Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

T.rex Aslında Koşamayan Bir Dinozor Türü Olabilir!

3 dakika
4,371
T.rex Aslında Koşamayan Bir Dinozor Türü Olabilir!
Tüm Reklamları Kapat

Hepimiz T.rex'in bir 4x4 içerisinde olan Jeff Goldblum'u kovaladığı sahneyi Jurassic Park'tan hatırlarız. Fakat son yapılan bir araştırmaya göre T.rex'in o hızlara ulaşmasını bırakın, koşması bile mümkün olmayabilir!

YouTube

Yıllardır bilim insanları, büyük theropodların koşma çeşitlerini araştırıyor. Ancak bu çalışma iki ayrı metod ile hazırlandığı için bilimsel olarak oldukça tutarlıdır. William Sellers'a göre;

Burada size hızlı anatomik hareketlerin, T. rex'te yüksek derecede iskelet hasarına yol açacağını göstermek için iki ayrı biyomekanik tekniği birleştiren yeni bir yaklaşım sunuyoruz.

Manchester Üniversitesi'ndeki yüksek performanslı bilgisayarda (N8 HPC) tasarlanan bir biyomekanik animasyona göre yetişkin bir T.rex, sahip olduğu ağırlık nedeniyle koşamazdı. Yüksek hızlardaki hareketin oluşturacağı basınç, bacaklarının bükülmesine ve hatta kırılmasına neden olabilirdi. Dünya ve Çevre Bilimleri Fakültesi'nde, başlarında Profesör William Sellers olan araştırmacılar iki tane yöntem deneyerek bu simülasyonu hazırladı. Bunlar, Çok Gövdeli Dinamik Analiz (MBDA) ve İskelet Stres Analizi (SSA) olarak bilinen iki ayrı biyomekanik tekniktir. Elde edilen bu sonuç, ulaştığı hızın 72 km/s olarak hesaplandığı önceki çalışmalar ile çelişiyor. Bu çalışma MBDA ve SSA'nın ilk kez dinozor anatomisi üzerinde kullanılışı değil. Fakat, daha doğru bir sonuç için birlikte kullanıldıkları ilk seferdir.

Tüm Reklamları Kapat

T.rex yavrularının uzuv/gövde oranları, yetişkinlere göre daha fazladır. Dolayısıyla canlı büyüdükçe gövdesinin büyüklüğü de artacak, yani daha hantal olmaya meyilli olacaktır. Bu çalışma gösteriyor ki, T.rex yüksek hızlarda kaçan avları kovalayamıyordu. Yani önceden düşünülen akbaba ve sırtlan benzeri ''leşçi'' beslenme çeşidi desteklenmiş oldu. Her ne kadar leşçi görüşü uzun bir süre önce reddedilse de, her türlü avcı hayvan gerektiğinde leşçi olarak beslenir. Çünkü o ''leş'' sadece eskimiş bir avdır. Ne de olsa unutmamak gerekir ki aslan gibi yırtıcılar da doğada mecbur kalınca leşçi (İng: scavenger) beslenirler. Çünkü avlanmak düşünüldüğü kadar kolay değildir. Günümüz aslanlar bile bir av için saatlerce uğraşmak zorundadır. Hatta sırtlanların aslanlardan daha çok avlandığı bile olmuştur. 

Fakat unutmamak gerekir ki Acrocanthosaurus gibi büyük theropodların aksine T.rex'in gözleri kafatasının önündedir. Yani görüş açısı oldukça geniştir ve burnunun ucuna konan bir sineği dahi görebilir. Yani ön tarafta kör noktası yoktur. Bu da bize bu canlının modern avcılar gibi avlanmak için evrimleştiği görüşünü destekler. 

Öte yandan belki de T.rex'in hızlı koşmaya ihtiyacı bile yoktur. Çünkü avlarını yakalamak için hızlı koşmasına gerek duymuyor olabilirdi. Zira iri saurischianlar da iyi birer koşucu değildir. Dolayısıyla hızlı yürüyüş 6-8 tonluk bir yırtıcının avlanması için yeterlidir bile.

Aynı zamanda bu çalışma Giganotosaurus, Mapusaurus, ve Acrocanthosaurus gibi dev theropodların da koşamadığını gösteriyor. Şimdilik iddialı; ama bir o kadar da sağlam bir argüman gibi gözüküyor. Ancak bu argümanı çürütmek için daha iyi bir argüman gereklidir. Yani hem anatomik olarak destekleyecek hem de paleoekolojik olarak anlamlı kılabilecek daha kapsamlı bir argüman. 

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
25
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 14
  • Merak Uyandırıcı! 8
  • İnanılmaz 7
  • Muhteşem! 4
  • Bilim Budur! 4
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 3
  • Umut Verici! 1
  • Güldürdü 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Türev İçerik Kaynağı: Manchester University | Arşiv Bağlantısı
  • W. I. Sellers. (2017). Investigating The Running Abilities Of Tyrannosaurus Rex Using Stress-Constrained Multibody Dynamic Analysis. PeerJ, sf: 1-19. | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 17/11/2024 21:33:05 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/5173

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Embriyo
Kilometre
Kadın Doğum
Cinsel Seçilim
Cinsiyet Araştırmaları
Koaservat
Buzul
Doğa Yasaları
Protein
Yakınsak Evrim
Spor
Metal
Kaygı
Enerji
Anatomi
Moleküler Biyoloji
Kimyasal
Bilgisayar
Sahtebilim
Astrofotoğrafçılık
Sağlık Örgütü
Karbondioksit
Hamilelik
Vegan
Eğitim
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
P. Türkoğlu, et al. T.rex Aslında Koşamayan Bir Dinozor Türü Olabilir!. (17 Temmuz 2017). Alındığı Tarih: 17 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/5173
Türkoğlu, P., Bakırcı, Ç. M. (2017, July 17). T.rex Aslında Koşamayan Bir Dinozor Türü Olabilir!. Evrim Ağacı. Retrieved November 17, 2024. from https://evrimagaci.org/s/5173
P. Türkoğlu, et al. “T.rex Aslında Koşamayan Bir Dinozor Türü Olabilir!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 17 Jul. 2017, https://evrimagaci.org/s/5173.
Türkoğlu, Pedram. Bakırcı, Çağrı Mert. “T.rex Aslında Koşamayan Bir Dinozor Türü Olabilir!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, July 17, 2017. https://evrimagaci.org/s/5173.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close