Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

TÜBİTAK'ın Vukuatları Bitmek Bilmiyor: ''Fizik'te Nobel'e İlk Adım'' Kazananı İlayda Şamilgil!

TÜBİTAK'ın Vukuatları Bitmek Bilmiyor: ''Fizik'te Nobel'e İlk Adım'' Kazananı İlayda Şamilgil!
2 dakika
11,641
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 9 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

2014'ün Eylül ayının ilk günleri, TÜBİTAK'ın bir diğer hatalı kararıyla ilgili haberlerle renklenmişti. TÜBİTAK'ın reddettiği projelerden bir diğeri, Avrupa'nın oldukça prestijli yarışmalarından biri olan "Fizik'te Nobel'e İlk Adım" (First Step to Nobel In Physics, FSNP) yarışmasında kazanan olarak ilan edildi. Zaferin sahibi İlayda Şamilgil, "Sıvılardaki Su Oranını Mıknatısla Ölçebilen Ucuz, Hızlı ve Taşınabilir Bir Sistem" başlıklı projeyle TÜBİTAK'a ve FSNP'ye başvurmuştu. Projesini kısaca şöyle anlatıyor:

Bu projede suyun manyetik özelliğinden yararlandım. Suyun içine bir mıknatıs yerleştirdiğinizde suyun üzerinde gözle görülemeyecek deformasyonlar oluşur. ''Ne kadar deformasyon varsa o kadar su olur.'' tezinden yola çıkarak yaptığım deneylerde sonuca ulaştım.

Buluşunun tarım ve gıda endüstrisinde rahatlıkla kullanılabileceğini düşünen Şamilgil, buluşu sayesinde günlük hayatta tükettiğimiz süt, meyve suyu ve benzeri sıvıların içindeki su miktarının kolayca tespit edilerek kalite-fiyat dengesinin kurulmasına yardımcı olacağını söylüyor.

2013 senesi içerisinde de İstanbul 'daki bazı metro istasyonlarında kanserojen olduğu bilinen radon gazı ölçümü yapan İlayda Şamilgil, topladığı verileri İstanbul Valiliği ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne sunmuş. Öğretmenleri, İlayda'nın Stanford Üniversitesi'ne kabul edileceğine inandıklarını belirtiyor.

Tüm Reklamları Kapat

Ancak İlayda'nın bu harika başarısı bir yana, TÜBİTAK'ın nasıl bu kadar vurdumduymaz ve isabetsiz kararlarda açık ara farkla birinciliğe oynaması kafalarda soru işareti oluşturuyor. Zaten uluslararası bilim platformunda, ODTÜ gibi bir avuç kurumun temsilinden öteye gidemeyen Türkiye, TÜBİTAK'ın ardı arkası kesilmek bilmeyen bu hataları ile sürekli geriliyor ve alay konusu oluyor.

Aynı yarışmaya daha önceden katılıp da en azından finale kalabilmiş, ancak aynı projeleriyle TÜBİTAK tarafından reddedilmiş başka insanlar da bulunuyor. Örneğin FSNP'de bugüne kadar 2 defa ödül kazanmayı başarmış sadece 2 isimden birisi, Can Altıneller. Ödülü kazandığı projelerden birisi, "Ev Yapımı Proton Hızlandırıcısı"... Bu projeler Avrupa'da havada kapılırken, TÜBİTAK ne yapıyordu diye düşünmemek elde değil.

FSNP'nin sitesinde yapılacak basit bir tarama, yarışmaya en çok projenin Hindistan ve Türkiye'den gönderildiğini gösteriyor. Türkiye ödüllendirilme konusunda en başarılı ülke değil (en başarılı ülkeler Ukrayna, Sırbistan, Singapur, Çek Cumhuriyet ve Bulgaristan); ancak genç bilim insanlarımızda bilimsel yarışmalara bu kadar yoğun bir ilgi varken, "üflenmiş sular" ve "ilahi dinleyen bitkiler"e ödüller dağıtmak yerine TÜBİTAK'ın gerçek bilimsel araştırmaları ve girişimleri neden değerlendirmediği, desteklemediği ve ödüllendirilmediği bilinmiyor.

TÜBİTAK'tan bu konuda açıklama ve aydınlatma bekliyoruz. Başvuru içeriği nedir, hangi temele ve kriterlere dayanarak, kimlerin kararıyla reddedilmiştir, hata yapıldığı düşünülüyor mu, düşünülüyorsa özür dilenecek mi? Ya da böyle bir olay daha başından yaşandı mı, yaşanmadı mı? Yaşanmadıysa, ispatlarıyla birlikte kurum tarafından yalanlama yapılmak durumundadır. Bu soru işaretleri ve konuların TÜBİTAK tarafından aydınlatılması, bilim camiası açısından elzemdir.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • IFPAN First Step. First Step To Nobel Prize In Physics. (9 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 9 Temmuz 2020. Alındığı Yer: IFPAN First Step | Arşiv Bağlantısı
  • Radikal. Tübitak'ın Beğenmediği Proje Dünya Birincisi Oldu. (9 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 9 Temmuz 2020. Alındığı Yer: Radikal | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 19/04/2024 17:15:10 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/2818

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Mikoloji
Primatlar
Fare
Tahmin
Canlılık Ve Cansızlık Arasındaki Farklar
Etimoloji
Ekosistem
Çekirdek
Alkol
Embriyo
Veri
Algı
Afrika
İletişim
Bitkiler
Işık Yılı
Diş Sorunları
Kurbağa
Ayak
Bilişsel
Gen
Mucize
Beyin
Karbon
Seçilim
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. TÜBİTAK'ın Vukuatları Bitmek Bilmiyor: ''Fizik'te Nobel'e İlk Adım'' Kazananı İlayda Şamilgil!. (12 Ekim 2014). Alındığı Tarih: 19 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/2818
Bakırcı, Ç. M. (2014, October 12). TÜBİTAK'ın Vukuatları Bitmek Bilmiyor: ''Fizik'te Nobel'e İlk Adım'' Kazananı İlayda Şamilgil!. Evrim Ağacı. Retrieved April 19, 2024. from https://evrimagaci.org/s/2818
Ç. M. Bakırcı. “TÜBİTAK'ın Vukuatları Bitmek Bilmiyor: ''Fizik'te Nobel'e İlk Adım'' Kazananı İlayda Şamilgil!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 12 Oct. 2014, https://evrimagaci.org/s/2818.
Bakırcı, Çağrı Mert. “TÜBİTAK'ın Vukuatları Bitmek Bilmiyor: ''Fizik'te Nobel'e İlk Adım'' Kazananı İlayda Şamilgil!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, October 12, 2014. https://evrimagaci.org/s/2818.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close