TÜBİTAK'ın Vukuatları Bitmek Bilmiyor: ''Fizik'te Nobel'e İlk Adım'' Kazananı İlayda Şamilgil!
Bu haber 10 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.
2014'ün Eylül ayının ilk günleri, TÜBİTAK'ın bir diğer hatalı kararıyla ilgili haberlerle renklenmişti. TÜBİTAK'ın reddettiği projelerden bir diğeri, Avrupa'nın oldukça prestijli yarışmalarından biri olan "Fizik'te Nobel'e İlk Adım" (First Step to Nobel In Physics, FSNP) yarışmasında kazanan olarak ilan edildi. Zaferin sahibi İlayda Şamilgil, "Sıvılardaki Su Oranını Mıknatısla Ölçebilen Ucuz, Hızlı ve Taşınabilir Bir Sistem" başlıklı projeyle TÜBİTAK'a ve FSNP'ye başvurmuştu. Projesini kısaca şöyle anlatıyor:
Bu projede suyun manyetik özelliğinden yararlandım. Suyun içine bir mıknatıs yerleştirdiğinizde suyun üzerinde gözle görülemeyecek deformasyonlar oluşur. ''Ne kadar deformasyon varsa o kadar su olur.'' tezinden yola çıkarak yaptığım deneylerde sonuca ulaştım.
Buluşunun tarım ve gıda endüstrisinde rahatlıkla kullanılabileceğini düşünen Şamilgil, buluşu sayesinde günlük hayatta tükettiğimiz süt, meyve suyu ve benzeri sıvıların içindeki su miktarının kolayca tespit edilerek kalite-fiyat dengesinin kurulmasına yardımcı olacağını söylüyor.
2013 senesi içerisinde de İstanbul 'daki bazı metro istasyonlarında kanserojen olduğu bilinen radon gazı ölçümü yapan İlayda Şamilgil, topladığı verileri İstanbul Valiliği ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne sunmuş. Öğretmenleri, İlayda'nın Stanford Üniversitesi'ne kabul edileceğine inandıklarını belirtiyor.
Ancak İlayda'nın bu harika başarısı bir yana, TÜBİTAK'ın nasıl bu kadar vurdumduymaz ve isabetsiz kararlarda açık ara farkla birinciliğe oynaması kafalarda soru işareti oluşturuyor. Zaten uluslararası bilim platformunda, ODTÜ gibi bir avuç kurumun temsilinden öteye gidemeyen Türkiye, TÜBİTAK'ın ardı arkası kesilmek bilmeyen bu hataları ile sürekli geriliyor ve alay konusu oluyor.
Aynı yarışmaya daha önceden katılıp da en azından finale kalabilmiş, ancak aynı projeleriyle TÜBİTAK tarafından reddedilmiş başka insanlar da bulunuyor. Örneğin FSNP'de bugüne kadar 2 defa ödül kazanmayı başarmış sadece 2 isimden birisi, Can Altıneller. Ödülü kazandığı projelerden birisi, "Ev Yapımı Proton Hızlandırıcısı"... Bu projeler Avrupa'da havada kapılırken, TÜBİTAK ne yapıyordu diye düşünmemek elde değil.
FSNP'nin sitesinde yapılacak basit bir tarama, yarışmaya en çok projenin Hindistan ve Türkiye'den gönderildiğini gösteriyor. Türkiye ödüllendirilme konusunda en başarılı ülke değil (en başarılı ülkeler Ukrayna, Sırbistan, Singapur, Çek Cumhuriyet ve Bulgaristan); ancak genç bilim insanlarımızda bilimsel yarışmalara bu kadar yoğun bir ilgi varken, "üflenmiş sular" ve "ilahi dinleyen bitkiler"e ödüller dağıtmak yerine TÜBİTAK'ın gerçek bilimsel araştırmaları ve girişimleri neden değerlendirmediği, desteklemediği ve ödüllendirilmediği bilinmiyor.
TÜBİTAK'tan bu konuda açıklama ve aydınlatma bekliyoruz. Başvuru içeriği nedir, hangi temele ve kriterlere dayanarak, kimlerin kararıyla reddedilmiştir, hata yapıldığı düşünülüyor mu, düşünülüyorsa özür dilenecek mi? Ya da böyle bir olay daha başından yaşandı mı, yaşanmadı mı? Yaşanmadıysa, ispatlarıyla birlikte kurum tarafından yalanlama yapılmak durumundadır. Bu soru işaretleri ve konuların TÜBİTAK tarafından aydınlatılması, bilim camiası açısından elzemdir.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 2
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- IFPAN First Step. First Step To Nobel Prize In Physics. (9 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 9 Temmuz 2020. Alındığı Yer: IFPAN First Step | Arşiv Bağlantısı
- Radikal. Tübitak'ın Beğenmediği Proje Dünya Birincisi Oldu. (9 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 9 Temmuz 2020. Alındığı Yer: Radikal | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 22/01/2025 01:57:11 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/2818
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.