Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Uykunun İlk Yarısında Beyin Bağlantıları Sıfırlanıyor Olabilir!

Uykunun İlk Yarısında Beyin Bağlantıları Sıfırlanıyor Olabilir! Microsoft Copilot
2 dakika
947
Tüm Reklamları Kapat

Londra Üniversitesi Akademisinden araştırmacıların balıklar üzerinde yaptığı yeni bir araştırmada nöronlar arasında uyanıkken kurulan yeni bağların gece uykusunun ilk yarısında zayıfladığı ortaya çıktı. Araştırmacılar, Nature dergisinde yayınlanan bulgularının uykunun rolü hakkında fikir verdiğini ancak gece uykusunun ikinci yarısının hâlâ gizemini koruduğunu belirtiyor.

Çalışma yine de uykunun rolü hakkında bir fikir veriyor ve bu konuda önemli bir teori olan ve uykunun beyin için bir sıfırlama görevi gördüğünü öne süren Sinaptik Homeostaz Hipotezini destekleyen sonuçlar ortaya koyuyor. UCL Hücre ve Gelişim Biyolojisi ve UCL Kulak Enstitüsü’nden araştırmanın ilk yazarı Dr. Anya Suppermpool şöyle anlatıyor:

Bulgularımız, uykunun beyindeki bağlantıları zayıflatarak ertesi gün daha fazla öğrenme ve yeni bağlantılar için hazırlık yaptığı teorisine ağırlık kazandırıyor. Ancak çalışmamız bize gecenin ikinci yarısında ne olduğu hakkında bir şey söylemiyor.

Bilim insanları, çalışma için sinapsları (beyin hücreleri arasında iletişim kuran yapılar) daha kolay görülebilen, optik olarak yarı saydam zebra balığı kullandılar. Araştırma ekibi balıkları birkaç uyku-uyanıklık döngüsü boyunca izledi. Hücre ve Gelişim Biyolojisi Profesörü ve araştırmanın baş yazarı Jason Rihel, şunları söylüyor:

Tüm Reklamları Kapat

Uyanık olduğumuzda beyin hücreleri arasındaki bağlantılar güçlenir ve daha karmaşık hale gelir. Eğer bu aktivite hız kesmeden devam ederse, enerjik olarak sürdürülemez olacaktır. Beyin hücreleri arasında çok fazla aktif bağlantı olması, ertesi gün yeni bağlantıların kurulmasını engelleyebilir. Uykunun işlevi tam olarak ne olduğu gizemini korusa da beynin ertesi gün yeni şeyler öğrenmeye hazırlık yapması için bağlantıların zayıflatıldığı 'çevrim dışı' dönem olabilir.

Bulgular, beyin hücrelerinin uyanıklık saatlerinde daha fazla bağlantı kurduğunu, daha sonra uyku sırasında bunların kesildiğini gösterdi. Bu durum, hayvanın dinlenmeye geçmeden önce ne kadar uyku ihtiyacı olduğuna bağlıydı. Balık birkaç saat daha uykudan mahrum bırakıldığında, hayvan uyuyana kadar bağlantılar artmaya devam etti. Profesör Rihel şöyle devam ediyor:

Eğer gözlemlediğimiz örüntüler insanlarda da geçerliyse, bulgularımız uykunun baskısı hala düşükken, öğlen uykusunda sinapsların bu yeniden şekillenmesinin gece olduğu kadar etkili olmayabileceğini gösteriyor.

Araştırmacılar ayrıca nöronlar arasındaki bağlantıların bu şekilde yeniden düzenlenmesinin çoğunlukla hayvanın gece uykusunun ilk yarısında gerçekleştiğini tespit etti. Bu durum, uyku döngüsünün bir parçası olan ve gecenin başında en güçlü olan yavaş dalga aktivitesi modelini destekliyor. Dr. Anya Suppermpool sözlerini şöyle bitiriyor:

Uykunun beyindeki atıkları temizlemek ve hasarlı hücrelerin onarmak için beynin kendine ayırdığı bir zaman dilimi olduğuna dair başka teoriler de var, belki de gecenin ikinci yarısında başka işlevler devreye giriyordur.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
12
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

Medya İrtibat
  • University College London

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 1
  • Tebrikler! 1
  • Bilim Budur! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • A. Suppermpool, et al. (2024). Sleep Pressure Modulates Single-Neuron Synapse Number In Zebrafish. Nature, sf: 1-7. doi: 10.1038/s41586-024-07367-3. | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 17/05/2024 13:31:19 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/17485

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Hızlı
Safsata
Kuantum
Tahmin
Sayı
Molekül
Ara Geçiş Türleri
Çiçek
Elektrokimya
Radyasyon
Beslenme Davranışı
Kütle
Embriyo
Biyoçeşitlilik
İstatistik
Model
Doku
Kimyasal Element
Mars
Cinsellik Araştırmaları
Davranış
Çekirdek
Asit
Yayılım
Hamilelik
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
U. Derin. Uykunun İlk Yarısında Beyin Bağlantıları Sıfırlanıyor Olabilir!. (2 Mayıs 2024). Alındığı Tarih: 17 Mayıs 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/17485
Derin, U. (2024, May 02). Uykunun İlk Yarısında Beyin Bağlantıları Sıfırlanıyor Olabilir!. Evrim Ağacı. Retrieved May 17, 2024. from https://evrimagaci.org/s/17485
U. Derin. “Uykunun İlk Yarısında Beyin Bağlantıları Sıfırlanıyor Olabilir!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, 02 May. 2024, https://evrimagaci.org/s/17485.
Derin, Ufuk. “Uykunun İlk Yarısında Beyin Bağlantıları Sıfırlanıyor Olabilir!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, May 02, 2024. https://evrimagaci.org/s/17485.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close