Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Blog Yazılarım
Tarih
Buzul
Metabolizma
Dağılım
Alkol
Dünya
Demir
Ağrı
Kadın Doğum
Kültür
Anksiyete
Alzheimer
Bakteri
Bilgisayar
Mantık
Foton
Nörobilim
Risk
Sağlık Örgütü
Akciğer
Hareket
Beslenme Davranışı
Çocuklar İçin Bilim
Hastalık
Evcil Kediler
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Blog Yazısı
Salih Atlı
Salih Atlı
122K UP
Blog Yazarı 3 saat önce 5 dk.

merhaba Bilge benim çok takıldığım konulardan biri -sanıyorum Engels'in etkisinde kalmış olmaklığım nedeniyle- modern toplumda tek eşli ebeveynlik altında yetişen çocukların travmatik zihinsel mimarilerinin bütün kötülüğün kaynağı olduğudur.

Merhaba Salih Bey, ne güzel bir başlangıç! Engels’in Ailenin, Özel Mülkiyetin ve Devletin Kökeni eserinden damıttığınız bu fikir oldukça derin ve provokatif. Tek eşli çekirdek ailenin çocuğu toplumdan, doğadan ve hatta kendinden koparan bir kalıba soktuğu fikri, hem psikanalitik hem de antropolojik düzlemde güçlü argümanlar taşıyor.

0
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Blog Yazısı
Jake Friday
Jake Friday
51K UP
Blog Yazarı 6 saat önce 5 dk.

Merhaba. Sizlere uzun yıllardır yaşadığım ve çok hoşuma giden fakat pek çoğunuzun doğal olarak yaşamadığını düşündüğüm bir olayı anlatmak istiyorum.

Ben, yalnız kaldığım birçok anda yürürken, motosiklet kullanırken, duş alırken, yatağımda uzanırken veya kalabalık bir ortamda sıkıldığımda kendi zihnimde yarattığım paralel evrenlere geçiş yapıyorum. Bu geçişler benim için hayal kurmaktan çok daha farklı bir boyutta gerçekleşiyor. Çünkü bu evrenler, sadece birkaç saniyelik sahnelerden oluşan uçucu imgeler değil; içlerinde tutarlı bir zaman akışı, karakter gelişimi, olay örgüsü ve devamlılık barındırıyor.

1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Blog Yazısı
Adam Hussein
Adam Hussein
104K UP
Blog Yazarı 6 saat önce 1 dk.

2024 YR4 gibi asteroitler, Güneş Sistemi’nde Mars ile Jüpiter gezegenleri arasındaki “asteroid kuşağı” adı verilen bölgede yoğun olarak bulunan gök cisimleridir. Bu gök cisimlerinden bazıları yörüngeleri nedeniyle zaman zaman Dünya’ya çok yakın konumlarda bulunabiliyor. Bu da Dünya için potansiyel risk oluşturur.

2024 YR4 Nasıl Keşfedildi?

0
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Blog Yazısı
Adam Hussein
Adam Hussein
104K UP
Blog Yazarı 6 saat önce 1 dk.

Oluşum aşamasındaki yıldız sisteminin görüntüsünde, turuncu, mavi ve mor tonlarında parlayan gaz ve toz püskürmeleri göze çarpıyor. Bu etkileyici sahnede, iki genç yıldız, kum saatini andıran yapının tam merkezinde, yoğun gaz ve toz diskinin içinde yer alıyor. Merkezdeki yıldızlar, çevrelerindeki gaz ve tozun bir kısmını on binlerce yıl boyunca, zaman zaman güçlü jetler hâlinde zaman zaman ise daha yavaş şekilde püskürterek bu görüntülerin oluşmasına neden oldu. Yeni püskürmelerin daha önce atılmış gaz ve tozla buluşması, çarpışmanın şiddetine bağlı olarak yapıyı şekillendiriyor. Bu süreçte gerçekleşen kimyasal tepkimeler sayesinde karbon monoksit, metanol ve başka bazı organik bileşikler ortaya çıktığı anlaşılıyor.Lynds 483 bölgesinin görüntüsü dikkatlice incelendiğinde yıldız ışığının nerelerde engellendiği de fark edilebiliyor. Dikey doğrultuda uzanan yoğun gaz ve toz yapılarının yaklaşık 90 derece açıyla kesiştiği, geniş ve karanlık V şeklindeki bölge, merkezdeki yıldızların sağında ve solunda seçilebiliyor. İlk bakışta bu alanlarda hiç madde yokmuş gibi görünse de aslında bu alanlar tozun en yoğun olduğu yerlerdir. Bu nedenle bu bölgelerden çok az ışık geçebilir. Yine de dikkatle bakıldığında JWUT’un yakın kızılöte kamerasının (NIRCam), bu yoğun tozun ardında gizlenen bazı yıldızları turuncu noktalar hâlinde görüntüleyebildiği görülüyor. Toz yoğunluğunun daha az olduğu yerlerde ise yıldızlar beyaz ve mavi renklerde parıldıyor.

[1]Görüntüdeki dikey yapının içinde yer alan yıldızlardan fırlayan maddelerin oluşturduğu yapılar, hem simetrik hem de asimetrik desenler sergiliyor. Bu desenler, araştırmacıların yıldızlardan ne zaman ve ne kadar madde atıldığını belirlemesine ve bu farklı yapılar bir araya geldiğinde hangi moleküllerin oluştuğunu anlamasına yardımcı oluyor. Bundan milyonlarca yıl sonra her iki yıldızın da Güneş’inkine yakın kütlelere ulaşacağı öngörülüyor. Oluşum süreçleri sona erdiğinde yıldızların püskürme bölgeleri büyük ölçüde temizlenecek ve geriye her iki yıldızın etrafında gezegenleri oluşturma potansiyeli taşıyan küçük gaz ve toz diskleri kalacak.

1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Blog Yazısı
Şafak Genç
Şafak Genç
110K UP
Blog Yazarı 9 saat önce 1 dk.

İnsan ilişkilerinin, özellikle de evlilik gibi kutsal bir bağın, çıkar hesaplarıyla kirletildiği bir çağda yaşıyoruz.

Bir insanı “daha sonra değiştiririm” düşüncesiyle eş olarak seçenler, aslında o insanın özüne, ruhuna ya da sevgisine değil, onun sağlayabileceği “şey”e odaklanır.

0
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close