Aşk dediğin nedir ki
Tenden bedenden sıyrık
Aşk dediğin nedir ki
Tenden bedenden sıyrık
Daha önce hiç Temmuz ve Ağustos aylarının neden art arda 31 günden oluştuğunu düşündünüz mü? Bu her gün baktığımız ama çoğu zaman sorgulamadığımız küçük detay, aslında antik Roma’nın gücünü, politik rekabetini ve zaman algımızın nasıl şekillendiğini gözler önüne seren tarihi bir iz barındırıyor.
İnsanlık tarihi boyunca zamanın ölçülmesi sadece pratik bir ihtiyaç değil, aynı zamanda siyasi bir güç gösterisi olmuştur. Roma İmparatorluğu döneminde kullanılan Jülyen takvimi, bu gücün somut bir örneğidir. Jülyen takviminden önce Roma’da kullanılan sistem, ay döngülerine dayanan ve politik müdahalelere açık bir yapıdaydı. Bu eski Roma takvimi 355 günlük bir yılı esas alıyor, ayların uzunluğu senato kararlarıyla değiştirilebiliyor ve yıl içine keyfi olarak günler eklenip çıkarılabiliyordu. Bu durum, özellikle seçim tarihlerinde manipülasyona açık bir ortam yaratıyordu.
Gregor Mendel, bezelyeler üzerinde yaptığı deneylerle kalıtımın temel yasalarını ortaya koydu. Ancak, Mendel’in incelediği yedi bezelye özelliğinden üçünün genetik temelleri 160 yıl boyunca bilinmedi. Mendel, bezelyelerde yedi farklı özellik üzerinde deneyler yapmıştı: tohum rengi, tohum şekli, kabuk rengi, kabuk şekli, çiçek rengi, çiçek konumu ve sap uzunluğu. Bu özelliklerin kalıtımını nesiller boyunca takip ederek, dominant ve resesif gen kavramlarını ortaya koydu. Şimdi, 700 farklı bezelye çeşidinin genomlarının karşılaştırılmasıyla bu gizem çözüldü. Son yıllarda yapılan genomik çalışmalar sayesinde, 700 farklı bezelye çeşidinin DNA dizilimleri karşılaştırıldı. Bu kapsamlı analiz, Mendel’in incelediği yedi özellikten üçünün genetik temelini ortaya çıkardı. Böylece bezelye kabuğunun sarı rengi, kabuk şekli ve çiçeklerin konumu ile ilgili genler ilk kez kesin olarak tanımlandı.
Sonsuzun Peşinde: Bir Hakikat Arayışçısının Notları
Genel Bilgi:Bu çalışma,hakikat arayışı ve ilk neden kavramlarını tarihsel, felsefi ve bilimsel perspektiflerle ele alarak insanın bilgiyle kurduğu anlam ilişkisini incelemektedir.Kant,Newton ve Einstein gibi öncü düşünürlerin katkıları ışığında, hakikatin epistemolojik doğası ve evrenin kökensel yapısına dair sorular analiz edilmektedir.Nihai amaç,bireysel düşünsel yolculukların insanlık birikimine nasıl eklemlendiğini ortaya koymaktır.
Salvador Dali
İspanyol ressamı (Figueras, Katalonya, 1904–Figueras, 1989).
Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.