Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Blog Yazılarım
Bakteriler
Yağ
Biyocoğrafya
Kuantum
Bilim
Doku
Beyin
Deniz
Yıldız
Ay Görevleri
Homo Sapiens
Grup
Anatomi
İklim
İnsanlar
Ağız
Yılan
Küresel Salgın
Bağışıklık
Afrika
Karbon
Balina
Hafıza
Yangın
Hidrojen
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Rastgele Soru
Blog Yazısı
Ali Koray Kaya
Blog Yazarı 3 saat önce 1 dk.

Yıllardan beridir söylenen bir yalanı bu sefer mantık çerçevesi içerisinde yorumlayarak çürüteceğiz. Atatürk'ün kendisi de diktatör olmadığını ifade ediyor. Gerçekten de yaşadığı zorluklar kendisinin diktatör olmadığını gösteriyor. Murat Bahadır Akkoyunlu, Küresel Çeteye İnfaz: Kökte Siyasi Çözümleme adlı eserinde konuya değinmiş ve çeşitli yorumlarla bu yalanı çürüten araştırmacılardan olmuştur. Kendisinin bu eserinden faydalanarak Atatürk'e diktatör diyenlere yalanlarını aynen iade edelim! Sırayla gidelim:

1- Atatürk'ün davasına sadık adam sayısı azdır,

0
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Blog Yazısı
Emre Kılınç
Blog Yazarı 4 saat önce 3 dk.

Keşifin Ayak İzleri

New Jersey, Princeton'daki İleri Araştırmalar Enstitüsü'nden Sihao Cheng ve meslektaşları, 2017 OF201 olarak bilinen nesneyi ilk kez Şili'deki Victor M. Blanco Teleskobu'ndan alınan bir astronomik görüntü veritabanında parlak bir nokta olarak tespit ettiler. Bu nesne, "9. Gezegen", "Gezegen X" olarak tanımlanan teorik gezegene ışık tutuyor olabilir.

1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Blog Yazısı
1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Blog Yazısı
Zenit Tercüme İzmir O. Kürşat Serttürk
Blog Yazarı 16 saat önce 1 dk.

Caduceus'un (Hermes’in Asası) kökeni Yunan mitolojisine dayansa da, sembolü daha eski, Mezopotamya ve Yakın Doğu uygarlıklarına kadar uzanmaktadır. Bazı araştırmacılar, caduceus’un iki yılan motifinin Mezopotamya’da MÖ 3000-4000 yıllarına kadar uzanan mühürlerde görüldüğünü belirtir. İki yılan motifinin Mısır’da da MÖ 3900-2950 yılları arasında kullanıldığına dair kanıtlar vardır. Mısır mitolojisinde caduceus, iki yılanın bir asa etrafında dolandığı ve genellikle kanatlarla taçlandırıldığı sembol olup Thoth’un rehberliği ve korumasını simgeleyen bir amulet olarak kullanılmıştır. Özellikle kutsal kobra (Uraeus) firavunların tacında yer alır ve kraliyet otoritesinin, ilahi korumanın simgesidir. Caduceus’taki iki yılan, Mısır mitolojisinde yaşam ve ölüm, düzen ve kaos gibi karşıt güçlerin dengesi ve uyumunu simgeler. Bu anlamda caduceus, evrendeki zıtlıkların birliği ve denge prensibini yansıtır. MÖ 2. yüzyıl ve sonrasında, caduceus simgesi Hermetika metinlerinde (Hermes Trismegistus’a atfedilen Mısır-Yunan ezoterik metinleri) simya ve astrolojiyle ilişkilendirilmiştir. Simyada caduceus, iki yılanın birbirine dolanmasıyla eril ve dişil, ruhsal ve maddi, ateş ve su gibi zıt güçlerin birleşmesini temsil eder. Bu, simyada temel prensip olan “solve et coagula” (çöz ve birleştir) ilkesinin sembolik ifadesidir. Caduceus’un tıbbi sembol olarak kullanımı ise tarihsel olarak bir karışıklığa dayanır. İlk önemli tıbbi kullanım örneği, 1902 yılında Amerikan Ordusu Tıbbi Kolordusu’nun bu sembolü benimsemesiyle ortaya çıkmıştır.

1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Blog Yazısı
Ozan Bayrak
Ozan Bayrak
1,549 UP
Blog Yazarı 18 saat önce 6 dk.

Modern Mizahın Kırık Aynası: Gibi, Absürd ve Sahte Benlik”

Modern çağın bireyi, yalnızca var olmaya değil, aynı zamanda “görünmeye” mecbur bırakılmıştır. Estetik kaygılar, başarı odağı ve sosyal uyum baskısı, bireyin benlik algısını şekillendiren temel güçler haline gelmiştir. Bu gerçeklik, Gibi dizisinin mizah ve absürtlükle harmanladığı hikâyelerinde sık sık karşımıza çıkar. 6. sezonun 10. bölümünde, yaz tatili için bir sahil planı yapan karakterler üzerinden dış görünüş, kendilik algısı ve grup psikolojisi gibi temalar, ironik ve çarpıcı bir biçimde işlenir. Ersoy’un fazla kiloları nedeniyle yaşadığı aşağılık duygusu, Yılmaz’ın sorgulayan tavrı ve İlkkan’ın sahte özgüveniyle örülü dünyası, günümüz bireyinin varoluşsal gerilimlerine ışık tutar. Bu yazıda, söz konusu bölümden yola çıkarak bireyin toplumsal normlar karşısındaki kırılganlığını, görünürlük uğruna sergilediği kimlik performanslarını ve “benlik” meselesini irdeleyeceğiz.

0
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close