Uykunun İlk Yarısında Beyin Bağlantıları Sıfırlanıyor Olabilir!
Bu haber 7 ay öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.
Londra Üniversitesi Akademisinden araştırmacıların balıklar üzerinde yaptığı yeni bir araştırmada nöronlar arasında uyanıkken kurulan yeni bağların gece uykusunun ilk yarısında zayıfladığı ortaya çıktı. Araştırmacılar, Nature dergisinde yayınlanan bulgularının uykunun rolü hakkında fikir verdiğini ancak gece uykusunun ikinci yarısının hâlâ gizemini koruduğunu belirtiyor.
Çalışma yine de uykunun rolü hakkında bir fikir veriyor ve bu konuda önemli bir teori olan ve uykunun beyin için bir sıfırlama görevi gördüğünü öne süren Sinaptik Homeostaz Hipotezini destekleyen sonuçlar ortaya koyuyor. UCL Hücre ve Gelişim Biyolojisi ve UCL Kulak Enstitüsü’nden araştırmanın ilk yazarı Dr. Anya Suppermpool şöyle anlatıyor:
Bulgularımız, uykunun beyindeki bağlantıları zayıflatarak ertesi gün daha fazla öğrenme ve yeni bağlantılar için hazırlık yaptığı teorisine ağırlık kazandırıyor. Ancak çalışmamız bize gecenin ikinci yarısında ne olduğu hakkında bir şey söylemiyor.
Bilim insanları, çalışma için sinapsları (beyin hücreleri arasında iletişim kuran yapılar) daha kolay görülebilen, optik olarak yarı saydam zebra balığı kullandılar. Araştırma ekibi balıkları birkaç uyku-uyanıklık döngüsü boyunca izledi. Hücre ve Gelişim Biyolojisi Profesörü ve araştırmanın baş yazarı Jason Rihel, şunları söylüyor:
Uyanık olduğumuzda beyin hücreleri arasındaki bağlantılar güçlenir ve daha karmaşık hale gelir. Eğer bu aktivite hız kesmeden devam ederse, enerjik olarak sürdürülemez olacaktır. Beyin hücreleri arasında çok fazla aktif bağlantı olması, ertesi gün yeni bağlantıların kurulmasını engelleyebilir. Uykunun işlevi tam olarak ne olduğu gizemini korusa da beynin ertesi gün yeni şeyler öğrenmeye hazırlık yapması için bağlantıların zayıflatıldığı 'çevrim dışı' dönem olabilir.
Bulgular, beyin hücrelerinin uyanıklık saatlerinde daha fazla bağlantı kurduğunu, daha sonra uyku sırasında bunların kesildiğini gösterdi. Bu durum, hayvanın dinlenmeye geçmeden önce ne kadar uyku ihtiyacı olduğuna bağlıydı. Balık birkaç saat daha uykudan mahrum bırakıldığında, hayvan uyuyana kadar bağlantılar artmaya devam etti. Profesör Rihel şöyle devam ediyor:
Eğer gözlemlediğimiz örüntüler insanlarda da geçerliyse, bulgularımız uykunun baskısı hala düşükken, öğlen uykusunda sinapsların bu yeniden şekillenmesinin gece olduğu kadar etkili olmayabileceğini gösteriyor.
Araştırmacılar ayrıca nöronlar arasındaki bağlantıların bu şekilde yeniden düzenlenmesinin çoğunlukla hayvanın gece uykusunun ilk yarısında gerçekleştiğini tespit etti. Bu durum, uyku döngüsünün bir parçası olan ve gecenin başında en güçlü olan yavaş dalga aktivitesi modelini destekliyor. Dr. Anya Suppermpool sözlerini şöyle bitiriyor:
Uykunun beyindeki atıkları temizlemek ve hasarlı hücrelerin onarmak için beynin kendine ayırdığı bir zaman dilimi olduğuna dair başka teoriler de var, belki de gecenin ikinci yarısında başka işlevler devreye giriyordur.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 2
- 1
- 1
- 1
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- A. Suppermpool, et al. (2024). Sleep Pressure Modulates Single-Neuron Synapse Number In Zebrafish. Nature, sf: 1-7. doi: 10.1038/s41586-024-07367-3. | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 22/12/2024 05:14:52 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/17485
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.