Ülkelere Göre Okul Asma Oranları
Ekonomik İşbirliği ve Gelişim Organizasyonu'nun (OECD) 15 yaşındaki öğrenciler üzerinde her 3 yılda bir defa yaptığı Uluslararası Öğrenci Araştırma Programı (PISA) sınavına paralel olarak yapılan bir ankete göre, OECD'ye üye olan ülkeler arasında okulu en fazla asma (dersten kaçma) oranı, ortalamanın 3.73 katıyla Türkiye'ye ait.
PISA sınavından önceki 2 haftada ankete katılan öğrencilerin %54.2'si okulu en az 1 defa astıklarını belirtiyorlar. Türkiye'den hemen sonra %48.2 ile İtalya, %31.8 ile Avustralya, %30.5 ile İsrail ve %28 ile İspanya geliyor. Okulu en az asan ülkelerse %1.5 ile Japonya, %1.8 ile Kore, %2.1 ile İzlanda, %2.7 ile Hollanda ve %4 ile İrlanda. OECD üyesi 34 ülkenin genel okul asma ortalaması ise %14.5 civarında.
Türkiye ve Arjantin'deki öğrencilerin %7'si ise, 2 haftalık zaman diliminde okulu en az 5 gün astıklarını belirtiyorlar.
Bu istatistikleri okuduğumuzda aklımıza ilk gelen, Türkiye'deki yetersiz eğitim sisteminden ötürü oluşan dershane düzeninin bir uzantısı olarak bu okul asma istatistiklerinin Türkiye'de abartılı görünmesi oldu. Bilirsiniz, liseye veya üniversiteye giriş sınavlarına çalışmak ve dershanelere gitmek için öğrenciler heyet raporları, doktor izinleri, vs. alarak sınav öncesindeki 2 haftadan 3 aya kadar okulu asmaktadır. Bu rutin uygulama, ister istemez Türkiye'nin istatistiklerini abartılı göstermiş olabilir diyerek savunmaya çekildik.
Ancak yanılmışız. Çünkü anket, PISA adı verilen sınavdan önceki 2 hafta içerisinde okulu asan öğrencileri araştırıyor. Bu grafikteki veriler, 2012 yılına ait. 2012 senesinde PISA sınavı 3 Aralık 2012'de yapıldı. Yani 8 Haziran 2013'te liseye giriş için yapılan Seviye Belirleme Sınavı'ndan 7 ay, üniversiteye geçiş için 24 Mart 2013'te yapılan ön sınav olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı'ndan 4 ay, yine üniversiteye girişteki ana sınav olan ve 15-23 Haziran 2013'te yapılan Lisans Yerleştirme Sınavı'ndan 7 ay önce yapılmış bir sınav. Dahası, söz konusu anket 15 yaşındaki öğrencileri hedefliyor. Okulu asmaya daha meyilli olduğu düşünülen, üniversiteye yeni girecek 18 yaş civarındaki öğrencileri bile değil! Yani Türkiye adına yapılacak herhangi bir savunma kalmıyor diyebiliriz.
Bu durumu destekleyen başka verilere de ulaşıldı: örneğin, Türkiye de dahil olmak üzere 34 OECD üyesi ülke ve 31 üye adayı ülkede, toplamda 510.000 öğrenciye yapılan PISA sınavında, okulu astığını söyleyen öğrenciler ortalamada 32 puan daha düşük, Matematik alanında ortalamada 52 puan daha düşük aldılar. Yani bu okul asmalar, ders çalışmak ya da dershane amaçlı değil, keyfi okul asmalara işaret ediyor.
2012 yılında Matematik, Fen ve Okuma alanlarında yapılan sınavda 65 ülke arasında Türkiye Matematik dalında 44. sırada, Fen dalında 43. sırada, Okuma dalındaysa 41. sırada yer aldı. Matematik alanında ilk 5'te Çin, Singapur, Tayvan, Güney Kore ve Japonya; Fen alanında ilk 5'te Çin, Singapur, Japonya, Finlandiya, Estonya; Okuma alanında ilk 5'te Çin, Singapur, Japonya, Güney Kore ve Finlandiya yer aldı. Son 5'lerde ise Matematik alanında Peru, Endonezya, Katar, Kolombiya, Ürdün; Fen alanında Peru, Endonezya, Katar, Arnavutluk, Tunus; Okuma alanında Peru, Katar, Kazakistan, Arnavutluk ve Endonezya yer aldı.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 6
- 3
- 2
- 1
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- Wikipedia. Programme For International Student Assessment. (14 Nisan 2020). Alındığı Tarih: 14 Nisan 2020. Alındığı Yer: wikipedia | Arşiv Bağlantısı
- Facebook. Oecd. (14 Nisan 2020). Alındığı Tarih: 14 Nisan 2020. Alındığı Yer: Facebook | Arşiv Bağlantısı
- Read Oecd Library. Who Are The School Truants?. (14 Nisan 2020). Alındığı Tarih: 14 Nisan 2020. Alındığı Yer: Read Oecd Library | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 23/11/2024 10:58:53 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/3467
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.