Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Türler Arası Bebek Şefkati: İnsan Bebeğini Görmeye Çalışan Orangutan

2 dakika
18,204
Türler Arası Bebek Şefkati: İnsan Bebeğini Görmeye Çalışan Orangutan NPR
Tüm Reklamları Kapat

Daha önceden çok seferler türler-arası şefkat örneklerini paylaşmıştık. Bunun nedenlerinden de söz etmiştik. Ancak kısaca tekrar bahsedecek olursak, çoğu zaman türler-arası şefkatin 2 nedeni bulunmaktadır:

1) Kafa Karışıklığı

Çok yüksek zekaya sahip olmayan hayvanlar, minik canlıları kendi yavrularıyla karıştırabiliyorlar (veya basitçe, yavrunun farklı olmasını umursamıyorlar). Bu nedenle ona şefkat gösterip, kendi yavruları gibi sevip koruyorlar. Bunu genellikle avcı hayvanların kendi avlarının yavrularına karşı besledikleri şefkat durumunda görüyoruz. Bu durumda bazı ek faktörlerin de etkisi devreye giriyor: örneğin avcının aç olup olmaması, yavruya yaklaşımını doğrudan etkiliyor.

İnternette her ne kadar avının yavrusuna şefkat gösteren avcıların videoları dönüyor olsa da, bu yavrulara en ufak acıma duymadan parçalama olayı çok daha sık yaşanıyor. Tabii bunlar ilginç olmadığı gibi, tam tersine "iğrenç" görüldüğü için pek popüler olmuyor ve insanlar sanki avcıların avlarının yavrularına sık sık şefkat gösterdiği yanılgısına düşüyor. Bu oluyor; ancak sık değil.

Tüm Reklamları Kapat

Endonezya'da bulunan Borneo'da, Batı Kalimantan'daki orangutanları vahşi hayata yeniden hazırlamak için Uluslararası Hayvan Kurtarma'nın kurduğu yeni tesislerdeki yavru orangutanlar görülüyor. Şu anda 17 orangutan yavrusuna ev sahipliği yapan tesislerde orangutanlar ve bakıcıları bulunuyor. Yeni tesislerine alışmaya çalışan yavrulardan bazıları hemen oyun alanlarına koşarken, bazıları daha temkinli davranarak bakıcılarının yanından ayrılmıyor. İçlerinden en cesuru olan Gunung ise hemen ağaçların en üst dallarına tırmanarak keşfe başlıyor.
Endonezya'da bulunan Borneo'da, Batı Kalimantan'daki orangutanları vahşi hayata yeniden hazırlamak için Uluslararası Hayvan Kurtarma'nın kurduğu yeni tesislerdeki yavru orangutanlar görülüyor. Şu anda 17 orangutan yavrusuna ev sahipliği yapan tesislerde orangutanlar ve bakıcıları bulunuyor. Yeni tesislerine alışmaya çalışan yavrulardan bazıları hemen oyun alanlarına koşarken, bazıları daha temkinli davranarak bakıcılarının yanından ayrılmıyor. İçlerinden en cesuru olan Gunung ise hemen ağaçların en üst dallarına tırmanarak keşfe başlıyor.
IAR

2) Yüksek Zeka

Tam tersine, özellikle maymunlar, yunuslar, köpekler vb. çok yüksek zeka değerlerine sahip hayvanlar, kendilerinden olmayanları da kabullenmeyi başarabiliyorlar. Bu tıpkı insanın diğer hayvanların yavrularına şefkat duyması gibi... Bu hayvanlar, basitçe, bir yavru ile yetişkin arasındaki farkları anlayabilecek kadar zekidir.

Bu nedenle, kendisine zarar verebilecek olan ve olmayanı çok daha rahat ayırt ederler, ona göre davranırlar. Örneğin bir insanın vahşi kurt yavrularına yaklaşımıyla, yetişkin bir vahşi kurta olan yaklaşımı bambaşka olacaktır. Aynı şey, diğer zeki hayvan türleri için de geçerlidir.

Orangutan ve Bebek

Bu videoda olan da ikincisi: bir anne orangutan, diğer bir maymun annesinin yavrusuna ilgi ve şefkat gösterebiliyor. Muhtemelen yavruyu kucağına bırakacak olsalar, pür dikkat koruyacak ve kollayacaktır; kendi yavrusu gibi görecektir. 

İnsan bebeğini görmek isteyen bir orangutan
YouTube
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
18
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 30
  • Güldürdü 8
  • Tebrikler! 7
  • İnanılmaz 5
  • Merak Uyandırıcı! 4
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 3
  • Umut Verici! 3
  • Bilim Budur! 2
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 22/12/2024 05:10:44 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/7648

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Protein
İklim Değişimi
Yaşam
Gözlem
Proton
Sinek
Nasa
Kozmoloji
Uluslararası Uzay İstasyonu
Uzay Aracı
Odontoloji
Doğru
Cinsiyet
Kuşlar
Regülasyon
Aminoasit
Üreme
Uzun
Toplum
Bilgisayar
Deney
Kuvvet
Homeostasis
Gebelik
Yaşamın Başlangıcı
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. Türler Arası Bebek Şefkati: İnsan Bebeğini Görmeye Çalışan Orangutan. (15 Nisan 2015). Alındığı Tarih: 22 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/7648
Bakırcı, Ç. M. (2015, April 15). Türler Arası Bebek Şefkati: İnsan Bebeğini Görmeye Çalışan Orangutan. Evrim Ağacı. Retrieved December 22, 2024. from https://evrimagaci.org/s/7648
Ç. M. Bakırcı. “Türler Arası Bebek Şefkati: İnsan Bebeğini Görmeye Çalışan Orangutan.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 15 Apr. 2015, https://evrimagaci.org/s/7648.
Bakırcı, Çağrı Mert. “Türler Arası Bebek Şefkati: İnsan Bebeğini Görmeye Çalışan Orangutan.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, April 15, 2015. https://evrimagaci.org/s/7648.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close