Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Trikofaji: Saç/Kıl Yeme Hastalığı

3 dakika
57,723
Trikofaji: Saç/Kıl Yeme Hastalığı Pinterest
Tüm Reklamları Kapat

Saç ile oynama davranışı, halk arasında da yaygın bilinen beden dili örneği olarak bireyin cinsel olarak uyarıldığına işaret eden hareketlerden birisidir. Ancak eğer ki birilerinin (özellikle de dişilerin) sürekli saçlarını ağızlarına götürdüğünü, dudaklarına sürdüğünü, hatta kopardıktan sonra bile bunu yaptıklarını görüyorsanız, aklınıza ilk gelmesi gereken cinsel uyarılma değil, trikofaji olarak bilinen saç ve kıl yeme takıntısıdır. 

Bilimsel tanımıyla trikofaji, takıntılı bir şekilde saç/kıl yeme rahatsızlığıdır. Elbette, saçları ve kılları yemek için, öncelikle onları koparmak gerekir. İşte bu sebeple, trikotilomani olarak bilinen takıntılı biçimde saç ve kıl yolma davranışıyla birlikte görülür. Ancak trikotilomanyaklara nazaran trikofajik bireyler, sadece saç/kılı yolmakla kalmazlar, onları yutarlar da... Bazı trikofajik bireyler, sadece kendi saçlarını değil, etrafta, halılar üzerinde, vb. yerlerde buldukları kulları da yerler. Özellikle bu tür aşırı vakalarda sindirim kanalında saç yumağı (trikobezoar) oluşabilir.

Mumbai'nin Andhei bölgesinde yaşayan 15 yaşındaki bir kızın SevenHills Hastanesi'nde sindirim kanalından çıkarılan kıl yumağı... Yumak, 1.6 kilogram ağırlığında.
Mumbai'nin Andhei bölgesinde yaşayan 15 yaşındaki bir kızın SevenHills Hastanesi'nde sindirim kanalından çıkarılan kıl yumağı... Yumak, 1.6 kilogram ağırlığında.

Bu rahatsızlığı tanımlamak için çok karmaşık bilgilere gerek yoktur; çünkü tam düşündüğünüz gibi gerçekleşir: saç/kıl koparılır ve yenir. Trikofajik bireyler genellikle bu kılların kök yumrularını (saç diplerini) yerler. Kimi zaman da saç uçlarını kemirirler. Daha nadiren bu bireyler, saç gövdesinin kendisini de bütün olarak yerler.

Tüm Reklamları Kapat

Bu davranışın kritik bir sorun olmaya başladığının ilk belirtileri, mide ve bağırsaklarda oluşan yumaklardan ötürü hazımsızlığın ve karın ağrılarının başlamasıdır. Sonrasında, daha ciddi sorunları da beraberinde getirebilir. Üstelik bu kişiler, sadece saç ve kılı yemekle kalmazlar, bunu "ritüel" denen belli davranış kalıpları içerisinde yaparlar. Örneğin saçı yemeden önce, saç köklerini dudaklara değdirmeyi, sürmeyi, gezdirmeyi tercih ederler. Ayrıca bu ritüeller, saçı/kılı tatmayı ve ara sıra çiğneyerek, yemeden önce tadını denemeyi içerebilir. Bazı vakalarda trikofajik bireylerin başkalarının saçını/kılını bile yedikleri tespit edilmiştir. 

Kırgızistan'ın Batken kentinde yaşayan 18 yaşındaki Ayperi Alekseeva'nın sindirim kanalından çıkarılan 4 kilogramlık kıl kütlesi...
Kırgızistan'ın Batken kentinde yaşayan 18 yaşındaki Ayperi Alekseeva'nın sindirim kanalından çıkarılan 4 kilogramlık kıl kütlesi...

Trikofajik bireylerin midelerinde genellikle kıllar parçalanır veya bütün olarak sindirim kanalını kat ederek dışkıyla dışarı atılır. Fakat eğer ki bu davranış çok sık tekrarlanıyorsa, çok sayıda kıl birbirine yapışarak yumaklar oluştururlar. Bu kıllar, bağırsaklarda yumaklar olarak biriktiğinde, dahiyane bir şekilde isimlendirilmiş "Rapunzel Sendromu" görülebilir. Bu sendroma sahip 18 yaşındaki bir gencin bağırsaklarından 4.5 kilogramlık kıl yumağı çıkarılmıştır. Bu yumaklar, midenin veya bağırsakların şeklini alıp onları tıkayacak kadar fazla miktarda birikebilir.

14 yaşındaki bir zihinsel hastanın midesinin X-ışını taramasıyla elde edilen görüntüsü... Devasa bir trakobezoar (kıl yumağı) açıkça görülüyor.
14 yaşındaki bir zihinsel hastanın midesinin X-ışını taramasıyla elde edilen görüntüsü... Devasa bir trakobezoar (kıl yumağı) açıkça görülüyor.

Bu hastalığın tedavisi de diğer dürtü kontrol bozukluklarının tedavileriyle aynıdır: psikolojik tedavi görülür. Ayrıca trikofajinin kimyasal dengesizliklik sonucu da tetiklenebildiği düşünülmektedir. Bu nedenle anti-depresanlar ve psikoterapi bir arada sürdürülür. Aşağıda, bazı trikofaji vakalarında çıkarılan kıllar, nasıl göründükleri, ne büyüklükte yumaklar oluşturdukları görülmektedir.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
16
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • İğrenç! 13
  • Korkutucu! 11
  • İnanılmaz 6
  • Merak Uyandırıcı! 2
  • Muhteşem! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Üzücü! 1
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Grrr... *@$# 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 22/12/2024 06:20:16 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/2880

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Canlı Cansız
Doğa Yasaları
Beslenme Davranışı
Aşı
Diş Hekimi
Savunma
Avrupa
Sendrom
Su Ayısı
Kimyasal Evrim
Değişim
Goril
Deprem
Hastalık Dağılımı
Yayılım
Akıl
Bebek
Nötron
Toprak
Sağlık Bakanlığı
Yıldızlar
Evrimsel Tarih
Kırmızı
Terapi
Canlı
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı, et al. Trikofaji: Saç/Kıl Yeme Hastalığı. (23 Ekim 2014). Alındığı Tarih: 22 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/2880
Bakırcı, Ç. M., Öztürk, . (2014, October 23). Trikofaji: Saç/Kıl Yeme Hastalığı. Evrim Ağacı. Retrieved December 22, 2024. from https://evrimagaci.org/s/2880
Ç. M. Bakırcı, et al. “Trikofaji: Saç/Kıl Yeme Hastalığı.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 23 Oct. 2014, https://evrimagaci.org/s/2880.
Bakırcı, Çağrı Mert. Öztürk, . “Trikofaji: Saç/Kıl Yeme Hastalığı.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, October 23, 2014. https://evrimagaci.org/s/2880.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close