Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan Dünya'ya Geri Dönmek...

- Özgün
Fotoğrafta soldan sağa Avrupa Uzay Ajansı astronotu Alexander Gerst, Roscosmos kozmonotu Max Suraev ve NASA astronotu Reid Weisman gözüküyor. Yaklaşık 6 aylık görev sürelerinin dolması sonrası, Soyuz kapsülü içerisinde, Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan Dünya'ya dönmeyi bekliyorlar. Kapsül, pek de rahat değil ve birçoklarına klostrofobik (kapalı alan korkusu) gelebilecek kadar sıkışık. Ancak astronotlar, uzun dönem eğitimleri ve uzay görevleri sırasında bu kadar dar alanlarda bir arada yaşamayı öğreniyorlar.
Dünya'ya yapacakları bu "dönüş", öyle sıradan bir yolculuk değil: 3 saat sürecek olan yolculukta, kapsül saatte 28800 kilometre hızdan 0'a iniyor... Kapsülün ulaşacağı maksimum hız, Dünya'nın en araba hız rekorunun 67, en hızlı hava aracı hız rekorunun 8 katı! Bu müthiş hızı durdurabilmek için önce paraşütler açılıyor ve hızı büyük oranda kesiyor, sonrasındaysa yere çarpmadan birkaç saniye öncesinde retroroket denen yavaşlatıcı roketler ateşlenerek, çarpmanın şiddeti büyük miktarda yok ediliyor. Yine de iniş oldukça sarsıntılı ve gürültülü oluyor.

Dönüş sonrası hissedilenler de çok rahatlık verici değil. Çünkü vücutları, 6 ay boyunca kütleçekimsiz ortama adapte olmuş oluyor. 6 aydan sonra birden, ilk defa kütleçekimi hissediyorlar. Buna alışmaları genelde birkaç günü buluyor. Bu süreçte özel eğitimli doktorlar, onlara yardımcı oluyorlar ve Dünya şartlarına yeniden alışmalarını sağlıyorlar.
Evrim Ağacı'nda tek bir hedefimiz var: Bilimsel gerçekleri en doğru, tarafsız ve kolay anlaşılır şekilde Türkiye'ye ulaştırmak. Ancak tahmin edebileceğiniz gibi Türkiye'de bilim anlatmak hiç kolay bir iş değil; hele ki bir yandan ekonomik bir hayatta kalma mücadelesi verirken...
O nedenle sizin desteklerinize ihtiyacımız var. Eğer yazılarımızı okuyanların %1'i bize bütçesinin elverdiği kadar destek olmayı seçseydi, bir daha tek bir reklam göstermeden Evrim Ağacı'nın bütün bilim iletişimi faaliyetlerini sürdürebilirdik. Bir düşünün: sadece %1'i...
O %1'i inşa etmemize yardım eder misiniz? Evrim Ağacı Premium üyesi olarak, ekibimizin size ve Türkiye'ye bilimi daha etkili ve profesyonel bir şekilde ulaştırmamızı mümkün kılmış olacaksınız. Ayrıca size olan minnetimizin bir ifadesi olarak, çok sayıda ayrıcalığa erişim sağlayacaksınız.
Makalelerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu makalemizle ilgili merak ettiğin bir şey mi var? Buraya tıklayarak sorabilirsin.
Soru & Cevap Platformuna Git- 1
- 1
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- ESA. Alexander's Rollercoaster Ride From Space To Germany. (7 Kasım 2014). Alındığı Tarih: 24 Şubat 2019. Alındığı Yer: Phys.org | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 19/04/2025 01:41:38 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/3004
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.