Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Blog Yazılarım
Kalp
Oyun Teorisi
Hastalık Kontrolü
Nötron Yıldızı
Yas
Ses
Mantık
Kan
Evrimsel Psikoloji
Psikoloji
Toplum
Hayvan Davranışları
Öğrenme Teorileri
Terapi
Satürn
Böcek
Kadın Doğum
Ekosistem
Kurt
Gelişim
Direnç
Etoloji
Bilim İnsanı
Bitki
Böcekler
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Rastgele Soru
Blog Yazısı
Koji 00
Koji 00
21K UP
Blog Yazarı 7 saat önce

Sosyal medya da attığımız kalplerin, güzel yorumların, eski zamanlardaki halini biliyor musunuz?

Primatlar hayatta kalma ve sosyallik açısından aynı türde olanların üstündeki böcekleri keneleri vb...şeyleri temizleyerek hem sosyal hem politik hem de yemek açısından fayda sağlarlar. Karşılıklı tımar olması halinde tımar başarılı geçmiştir. Tımarı kabul edilmeyen genelde tek başına kalır. Ve doğa da yalnız kalmak ölüme giden kapıdan geçmek gibidir. Politik olarak işlenen tımarlar haricinde normal tımarlarda vardır. Bu tımarlarla politik olarak yükselirler. Ve 1. olmaya, alfa olmaya çalışırlar. Tabii bu her primat için geçerli değildir.

1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Blog Yazısı
Eren Erdoğan
Blog Yazarı 8 saat önce 2 dk.

Sığaçta depolanan enerji, sığacın deşarjı sırasında açığa çıkan toplam elektriksel enerjidir. Sığaç deşarj olurken akım sürekli akar ve potansiyel fark giderek azalır, deşarjın sonunda gerilim sıfıra iner. Deşarj sırasında bir elektronun, yüksek potansiyelden düşük potansiyele akarken açığa çıkardığı elektriksel enerjiyi; 1 C(Coulomb) yükün açığa çıkaracağı enerji olan ΔV ile elektronun yükünü çarparak bulabiliriz. Eğer ΔV sabit olsaydı, doğrudan ΔV ile Q’yu çarpıp toplam enerjiyi bulurduk. Ama akım aktıkça sığaçtaki yük azalır. Yük azaldıkça da, ΔV = Q/C denkleminden ΔV azalır. Bunu şu şekilde de düşünebiliriz. Deşarj ilk başladığında sığaçta yük maksimumken telin üzerindeki elektrik alan da maksimum olur. Bu yüzden akan elektronlara maksimum kuvvet etki eder ve akan elektronların hızı, kinetik enerjisi yani elektrik enerjisi maksimum olur. Sığaçtaki yükler azaldıkça akan elektronlara daha az kuvvet uygulanır ve akan elektronların enerjisi azalır. ΔV değiştiği için her elektronun enerjisini ayrı ayrı bulup toplamamız gerekir. ΔV, q'ya bağlı bir fonksiyon olur. ΔV= (1/C)q . Bu fonksiyon, eğimi 1/C olan doğrusal bir fonksiyon olur. Bu fonksiyonun grafiğini inceleyelim. Aşağıdaki görselde grafiği koydum.

Her bir sonsuz küçüklükteki dq'yu kendi ΔV'si ile çarpıp toplarsak toplam enerjiyi buluruz. ΔV.dq grafikte gösterdiğim gibi çizilebilen sonsuz tane, sonsuz incelikteki çizginin her birinin kendi alanını ifade eder. Bu sonsuz tane çizginin alanlarının toplamı da grafiğin altında kalan alanı ifade eder. Bu yüzden üçgenin altında kalan alanı bularak toplam depolanan enerjiyi bulabiliriz. O halde formül şöyle olur:

0
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Blog Yazısı
Okan Alver
Okan Alver
160K UP
Blog Yazarı 15 saat önce 7 dk.

Matematik uzun zamandır evrenin dili olarak kabul edilmiştir. Mantıksal kesinlik tarafından yönetilen mutlak doğrular sistemi. Ancak Kurt Gödel'in çığır açan eksiklik teoremleri, matematiksel bütünlük kavramını yerle bir ederek, yeterince güçlü herhangi bir matematiksel sistemde, sistemin kendi içinde kanıtlanamayan doğruların her zaman olacağını ortaya koymuştur. Bu keşif, matematiği dönüştürmekle kalmamış, aynı zamanda gerçeğin, bilginin ve hatta daha yüksek bir zekânın varlığı hakkında derin felsefi ve teolojik tartışmaları da ateşlemiştir.

Peki İnsan akıl yürütmesinden bağımsız olarak var olabilir mi? Gerçekliğimizi yöneten daha yüksek bir anlaşılabilirlik düzeyi var mıdır? Ve Gödel'in içgörüleri, Tanrı'nın varlığı için rasyonel bir temel sağlayabilir mi?

1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Blog Yazısı
2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Blog Yazısı
Zorbey Şirin
Blog Yazarı 1 gün önce 14 dk.

"Kendi içinde sevgi olmayan biri, kime yönelirse yönelsin onu tüketir."

Bu yazı kişisel gelişim yazısı değildir, hayatımızda olan ve sürekli olacak bir soyut olgunun incelenmesidir. Bu yazının temel kaynağı Erich Fromm'un 1956 yılında yazdığı "Sevme Sanatı" kitabıdır. Bunun yanında ek olarak tabii ki kaynaklar sunacağım, fazlası ile soyut bir konu fakat ilginizi çekerse verilen ek kaynaklar ile daha derin bir okuma yapabilirsiniz.

2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close