Tırtıllar Nasıl Yürüyorlar?

Özgün İçerik Nedir?
Bu yazı, Evrim Ağacı'na ait, özgün bir içeriktir. Konu akışı, anlatım ve detaylar, Evrim Ağacı yazarı/yazarları tarafından hazırlanmış ve/veya derlenmiştir. Bu içerik için kullanılan kaynaklar, yazının sonunda gösterilmiştir. Bu içerik, diğer tüm içeriklerimiz gibi, İçerik Kullanım İzinleri'ne tabidir.


Kelebeklerin larvalarını biz daha çok tırtıl olarak biliyoruz. Bu daha yavru olan hayvanların hareketi doğal olarak uçma hareketini gerçekleştirebilen ebeveynlerinden oldukça farklıdır.
Tırtılları incelerseniz rahatlıkla görebileceğiniz üzere sadece toraks denilen göğüs bölgelerinde değil abdomen (=karın) kısımlarında da bacağı andıran uzantılar taşıdıklarını fark edebilirsiniz. Her ne kadar bunlara abdominal bacaklar dense de her böceğin göğsünde yer alan bacaklarla aynı değildir, yani bunlar karın uzantılarıdır. Basınç sayesinde şişebilen Turgor kasları yer alır bacaklarında ve bu kasların kasılmasıyla arkadan öne doğru en fazla üç adet aynı anda gerçekleşecek şekilde bir dalgalanma hareketi görülür. Kasların kasılması torasik (=göğüste yer alan) gerçek bacakların tutundukları yeri ardışık olarak bırakmalarıyla sonuçlanır. İleri çok az adım atılmasıyla beraber tekrardan bacaklarıyla tutunur ve oldukça yavaş gibi görülen bu hareket döngüsüyle tırtılımız yaprağın üzerinde yürümesini gerçekleştirir.
Bu döngüsel hareketi şu şekilde özetleyebiliriz:
- Basınç sayesinde abdominal bacaklarının şişmesi ve inmesi.
- Torasik bacakların tutunduğu yerden ayrılıp, ileriye doğru hamle yapılması ve yeniden tutunması.
Bu hareketler eş zamanlı olarak ve son derece uyum içerisinde gerçekleşmektedir.
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
İlginizi Çekebilecek Sorular
- Neden bazı insanlar solaktır ve neden solakların sayıları azdır?
- Arkadaşlar selam,yeni üye oldum siteye. Cehaletime verin bir soru sormak istiyorum. İnternetten değil de,abone olup okuyacağımız bir dergimiz var mı?
- Zaman neden bazen hızlıca geçerken bazen de 10 dakika 10 saat gibi gelir?
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- A. Demirsoy. (2006). Yaşamın Temel Kuralları.
- P. Gullan, et al. (2020). The Insects: An Outline Of Entomology. ISBN: 978-1-444-31767-1.
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 20/01/2021 20:44:35 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/2551
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.