Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Uçan Mürekkep Balıkları!

1 dakika
2,571
Uçan Mürekkep Balıkları!
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 10 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Okyanusların çok ufak bir kısmını araştırdık; bu yüzden hala şaşırabileceğimiz çok fazla şey var. Bunların en ilginçlerinden biri, Hokkaido Üniversitesi'ndeki araştırmacıların, mürekkepbalığı türlerinden birinin uçabildiğini ispatlamaları. Araştırma, Marine Biology dergisinde yayımlandı. Uçan mürekkepbalıkları olduğuna dair söylentiler ve şahitler bir süredir bulunuyordu; ancak hiç kimse, böyle bir gerçeğin var olduğunu bilimsel olarak bugüne kadar ispatlayamamıştı.

Bu mürekkepbalıkları yüzmeden uçmaya nasıl geçiyorlar? Araştırmada, bu uçuşun 4 fazından söz ediliyor: sıçrama, fırlama, süzülme ve dalma.

Mürekkepbalıkları yüzerken dış gömleklerini açarak içine su doldururlar. Sonrasında vücutlarından bu suyu hızla fışkırtarak kendilerini havaya sıçratırlar. Bu jet itimi sayesinde havalandıktan sonra mürekkepbalığı, iki yüzgecini ve dokunaçlarını açarak bir çeşit kanat oluşturur. Bu mürekkepbalıklarının dokunaçları arasında, tıpkı kurbağa parmakları arasındaki perdeler gibi bir zar vardır. Bu sayede, yüzgeçlerini bir kanat gibi kullanarak kaldırma kuvveti yaratırlar. Bunu bir çeşit kağıttan uçağa benzetebiliriz.

Tüm Reklamları Kapat

Bu mürekkepbalıkları havada saniyede 11.2 metre süzülürler. Bunu anlayabilmeniz için şöyle bir örnek verelim: Jamaikalı atlet Usain Bolt 2012 Yaz Olimpiyatları'nda altın madalyayı saniyede 10.31 metre hızla koşarak kazanabildi! Bu mürekkepbalıkları havada 3 saniye kadar kalabiliyorlar ve böylece 30 metre civarında bir mesafe kat edebiliyorlar.

Uçuş halindeyken bu mürekkepbalıkları pasif bir şekilde süzülmüyorlar. Sudan olan mesafelerine ve uçuşun fazına göre vücut postürlerini değiştiriyorlar. Suyun üzerinde bir müddet süzüldükten sonra, yüzgeçlerini ve dokunaçlarını kapatıyorlar ve böylece suya çarpmanın etkisini olabildiğince azaltıyorlar. Sonundaysa suya dalıyorlar.

20 civarındaki bireyden oluşan grupların bir arada uçtukları gözlendi. Su içerisindeki avcılardan kaçmak üzere böyle bir davranış sergiledikleri düşünülüyor; tıpkı uçan balıklar gibi. Her ne kadar bu özellik avcılardan kaçmak için harika olsa da, bu defa deniz kuşları gibi uçan avcılara yem olmalarına neden olabiliyor. Bu canlılar hakkında öğreneceğimiz halen çok fazla şey var; ancak bir şeyi kesin olarak biliyoruz: artık mürekkepbalıklarını sadece bir "deniz canlısı" olarak değil; aynı zamanda bir "hava canlısı" olarak da görmeye başlayabiliriz.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
12
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Merak Uyandırıcı! 5
  • Bilim Budur! 3
  • Tebrikler! 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Muhteşem! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 22/12/2024 10:09:54 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/2309

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Canlı Cansız
Doğa Yasaları
Beslenme Davranışı
Aşı
Diş Hekimi
Savunma
Avrupa
Sendrom
Su Ayısı
Kimyasal Evrim
Değişim
Goril
Deprem
Hastalık Dağılımı
Yayılım
Akıl
Bebek
Nötron
Toprak
Sağlık Bakanlığı
Yıldızlar
Evrimsel Tarih
Kırmızı
Terapi
Canlı
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. Uçan Mürekkep Balıkları!. (7 Mayıs 2014). Alındığı Tarih: 22 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/2309
Bakırcı, Ç. M. (2014, May 07). Uçan Mürekkep Balıkları!. Evrim Ağacı. Retrieved December 22, 2024. from https://evrimagaci.org/s/2309
Ç. M. Bakırcı. “Uçan Mürekkep Balıkları!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 07 May. 2014, https://evrimagaci.org/s/2309.
Bakırcı, Çağrı Mert. “Uçan Mürekkep Balıkları!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, May 07, 2014. https://evrimagaci.org/s/2309.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close