronotlar üzerinde gözlemleyebiliyoruz. Uzun süre düşük kütleçekimine maruz kalan astronotlarda kemiklerin ve kasların zayıflaması, vücuttaki sıvı dengesinin sağlanamaması sonucu kafatasında artan sıvı basıncı ve buna bağlı görülen göz deformasyonları, ayrıca kan dolaşımının daha kolay sağlanmasıyla zayıflayan kalp kaslarının yol açtığı kalp ritim bozuklukları gözlenmektedir. Dahası, üremenin bazı temel dinamikleri kütleçekiminden doğrudan etkilenmektedir:

  • Kütleçekimsiz ortamda bulunan insanların hissettiği rahatsızlık hissi, cinsel ilişkide gereken romantik yakınlığı psikolojik olarak güçleştirmektedir.
  • Sperm hücreleri, yumurtaya doğru hareket edebilmek için kütleçekimine ihtiyaç duymaktadırlar.
  • Embriyonun anneye bağlanabilmesi ve bu bağ boyuna sıvı akışının düzgün sağlanabilmesi için kütleçekimi gerekmektedir.
  • Gelişimin belli aşamaları, kütleçekiminin etki ettiği yöne bağlı olarak gelişmektedir.

Bu ve bunun gibi sorunlar, uzayda üremeyi imkansız kılmasa bile, oldukça güçleştirmektedir. Bunun sınırlarını araştıran bilim insanları, çeşitli bulgulara ulaşmayı başarmışlardır.

Tüm Reklamları Kapat

Örneğin bir bebeğin ilk aşaması olan "döllenme" süreciyle ilgili olarak NASA araştırmacılarının denizkestanesi sperm ve yumurtalarıyla uzayda gerçekleştirdikleri deneyde, döllenmenin bozulmaya uğradığı görülmüştür.

Dünya üzerinde ağırlıksız ortam oluşturularak embriyonik kök hücrelerle gerçekleştirilen bir diğer çalışmada ise, ağırlıksız ortamda geliştirilen embriyonik kök hücrelerinde normal yer çekiminde geliştirilen hücrelere oranla %64’ünde gelişim farklılıkları ve bölünme sorunları gözlenmiştir.

2001 yılında uzaya gönderilen 20 hamile fare, normal boyuttaki yavrulara normal bir şekilde doğum yapmayı başarmışlardır ve onları sütleriyle normal biçimde besleyebilmişlerdir. Fareler uzaya gönderildiklerinde hamileliğin yaklaşık olarak ortalarındaydılar ve yavruların vestibüler sistemi (iç kulakta bulunan ve dengemizi sağlamamızı sağlayan sistem) yeni yeni gelişmekteydi. Araştırmacılar, bu sistemin düzgün gelişemediğini tespit ettiler. Farelerin Dünya'daki kardeşleri suya sırt üstü bırakıldıklarında kendilerini anında düzeltebilirken (yüz üstü dönebilirken), uzaydakilerin bir kısmı bunu zar zor başardı, bazıları ise hiç başaramadı. Ayrıca uzaydaki yavruların yön değişimi algıları da daha zayıf olacak biçimde gelişmişti.

Yapılan deneylerin sonuçları yakın gelecekte insanların uzayda üremelerine yönelik olumlu sonuçlar doğurmasa da, bu konudaki araştırmalar ve deneyler sürdürülmektedir. Kim bilir? Belki de gelecekte sıfır yerçekimine karşı genetiği değiştirilmiş insanlar uzay kaşifleri olabilirler.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
25
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • İnanılmaz 27
  • Tebrikler! 26
  • Merak Uyandırıcı! 18
  • Muhteşem! 17
  • Bilim Budur! 12
  • Umut Verici! 6
  • Üzücü! 6
  • Korkutucu! 6
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 5
  • İğrenç! 4
  • Güldürdü 2
  • Grrr... *@$# 2
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • NASA. Space Research Tests Role Of Gravity In Fertilization. (15 Ekim 2001). Alındığı Tarih: 20 Temmuz 2019. Alındığı Yer: Space Flight Now | Arşiv Bağlantısı
  • A. Wilkins. Making A Baby In Space Could Be Dangerous For All Involved. (14 Ekim 2010). Alındığı Tarih: 20 Temmuz 2019. Alındığı Yer: Gizmodo | Arşiv Bağlantısı
  • B. Keim. Making Babies In Space May Be Harder Than It Sounds. (25 Ağustos 2009). Alındığı Tarih: 20 Temmuz 2019. Alındığı Yer: Wired | Arşiv Bağlantısı
  • C. Q. Choi. Embryonic Idea: Human Procreation In Space Would Be Perilous. (14 Ekim 2010). Alındığı Tarih: 20 Temmuz 2019. Alındığı Yer: Space | Arşiv Bağlantısı
  • S. Stierwalt. Can A Human Give Birth In Space?. (25 Haziran 2015). Alındığı Tarih: 20 Temmuz 2019. Alındığı Yer: Cornell University | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/12/2024 19:40:14 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/4469

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Araştırmacılar
İspat Yükü
Irk
Diş Hastalıkları
Kedigiller
Neandertal
Uzun
Doktor
Göğüs Hastalığı
Yayılım
Google
Beslenme
Tehlike
Risk
Aslan
Obezite
Radyasyon
Büyük Patlama
Işık Hızı
Genel Halk
Kuantum Fiziği
Bilimkurgu
Evren
Fosil
İklim
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
G. G. Eren, et al. Uzay Gibi Düşük Kütleçekimi Olan Yerlerde Bebek Yapılabilir mi?. (10 Ağustos 2016). Alındığı Tarih: 21 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/4469
Eren, G. G., Bakırcı, Ç. M. (2016, August 10). Uzay Gibi Düşük Kütleçekimi Olan Yerlerde Bebek Yapılabilir mi?. Evrim Ağacı. Retrieved December 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/4469
G. G. Eren, et al. “Uzay Gibi Düşük Kütleçekimi Olan Yerlerde Bebek Yapılabilir mi?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 10 Aug. 2016, https://evrimagaci.org/s/4469.
Eren, Güniz Göze. Bakırcı, Çağrı Mert. “Uzay Gibi Düşük Kütleçekimi Olan Yerlerde Bebek Yapılabilir mi?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, August 10, 2016. https://evrimagaci.org/s/4469.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close